Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:30 (odprto še 08:59, tel: 01 239 22 17).
Od 26. julija do 18. avgusta 2012, Ljubljanski grad.

Umetnik The Artist

Michel Hazanavicius / Francija, Belgija / 2011 / 100 min

Umetnik je prisrčen in zabaven poklon klasičnemu obdobju ameriške kinematografije. Združujoč komedijo, romanco in melodramo izrisuje zgodbo o epohalnem trenutku filmske zgodovine in je hkrati sam natanko tisto, kar slavi: črno-beli nemi film, ki se, da bi očaral občinstvo, zanaša na podobe, igralce in glasbo. Eden najbolj nagrajevanih filmov leta 2011 je med drugim prejel oskarja za najboljši film, režijo, glavnega igralca, izvirno glasbo in kostumografijo.

Koža, v kateri živim La piel que habito

Pedro Almodóvar / Španija / 2011 / 117 min / španščina

Antonio Banderas, režiserjeva igralska muza osemdesetih, v elegantni reinterpretaciji norega znanstvenika. Almodóvar se v tem edinstvenem in drznem spoju melodrame, filma noir in grozljivke vrača k svojim starim obsesijam, ob tem pa v spomin prikliče številne klasike – od Langa, Franjuja in Buñuela do Hitchcocka.

Polnoč v Parizu Midnight in Paris

Woody Allen / ZDA, Španija / 2011 / 94 min

Romantična komedija nas popelje na nostalgično fantazijsko potovanje v Pariz v času charlestona, kjer Owen Wilson kot zagrenjen hollywoodski scenarist med popivanjem z umetniškimi ikonami izgubljene generacije išče navdih za novo knjigo. Allenova ljubezenska izjava mestu luči. Štiri nominacije za zlati globus.

Nevarna metoda A Dangerous Method

David Cronenberg / Nemčija, Kanada / 2011 / 99 min / angleščina

Kanadski auteur David Cronenberg pod krinko kostumske drame proučuje destruktivno in neobvladljivo naravo spolnega poželenja in s faktografsko natančnostjo opisuje dogodke, ki so pripeljali do rojstva moderne psihoanalize. Freud, Jung in Sabina Spielrein v intelektualnem ménage à trois z zvezdniško igralsko zasedbo.

Izlet Izlet

Nejc Gazvoda / Slovenija / 2011 / 85 min / slovenščina / 14+

Generacijski film ceste, ki s preprosto zgodbo govori o pomembnih stvareh – o odraščanju in koncu otroštva, o prijateljstvu in ljubezni ter o težavah, ki jih prinese življenje. Prvenec mladega in obetavnega Nejca Gazvode je očaral tako domače kot mednarodne filmske kritike ter prejel kar sedem nagrad na festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Ženske iz 6. nadstropja Les femmes du 6ème étage

Philippe Le Guay / Francija / 2010 / 106 min

Zadrgnjen francoski buržuj odkrije joie de vivre v 6. nadstropju, od koder se razlegajo ritmi flamenka in diši po paelli. Zabavna in simpatična francoska bulvarska komedija s primesmi socialne drame in razredne farse ter pridihom španskega temperamenta.

Sramota Shame

Steve McQueen / Velika Britanija / 2011 / 101 min / angleščina

Drugi celovečerec britanskega režiserja in vizualnega umetnika Steva McQueena je estetsko dovršen in psihološko izostren portret spolnega odvisnika ter študija svobode v času neomejenih možnosti. Michael Fassbender je ponovno osupnil občinstvo in kritike ter si prislužil nagrado za najboljšega igralca v Benetkah in nominacijo za nagrado BAFTA.

2 dni v New Yorku 2 Days in New York

Julie Delpy / Francija / 2011 / 91 min / angleščina, francoščina

V tej neposredni, malce prismojeni in nevrotični komediji zmešnjav znova srečamo Marion (2 dni v Parizu), ki zdaj živi s svojim novim fantom v New Yorku. Ko na obisk prispejo njeni ekscentrični francoski sorodniki, se par nepričakovano znajde v navzkrižnem ognju stopnjujočega se kaosa in kulturnih nesporazumov. Bo njuna zveza prestala preizkušnjo? In kdo je anonimni kupec duše, ki jo Marion proda kot del svojega umetniškega projekta?

