Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:30 (odpre se čez 02:41).

Prek morja Oltremare

Loredana Bianconi / Francija, Belgija / 2017 / 84 min

V dokumentarnem filmu Prek morja se Loredana Bianconi (Do You Remember Revolution) odpravi po sledeh družinske skrivnosti, da bi nam s pomočjo intimnih pričevanj, zapisanih spominov in starih fotografij razkrila dolgo zamolčano zgodbo o kolonialni avanturi fašistične Italije.

zgodba
V fašistični Italiji tridesetih let so številni prebivalci vasice Borgo zaradi revščine ali pa želje po pustolovščini emigrirali v kolonije italijanskega imperija v Afriki. Odšli so, da bi našli obljubljeno deželo, ki jo je slikala fašistična propaganda. A njihove sanje so se kmalu razblinile. Zaradi izbruha vojne in padca režima je Italija kolonije že po nekaj letih izgubila in izseljenci so se bili prisiljeni praznih rok vrniti v Borgo.

V dokumentarnem filmu Prek morja se Loredana Bianconi (Do You Remember Revolution) odpravi po sledeh družinske skrivnosti, da bi nam s pomočjo intimnih pričevanj, zapisanih spominov in starih fotografij razkrila dolgo zamolčano zgodbo o kolonialni avanturi fašistične Italije.

iz prve roke
»Na dnu škatle najdem stare fotografije. Poze, pogledi, oblačila, eksotični dekorji: ker nimam nič, na kar bi se oprla, moja domišljija odplava. Odkrijem tudi nekaj pisem in razglednic iz tridesetih let z napisom ‘pozdravi iz Afrike’ in podpisom strica, ki ga nisem nikoli poznala. O tej afriški pustolovščini ne vem tako rekoč nič. V družini se o tem skorajda nismo pogovarjali, čeprav sem sorodnike vsa leta svojega filmskega delovanja pogosto spraševala o družinskih migracijah. Na majceni fotografiji s pripisom ‘Asmara, 1939’ skupina ljudi praznuje božič pod afriškim soncem. Zdi se mi, da prepoznam obraze iz Borga, italijanske vasi v regiji Emilija-Romanja, iz katere prihaja naša družina. Odločim se torej, da se s fotografijami in pismi odpravim v vas. Srečam ljudi, ki so prestali kolonialno izkušnjo ter potomce umrlih izseljencev. Ti odprejo predale in izvlečejo intimen dnevnik, beležnico z zapiski, delovno pogodbo iz leta 1935, sveženj pisem iz Afrike, šolski zvezek iz tridesetih let … Toliko vizualnih in zvočnih sledi o fašistični propagandi, ki je globoko zaznamovala dve generaciji Italijanov – zgodbi, ki je bila zamolčana, a se je za vedno vtisnila v spomin, obarvana z nostalgijo, grenkobo, sočutjem, žalostjo, drobnimi nasmeški in humorjem. Pa tudi s ponosom. Te edinstvene zgodbe, ki so onkraj svoje tragične plati in fašistične ideologije tudi zgodbe o srečanju z Drugje in Drugim. To so liki in predmet mojega filma.«
– Loredana Bianconi

portret avtorice
Loredana Bianconi se je rodila v Belgiji leta 1954 kot hči italijanskega priseljenca. Študirala je filozofijo in književnost na Univerzi v Bologni ter gledališko režijo v šoli Nuova Scena. Po diplomi se je ukvarjala s filmsko kritiko, organizacijo filmskih festivalov ter realizacijo oddaj pri radijski postaji RAI3. Od poznih osemdesetih živi in dela v Belgiji, kjer je po nagrajenem igranem celovečercu La mina (1989) zrežirala devet dokumentarcev, dve gledališki in tri radijske igre. Njena dela so bila predvajana na številnih festivalih in v francosko-nemškem kulturnem programu ARTE. Avtorico smo v Sloveniji spoznali leta 1997, ko je na festivalu Mesto žensk doživel svetovno premiero njen dokumentarec Do You Remember Revolution. Film, v katerem je intervjuvala štiri nekdanje članice italijanskih Rdečih brigad, je bil v Ljubljani ponovno predvajan leta 2015 v sklopu razstave, ki jo je v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova pripravila kustosinja Bojana Piškur. Na festivalu Mesto žensk se je Bianconijeva predstavila tudi leta 2006 s filmskim portretom štirih Belgijk maroškega rodu Življenje drugače (La vie autrement).

kritike
»To je zadnje poglavje v opusu, trdno zakoreninjenem v realnosti italijanske zgodovine, njenih migracij (La mina), revolucij (Do You Remember Revolution) … Vseh deset avtoričinih filmov zaznamuje ista ostrina pogleda, ista brezkompromisna angažiranost. Hkrati pa gre za vrnitev k začetkom družinske zgodovine v Borgu, nepogrešljivo delo spominov in žalovanja /…/.«
– Serge Meurant, Cinergie.be

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Dunja in princesa iz Alepa Dounia et la princesse d'Alep

Marya Zarif, André Kadi

petek, 03. 05. 2024 / 10:00 / Dvorana

Osupljivo čustveno in vizualno popotovanje v Sirijo skozi pripoved šestletne deklice Dunje. Otroška perspektiva resni temi doda očarljivo mešanico pesmi, dišav in čarobnih moči, hkrati pa vzbuja upanje v moč solidarnosti državljanov sveta.

Fant in čaplja Kimitachi wa do ikiru ka

Hayao Miyazaki

petek, 03. 05. 2024 / 15:15 / Dvorana

Veliki Hayao Miyazaki se vrača z globoko osebno, avtobiografsko navdahnjeno fantazijo o življenju, smrti in ustvarjanju. Film, poln dih jemajoče lepote, nagajivega humorja in nežne melanholije, je prejel letošnjega oskarja za najboljši animirani celovečerec.

Pankrt Bastarden

Nikolaj Arcel

petek, 03. 05. 2024 / 17:50 / Dvorana

Mads Mikkelsen in Nikolaj Arcel se deset let po Kraljevski aferi vračata s Pankrtom, mogočnim zgodovinskim epom o osvajanju danske divjine, hkrati pa intimno, brezčasno zgodbo o življenju, ki se zgodi, medtem ko delamo druge načrte.