Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:30 (odpre se čez 02:58).

Sveta obvoznica Sacro GRA

Gianfranco Rosi / Italija, Francija / 2013 / 93 min

Prvi dokumentarec v zgodovini beneškega filmskega festivala, ki mu je uspelo osvojiti zlatega leva.

režija Gianfranco Rosi, scenarij Gianfranco Rosi, fotografija Gianfranco Rosi, montaža Jacopo Quadri, nastopajo, Cesare (ribič), Paolo in/and Emilia (plemič iz Piemonta in njegova hčerka, Roberto (zdravstveni delavec), Francesco (drevesni zdravnikr), Filippo in/and Xsenia (princ in soproga), Gaetano (igralec)

festivali, nagrade Benetke 2013 (zlati lev)

IMDb

Prvi dokumentarec v zgodovini beneškega filmskega festivala, ki mu je uspelo osvojiti zlatega leva.

GRA je kratica za Grande Raccordo Anulare, 68-kilometrski avtocestni obroč okrog Rima. Vsakdan na cesti in ob njej piše raznovrstne in nepričakovane zgodbe, ki jih je režiser Gianfranco Rosi zajel v dveh letih snemanja filma. Tu sta plemič in njegova hčerka iz Piemonta, ki v majhnem stanovanju ob avtocesti preživljata čas s pogovori o vsem mogočem, botanik, ki se trudi odgnati insekte z drevesnih nasadov ob cesti, novodobni princ, ki je svoj grad pretvoril v gostišče, medicinski delavec, čigar naloga je reševati ponesrečence vseh vrst, in ribič, ki bi rad sledil tradiciji svojih prednikov. GRA je zakladnica zgodb na robu Večnega mesta.

»GRA, ta prometna reka v neprestanem gibanju, in ljudje, ki jo naseljujejo, tvorijo stvarnost, ki zahteva pozornost in preizpraševanje. Njena protislovja so osupljiva: frančiškanski menih, ki stoji na odstavnem pasu in fotografira nebo; črede ovac se pasejo samo nekaj metrov od avtov, ki mimo drvijo s hitrostjo 120 km na uro … Svetovi v gibanju, ki se križajo in se sploh ne zavedajo eden drugega.«
– Gianfranco Rosi

Gianfranco Rosi
Rojen v Asmari, Eritreja. Ima italijansko in ameriško državljanstvo. Leta 1985 se je po študiju v Italiji preselil v New York. Diplomiral je tudi na tamkajšnji filmski šoli in se pozneje tja vrnil kot gostujoči predavatelj. Njegovi dokumentarni filmi so osvojili nagrade na festivalih v Sundanceu, Locarnu, Torontu in drugje. Pred zlatim levom je v Benetkah osvojil že nagradi Orizzonti in FIPRESCI.

filmografija 
1993 Boatman (dokumentarni/documentary)
2001 Afterwords (dokumentarni/documentary)
2008 Below Sea Level (dokumentarni/documentary)
2010 El Sicario, Room 164 (dokumentarni/documentary)
2013 Sacro GRA (Sveta obvoznica) (dokumentarni/documentary)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Dunja in princesa iz Alepa Dounia et la princesse d'Alep

Marya Zarif, André Kadi

ponedeljek, 29. 04. 2024 / 10:00 / Dvorana

Osupljivo čustveno in vizualno popotovanje v Sirijo skozi pripoved šestletne deklice Dunje. Otroška perspektiva resni temi doda očarljivo mešanico pesmi, dišav in čarobnih moči, hkrati pa vzbuja upanje v moč solidarnosti državljanov sveta.

Fant in čaplja Kimitachi wa do ikiru ka

Hayao Miyazaki

ponedeljek, 29. 04. 2024 / 15:15 / Dvorana

Veliki Hayao Miyazaki se vrača z globoko osebno, avtobiografsko navdahnjeno fantazijo o življenju, smrti in ustvarjanju. Film, poln dih jemajoče lepote, nagajivega humorja in nežne melanholije, je prejel letošnjega oskarja za najboljši animirani celovečerec.

Radikal Radical

Christopher Zalla

ponedeljek, 29. 04. 2024 / 17:50 / Dvorana

»Na svetu je toliko ljudi, ki nikoli ne dobijo priložnosti. To je zgodba o tem, kaj se zgodi, ko jo dobijo.« Film, posnet po resnični zgodbi o nekonvencionalnem mehiškem učitelju, je prejel nagrado občinstva na festivalu Sundance.