Rango Rango

Gore Verbinski / ZDA / 2011 / 107 min / angleščina

Se spomnite kuščarja, ki v Strahu in grozi v Las Vegasu trešči v vetrobransko steklo Hunterja S. Thompsona? To je njegova zgodba.
Johnny Depp je Rango, mali kameleon v eksistencialni krizi. Nič čudnega – kako visoko lahko ciljaš, če je edini smisel tvojega življenja, da se zliješ z okolico? Ko je po spletu okoliščin udobni akvarij prisiljen zamenjati za nevarno divjino ameriškega Divjega zahoda, se mu ponudi priložnost, da postane legendarni junak, ki ga je dotlej le igral. Oskar 2012 za najboljši animirani celovečerni film.

Potomci The Descendants

Alexander Payne / ZDA / 2011 / 115 min / angleščina

Po tragični ženini nesreči se skuša Matt, potomec havajske kraljeve družine, znova zbližati z odtujenima hčerkama. George Clooney se pridruži tragikomičnim likom prejšnjih Paynovih filmov (Gospod Schmidt, Stranpota) kot povsem običajen in človeških napak poln družinski mož, ki se skuša prebiti skozi svet norosti, grenko-sladkih čustev in nepredvidljivih zapletov. Oskar za najboljši prirejeni scenarij in dva zlata globusa.

Ločitev Jodaeiye Nader az Simin

Asghar Farhadi / Iran / 2011 / 123 min / podnapisi, perzijščina / 16+

Oskarjev nagrajenec za najboljši tujejezični film je kompleksna drama, ki se ob postavljanju pomembnih moralnih vprašanj odreka vsakršni sodbi, ter whodunit detektivka, v kateri boste težje kot krivca našli nedolžne. Ločitev so kritiki v hipu in skoraj soglasno označili za mojstrovino in jo uvrstili na številne lestvice najboljših filmov leta 2011.

Drevo življenja The Tree of Life

Terrence Malick / ZDA / 2011 / 138 min / angleščina

Najbolj intimno in hkrati najbolj epsko delo Terrencea Malicka (Surova balada, Božanski dnevi, Tanka rdeča črta, Novi svet) je eliptična vizualna simfonija, ki v iskanju resničnega, večnega in neskončnega prehodi razdaljo od otroštva do odraslosti in od zametkov zemeljskega življenja do skrajnih robov vesolja. Zlata palma v Cannesu.

Le Havre Le Havre

Aki Kaurismäki / Finska, Nemčija, Francija / 2011 / 93 min / francoščina

V svoji zadnji filmski bravuri, proletarski pravljici Le Havre, se velikan finske kinematografije spogleduje s trenutno zelo aktualno evropsko temo: ilegalno imigracijo. Pri tem seveda ohrani vso specifičnost svojega absurdno-komičnega sloga, svoje igralske muze in celo njihove like.

Zaklonišče Take Shelter

Jeff Nichols / ZDA / 2011 / 123 min / angleščina

Spreten preplet družinske drame, psihološkega trilerja in apokaliptične grozljivke je hkrati poetičen in alegoričen film o malem človeku v dobi ekonomskih in ekoloških katastrof. Michael Shannon in Jessica Chastain sta s svojim izjemnim igralskim dosežkom požela navdušene odzive filmskih kritikov. Dobitnik glavne nagrade na 22. LIFFu.

Rimu z ljubeznijo To Rome with Love

Woody Allen / ZDA, Italija, Španija / 2012 / 112 min / angleščina

Najnovejši film Woodyja Allena je kalejdoskopska komedija, ki se odvije v enem najbolj očarljivih in romantičnih evropskih mest. Ameriški arhitekt na rimskih ulicah podoživlja svojo mladost. Povprečni Italijan se nekega jutra zbudi obkrožen s paparaci. Mlad podeželski par se znajde v seriji zabavnih nesporazumov in romantičnih srečanj. Upokojeni operni režiser odkrije izjemen pevski talent v direktorju pogrebnega zavoda. Rimu z ljubeznijo je režiserjev poklon starim italijanskim filmom.

