Danes je blagajna odprta od 14:10 do 20:30 (za danes zaprto).
Erotikon

Erotikon

Pred petnajstimi leti nas je prehitro zapustil ustanovitelj in prvi direktor Slovenske kinoteke Silvan Furlan. Brez njegovih dolgoletnih prizadevanj mestnega kina Kinodvor danes preprosto ne bi bilo. V poklon Silvanu vabimo k ogledu klasike nemega filma Erotikon, v katerem nastopa ena njegovih neugasljivih strasti: prva slovenska filmska zvezda Ita Rina.

Otvoritev art kina Kinodvor, 14. oktobra 2003. Od leve proti desni: nekdanje ministrica za kulturo Andreja Rihter, županja Ljubljane Danica Simšič in upravnica Kinodvora Špela Šmid ter direktor Slovenske kinoteke Silvan Furlan.

Na premieri v Ljubljanskem dvoru leta 1929 so gledalci lahko videli tudi Ito Rino, ki se je s filmom zapisala med zvezde svetovnega slovesa.

Z Erotikonom smo desetletja kasneje otvorili jubilejni projekt Leto kina – Kinodvor 90, leto praznovanja kina in filma.

V Bazi slovenskih filmov je danes še na voljo slovenski dokumentarec Ita Rina – Filmska zvezda, ki je zavrnila Hollywood, ki smo ga v Kinodvoru prvič predvajali na 110. rojstni dan slovite igralke.

Vabimo pa vas tudi na spletno stran Slovenske kinoteke, ki bo 15. obletnico Silvanovega odhoda obeležila v virtualnem svetu, kjer se bodo osrednje osebnosti slovenskega filma spomnili njegovi prijatelji in sodelavci.

Ita Rina – Filmska zvezda, ki je zavrnila Hollywood Ita Rina – Filmska zvezda, ki je zavrnila Hollywood

Marta Frelih

Dokumentarec o prvi in največji slovenski filmski zvezdi smo si v Kinodvoru – kinu, kjer se je leta 1929 ob igralkini prisotnosti zgodila slavnostna premiera filma Erotikon – ogledali na njen 110. rojstni dan.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.