Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:30 (odpre se čez 01:27).
Animateka 2011

Retrospektiva Animirani film, glasba, zvok – Pierre Yves Drapeau Retrospektiva Animirani film, glasba, zvok - Pierre Yves Drapeau

razno

Skladatelj in oblikovalec zvoka Pierre Yves Drapeau ustvarja zvočne podlage za animirane filme in serije. Naročila dobiva tako za glasbo in oblikovanje zvoka kot tudi za produkcijo celotne zvočne podlage filma. Kariero je začel leta 2001 kot asistent Normanda Rogerja, odgovoren za montažo zvoka. Ker se je čedalje več ukvarjal z glasbo in oblikovanjem zvoka, je z leti začel tudi sam delati kot skladatelj in oblikovalec zvoka. Od leta 2007 Pierre Yves deluje samostojno, vendar pri številnih produkcijah še vedno sodeluje s svojim velikim mentorjem Normandom Rogerjem. Njegovo ime najdemo v stvaritvah nekaterih priznanih osebnosti animiranega filma, kot so Marv Newland, Piotr Sapegin, Alexandre Petrov, Chris Landreth, Theodore Ushev, Vladimir Leschiov, Pierre-Luc Granjon, Regina Pessoa, Nicolas Brault, Craig Welch, Sheldon Cohen in mnogi drugi.

Čeprav specializirano deluje na področju animiranega filma, na katerem je od leta 2001 večinoma ustvarjal v okviru produkcij in koprodukcij NFB, je sodeloval tudi pri dokumentarcih, igranih filmih in multimedijskih predstavitvah. Leta 2009 je ustanovil STUDIOTOONS inc., kreativni in tehnični studio za postprodukcijo zvoka, ki je specializiran za animirani film.

Muybridgeove vezi / Muybridge’s Strings
Koji Yamamura (NFB/NHK/Polygon Pictures)
Kanada, Japonska, 2010, 35 mm, 12’39”

Lahko čas ustavimo? Ga lahko prevrtimo nazaj? O tem razmišlja film Muybridgeove vezi in primerja svet fotografa Eadwearda Muybridgea, ki mu je leta 1878 uspelo fotografirati zaporedne faze gibanja konja v galopu, ter matere, ki opazuje odraščanje svoje hčere in pri tem ugotovi, da je njun odnos čedalje šibkejši.

Cirkus / Le Cirque / The Circus
Nicolas Brault (Folimage/NFB)
Francija, Kanada, 2010, 35 mm, 7’14”

Šestletni fant bi v bolnišnici rad na samem preživel trenutek s svojo bolno mamo, vendar mu skupina obiskovalcev, ki jih ne pozna, tega ne dovoli.

V deželi glav / Land of the Heads
Claude Barras & Cedric Louis (Helium Films/NFB)
Švica, Kanada, 2009, 35 mm, 6’08”

Vampir mora vsako noč na obhod, na katerem otroke skrajša za njihovo glavo. Razlog? Njegova nečimrna žena hoče svojo zgubano glavo zamenjati z mlado in čedno. Kako grozno! Sploh ker gospodarica nikoli ni zadovoljna in se glave na tleh kar kopičijo. Kako naj vampir, ki nad tem ni navdušen, kdaj prekine ta začarani krog?

Krila in vesla / Sparni un Airi / Wings and Oars
Vladimir Leschiov (Lunohod Animation Studio)
Latvija, 2009, 35 mm, 5’38”

Nekdanji pilot razmišlja o svojem življenju – o zemlji, nebu, ženski – in vsem, kar se je zgodilo na popotovanju od letalske piste do zapuščene čolnarne.

Hrbtenica / The Spine
Chris Landreth (NFB, Copperheart Entertainment)
Kanada, 2009, 35 mm, 11’17”

Dan in Mary Rutherford, ki sta poročena 26 let, nesrečno sedita na srečanju skupine za partnersko svetovanje. Angela, še ena nesrečna udeleženka skupine, se sprašuje, zakaj je njun zakon postal tako neuravnotežen, tako sprevržen. Ko Mary Dana zapusti, se njemu zgodi čudovita preobrazba. Kaj se bo zgodilo, ko se ona vrne?

Lek tura / Missed Aches
Joanna Priestley (Priestley Motion Pictures)
ZDA, 2008, HD, 3’53”

Film Lek tura prikazuje, kako zaradi pomanjkljivosti črkovalnika lahko nastanejo nepričakovani dvojni pomeni. Besedilo pripoveduje pesnik Taylor Mali, ki je bil štirikrat vodja ekipe na ameriškem prvenstvu v poeziji. Podlaga za Lek turo je bila Malijeva pesem “The the Impotence of Proofreading”.

Sveta brada / Sainte Barbe
Claude Barras & Cedric Louis (Helium Films/NFB)
Švica, Kanada, 2007, 35 mm, 7’50”

Zgodba o malem gologlavem Léonu in njegovem dedku, starcu s košato črno brado. Dedkova legendarna brada ima menda čarobno moč. Lahko celo spremeni gosenico v metulja! Toda Léonova babica se hoče zanemarjene brade znebiti in spet videti spodobno urejenega moža, kakršen je bil v času njune poroke, ko je imel le lične brke.

Izgubljen v snegu / Zudusi Sniega / Lost in Snow
Vladimir Leschiov (Jet Media)
Latvija, Švedska, 2006, 35 mm, 7’43”

So ljudje, ki imajo pozimi radi ribolov na ledu. Vznemirjenje, ki ga še okrepijo nizke temperature in močna pijača, pripelje do nepredvidljivih posledic.

Z mojimi debelimi očali / Through My Thick Glasses
Pjotr Sapegin (Pravda/NFB)
Norveška, Kanada, 2003, 35 mm, 12’31”

V animiranem kratkem fimu Pjotra Sapegina starec vnukinji pripoveduje svoja doživetja iz druge svetovne vojne, da bi jo zamotil, medtem ko ji oblači zimsko kapo. Prosto prirejena pripoved je polna nenavadnih junakov in presenetljivih zapletov ter opisuje svet, ki daleč presega dekličino razumevanje.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Široko in Kraljestvo vetrov Sirocco et le Royaume des courants d’air

Benoît Chieux

torek, 30. 04. 2024 / 10:00 / Dvorana

Animirana uspešnica, ki gradi mostove med poezijo in filmi studia Ghibli, z očarljivmi vizualijami, ki spominjajo na Beatlesovo Rumeno podmornico. Epska sanjska pustolovščina bo celotno družino odpeljala na nepozabno potovanje.

Radikal Radical

Christopher Zalla

torek, 30. 04. 2024 / 15:15 / Dvorana

»Na svetu je toliko ljudi, ki nikoli ne dobijo priložnosti. To je zgodba o tem, kaj se zgodi, ko jo dobijo.« Film, posnet po resnični zgodbi o nekonvencionalnem mehiškem učitelju, je prejel nagrado občinstva na festivalu Sundance.

Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborna Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborna

Maja Weiss

torek, 30. 04. 2024 / 17:00 / Mala dvorana

Dokumentarec Maje Weiss pripoveduje zgodbe štirih ukradenih otrok, zadnjih še živečih slovenskih žrtev nacističnega rasnega programa Lebensborn.