Melanholija Melancholia

Lars von Trier / Danska, Švedska, Nemčija, Francija / 2011 / 134 min / podnapisi, angleščina / 16+

Lars von Trier je ustvaril osupljivo avdiovizualno fantazijo epskih razsežnosti in wagnerjanskega duha, ki žanr poročne komedije brezšivno zasuka v film psihološke in kozmične katastrofe.

Masaker Carnage

Roman Polanski / Francija, Nemčija, Poljska / 2011 / 79 min / angleščina

Brutalno smešna in kot britev ostra komedija razkrije hipokrizijo, absurdna nesoglasja in groteskne predsodke, ki se skrivajo za fasado štirih uglajenih pripadnikov višjega razreda.

Cezar mora umreti Cesare deve morire

Paolo in Vittorio Taviani / Italija / 2012 / 76 min

V univerzalnem jeziku Shakespearovega besedila, v katerem se prepletajo teme prijateljstva, izdajstva, oblasti in nasilja, se zaporniki soočijo z lastno preteklostjo, stiskami in upi. Za film Cezar mora umreti sta brata Taviani prejela zlatega medveda na zadnjem berlinskem festivalu.

Sol življenja Gianni e le donne

Gianni Di Gregorio / Italija / 2011 / 90 min

Trpka komedija, prežeta s tiho melanholijo in značilnim avtorjevim toplim humorjem, poda neprizanesljiv, a zabaven pogled na minevanje časa, staranje in hrepenenje. Režiser Gianni Di Gregorio, eden izmed scenaristov slavne Gomore, v avtobiografsko obarvani vlogi starajočega se moškega, ki je za ženske postal neviden.

Kraljestvo vzhajajoče lune Moonrise Kingdom

Wes Anderson / ZDA / 2012 / 94 min / podnapisi, angleščina / 12+

Zabavna, prisrčna in vizualno domišljena pripoved o mladem paru, ki ju prva ljubezen tako prevzame, da se resničnost zazdi kot fantazija. Avtor nas z značilno mešanico ekscentričnega humorja in melanholije posrka v svoj univerzum, kjer se velike teme ljubezni, osamljenosti in brsteče spolnosti prepletajo z lahkotnostjo glasbene pravljice.

Pisma Sv. Nikolaju Listy do M.

Mitja Okorn / Poljska / 2011 / 116 min / podnapisi, poljščina / 15+

Poljska božična romantična komedija slovenskega režiserja Mitje Okorna in eden najuspešnejših poljskih filmov zadnjih let. Film je navdušil tudi občinstvo na lanskoletnem LIFFu ter prejel dve zlati roli za preseženih 50 tisoč gledalcev v slovenskih kinematografih.

Kozmopolis Cosmopolis

David Cronenberg / Francija, Kanada / 2012 / 108 min / angleščina

Cronenbergova mojstrska predelava preroškega romana Dona DeLilla ponuja srhljivo trezno avtopsijo ‘enega odstotka’ ter razgrne temačno vizijo sveta, v katerem denar, seks in življenje naglo izgubljajo svojo vrednost.

Gospodinja Potiche

François Ozon / Francija / 2010 / 103 min / francoščina

Najnovejši film Françoisa Ozona je komedija, obarvana s pastelnimi barvami, nenavadnim humorjem, globokim razumevanjem enakopravnosti žensk ter odlično igro buržujske gospodinje Catherine Deneuve in njenega komunističnega bivšega ljubimca Gérarda Depardieuja. Francoski mojster satire se z Gospodinjo vrača k čudovito nalezljivemu humorju svoje mednarodne uspešnice 8 žensk.

Morilec Joe Killer Joe

William Friedkin / ZDA / 2011 / 103 min / angleščina

William Friedkin (Francoska zveza, Izganjalec hudiča) se vrača z brutalno črno komedijo o 22-letnem Chrisu, malem kriminalcu, ki mu je sreča obrnila hrbet. A ko v obupu najame plačanega morilca, da bi se dokopal do življenjske zavarovalnine svoje ničvredne matere, ter privoli, da si šarmantni Joe kot jamstvo vzame njegovo na videz nedolžno mlajšo sestro, gredo stvari lahko le še na slabše …