Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:30 (za danes zaprto).
Animateka 2011

Žirija se predstavlja – Marcel Jean Žirija se predstavlja - Marcel Jean

Zapojmo z NFB
Ko je Norman McLaren leta 1941 ustanovil prvo ekipo animatorjev NFB (Nacionalnega filmskega sveta Kanade), so prvi filmi, posneti v tistem vojnem obdobju, temeljili na popularnih pesmih. Cilj je bil razvedriti gledalce s povabilom k skupnemu prepevanju ob dobro znanih tradicionalnih melodijah. Zato animirane pesmi tako v filmografiji Normana McLarena kakor v vsej zgodovini NFB zavzemajo zelo pomembno mesto. Leta 1966 je René Jodoin, eden prvih pajdašev Normana McLarena, sprejel odgovornost, da v okviru Francoskega programa NFB postavi na noge studio za animacijo. Brez omahovanja je spravil v prakso filozofijo, izpeljano iz McLarenove. Jodoin, ki ni imel na voljo veliko sredstev, je našel navdih v začetkih animacije pri NFB in produciral serijo »Sodobne pesmi«, zbirko filmov mladih cineastov, posnetih na podlagi quebeških popularnih pesmi. Tako so se rodili filmi, kakršni soTête en fleurs, La ville in Tout écartillé. V letih, ki so sledila, so številni cineasti občasno zajemali iz studenca ljudskih pesmi. Naš program skuša povzeti ta močni tok v produkciji NFB.
– Marcel Jean

Škrjanec / Alouette                        
Norman McLaren, René Jodoin (NFB)
Kanada, 1944, HD, 2’22’’

Norman McLaren je v sodelovanju z Renéjem Jodoinom to animacijo ustvaril kot del serije Let’s All Sing Together (No.1). Uporabila sta tehniko animacije papirnih izrezkov v eni sličici.

To je veslo / C’est l’aviron
Norman McLaren (NFB)
Kanada, 1944, HD, 3’18’’

Film, ki upodablja eno od številnih francosko-kanadskih ljudskih pesmi, je ilustriral Norman McLaren za serijo Chants populaires. Bele risbe v gvašu na črnem kartonu so fotografirane s prekrivajočimi se povečavami, ki uprizarjajo plutje kanuja po rekah in jezerih.

Cadet Rousselle                  
George Dunning (NFB)
Kanada, 1946, HD, 8’58’’

Pisane lutke upodabljajo staro francosko pesem o Cadetu Roussellu, ki pada z lestve, se spotika ob parapete in ima težave z neubogljivimi psi. Animirani liki z barvitostjo in žarom pomagajo junaku v njegovih zagatah.

Kos / Le merle                                
Norman McLaren (NFB)
Kanada, 1958, HD, 4’04’’

V tem filmu Norman McLaren stari francosko-kanadski pesmi nesmisla vlije nenavadno dogajanje. Živahno ga ilustrirajo preprosti beli izrezki na pastelni podlagi, ki so v veliki meri delo Evelyn Lambart. Ljudsko pesem Mon Merle v francoščini zapoje montrealski Trio Lyrique.

G. Žabec je šel dvorit / Mr Frog Went A-Courting       
Evelyn Lambart (NFB)
Kanada, 1974, HD, 4’41’’

Stara škotska legenda v pesmi z bogatimi ilustracijami filmske animatorke Evelyn Lambart in v izvedbi Dereka Lamba ob spremljavi lutnje. Zgodba govori o čednem žabcu, ki za nevesto snubi in osvoji miš. Barvita animacija odlično upodablja dogodke, ki se odvijejo med in po poročnem zajtrku.

Vsepovsod same rože / Tête en fleurs                              
Bernard Longpré (NFB)
Kanada, 1969, HD, 2’25’’

Linijske risbe, ki prosto tečejo prek zaslona, nakazujejo naivne sanjave občutke Clauda Gauthiera, ki se spominja izgubljene, a sladke ljubezni davnih dni.

Mesto / La ville                                           
Jean-Thomas Bédard (NFB)
Kanada, 1970, HD, 3’14’’

Pesem o razočaranju nad mestom, a hkrati o sprejemanju tega mesta, ki je z več vidikov vendarle prostor sanj. Z besedilom in glasbo Jean-Pierra Ferlanda in Francka Dervieuxa.

Ves raztresen / Tout écartillé                                
André Leduc (NFB)
Kanada, 1972, HD, 5’54’’

Piksilacija na pesem Roberta Charleboisa.

Splavarjev valček / Log Driver’s Waltz               
John Weldon (NFB)
Kanada, 1979, HD, 3’

Dekle, ki rado pleše in je godno za možitev, namesto bolje situiranega obsedenca s posestjo izbere njegovega tekmeca splavarja. Prevažanje lesa po reki ga je izoblikovalo v najboljšega plesalca daleč naokrog. Lahkotna animirana pripoved je priredba pesmi The Log Driver’s Waltz Wada Hemswortha. V izvedbi pevk Kate in Anne McGarrigle ob spremljavi zasedbe Mountain City Four.

