Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:30 (odprto še 03:36, tel: 01 239 22 17).

Zabava The Party

Blake Edwards / ZDA / 1968 / 99 min / angleščina

Zabava, klimaktični vrhunec fizične burleskne komike sanjskega dvojca Blake Edwards in Peter Sellers, ki jo anglosaški svet danes zmotno in prav komično dojema kot relikt politične nekorektnosti (Britanec z rjavo obarvanim obrazom igra Indijca), je v resnici huronsko smešna in predrzna satira vseh naglavnih grehov Hollywooda, vključno s ksenofobijo.

Fotografije

Zabava
Zabava

Štorasti indijski igralec (Peter Sellers) na snemanju hollywoodskega pustolovskega spektakla ponesreči razstreli set. A namesto da bi ga odpustili, ga po pomoti povabijo na ekskluzivno zabavo filmskega producenta, kjer gre vse čudovito po zlu.

»Bakshi se tako rekoč kompulzivno /…/ spotika v eksploatacijski ustroj Hollywooda, v prizore izkoriščanja, seksizma, elitizma, ksenofobije in razslojenosti. Med iskanjem toaletnih prostorov ponesreči zaide v kuhinjo, kjer delata azijski kuhar in temnopolta služkinja – čeprav zgreši svoj prvotni cilj, mimogrede razkrije družbeno in rasno razslojenost. Med iskanjem taistih toaletnih prostorov se infiltrira tudi v prizor spolnega nadlegovanja, kar ga posledično zbliža s francosko pevko Michele Monet (Claudine Longet), žrtvijo hollywoodskega producenta C. S. Divota, ki je nedolžno mladenko nameraval izkoristiti. Ko ga ta zavrne, ji prizadeti moški zabrusi enako kot producent Bakshiju: ‘Nikoli več ne boš delala v Hollywoodu!‘ /…/ Zabava je ena najbolj izvirnih, eksperimentalnih, progresivnih, formalno rigoroznih, pa tudi presenetljivo političnih hollywoodskih komedij, komedija o spodletelih poskusih vključevanja. Zares ni nič na svetu bolj zoprno od tega, da gre človek sam na zabavo, kjer nikogar ne pozna. Nič ga bolj ne izolira, v isti sapi izpostavi in zapostavi, nič ga ne naredi bolj ranljivega kot zabava, polna neznancev.«
– Ivana Novak, Ekran

Daljši zapis o filmu v Ekranu Ivane Novak.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Radikal Radical

Christopher Zalla

ponedeljek, 29. 04. 2024 / 17:50 / Dvorana

»Na svetu je toliko ljudi, ki nikoli ne dobijo priložnosti. To je zgodba o tem, kaj se zgodi, ko jo dobijo.« Film, posnet po resnični zgodbi o nekonvencionalnem mehiškem učitelju, je prejel nagrado občinstva na festivalu Sundance.

Duhovnica Duhovnica

Maja Prettner

ponedeljek, 29. 04. 2024 / 19:30 / Mala dvorana

Film spremlja svobodomiselno evangeličansko duhovnico Jano, ki se sooča z življenjsko dilemo, ali naj zapusti duhovniški poklic. 

Pankrt Bastarden

Nikolaj Arcel

ponedeljek, 29. 04. 2024 / 20:30 / Dvorana

Mads Mikkelsen in Nikolaj Arcel se deset let po Kraljevski aferi vračata s Pankrtom, mogočnim zgodovinskim epom o osvajanju danske divjine, hkrati pa intimno, brezčasno zgodbo o življenju, ki se zgodi, medtem ko delamo druge načrte.