Odvisen od ljubezni / Love Addict                       
Fernand Bélanger, Pierre Hébert (NFB)
Kanada, 1985, HD, 5’26’’

Kratek film iz Neubranih Emocij se pusti gledati ali bolje poslušati kot krik srca. Pevec skupine Offenbach nam posreduje nekakšen klic na pomoč v pesmi z naslovom Love Addict, ki so jo posneli med predstavo v montrealskem Forumu.

Maček se vrača / The Cat Came Back                
Cordell Barker (NFB)
Kanada, 1988, HD, 7’41’’

Ta komični animirani kratki film je nastal na podlagi stoletja stare istoimenske ljudske pesmi. Stari g. Johnson se čedalje bolj manično trudi znebiti se malega rumenega mačka, ki noče in noče oditi …

Črna mušica / Blackfly                              
Christopher Hinton (NFB)
Kanada, 1991, HD, 5’06’’

Blackfly je vratolomen skeč, narejen na podlagi istoimenske pesmi, ki ga je napisal in odpel kanadski folk pevec Wade Hemsworth ob spremljevalnih vokalih Kate in Anne McGarrigle. Animirani film pripoveduje o Hemsworthovih bojih s to tipično domačo živaljo nekega poletja med popisom v Severnem Ontariu.

Zabavišče Gospe Bolduc / La Bastringue Madame Bolduc
George Geertsen (NFB)
Kanada, 1992, HD, 4’13’’

V angleško govorečem delu Kanade je Madame Bolduc praktično neznana, toda njene izvedbe ljudskih pesmi so v 30. letih dvignile na noge francoske Kanadčane po vsem Quebecu in delih Nove Anglije. La Bastringue, ki jo prikazuje ta ljubki animirani film, je bila ena njenih najpopularnejših pesmi.

Znova zaljubljena / Falling in Love Again                      
Munro Ferguson (NFB)
Kanada, 2003, HD, 2’56’’

Animirana komedija se odvije ob pesmi Falling in Love Again v izvedbi Marlene Dietrich. Igrivo obravnava priljubljene mite in klišeje o ljubezni in parodira čudovito omotico zaljubljanja. Ko nasproti vozeča avtomobila, nagnjena na dve kolesi, cvilita skozi ostre ovinke, se obeta eksplozivno srečanje njunih voznikov. Trk ju požene v vesolje – na veliko presenečenje para kanadskih gosi.

Zunaj november / Dehors novembre                   
Patrick Bouchard (NFB)
Kanada, 2005, HD, 6’49’’

Zunaj je november. Skozi odprto okno kašlja na posteljo priklenjen človek. Z drevesa odpade zadnji sadež. Pograbi ga podgana, ki jo ujame maček. Mačka povozi avto. Izstopi stranka in pristopi k prostitutki. Ob drevesu sloneč džanki vzame v roke iglo. Smrt je vsenaokrog. Zvodnik prostitutki preda mamila, ji vzame denar. Džanki roti zvodnika za fiks; zvodnik ga porine v obcestni jarek. Prostitutka mu pomaga, džanki jo udari in ji ukrade torbico. V sobi človek zakašlja. Na nočni omarici so zdravila in orglice. Notri je november.

Naj živi vrtnica / Vive la rose                                
Bruce Alcock (NFB)
Kanada, 2009, HD, 6’22’’

Zadnji posnetek ene najvidnejših novofundlandskih izvajalk tradicionalne glasbe Emile Benoit, nežna izvedba francoske pesmi iz 18. stoletja, je srce filma Vive la rose. Njegov pripovedni fokus je zgodba o neuslišani ljubezni in omahljivi obsedenosti ves čas življenja, bolezni in zgodnje smrti objekta poželenja, spremlja pa ga čustvena izvedba z močnim novofundlandskim francoskim naglasom Benoitove in drhtečim glasom starca. Animacija Vive la rose film umešča na lokacijo, ki obuja preteklost, in risbe v tušu kombinira z vrsto romantičnih in asociativnih elementov in predmetov.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Robotove sanje Robot Dreams

Pablo Berger

sreda, 01. 05. 2024 / 15:30 / Dvorana

Animirani film, ki brez besed naslika barvito in toplo pripoved o pomenu prijateljstva in njegovi krhkosti. Film je hkrati tudi ljubezensko pismo New Yorku. Nominiranec za oskarja in prejemnik številnih najpomembnejših nagrad za najboljši animirani film leta.

Duhovnica Duhovnica

Maja Prettner

sreda, 01. 05. 2024 / 16:45 / Mala dvorana

Film spremlja svobodomiselno evangeličansko duhovnico Jano, ki se sooča z življenjsko dilemo, ali naj zapusti duhovniški poklic. 

Fant in čaplja Kimitachi wa do ikiru ka

Hayao Miyazaki

sreda, 01. 05. 2024 / 17:50 / Dvorana

Veliki Hayao Miyazaki se vrača z globoko osebno, avtobiografsko navdahnjeno fantazijo o življenju, smrti in ustvarjanju. Film, poln dih jemajoče lepote, nagajivega humorja in nežne melanholije, je prejel letošnjega oskarja za najboljši animirani celovečerec.