Danes je blagajna odprta od 15:15 do 20:45 (odprto še 04:54, tel: 01 239 22 17).
10 LET AKMS: jubilejni programi in dogodki v Art kino mreži Slovenije

10 LET AKMS: jubilejni programi in dogodki v Art kino mreži Slovenije

S slavnostno akademijo združenja AKMS se je v sredo, 4. marca ob 19.30 v Kinodvoru pričelo praznovanje ob 10. obletnici Art kino mreže Slovenije.

Po uvodnem pozdravu Metke Dariš, direktorice mestnega kina Kinodvor, nas je Marjana Štalekar, prva predsednica AKMS, popeljala skozi prvih šest let delovanja združenja. V nadaljevanju je slavnostna govornica Nina Ukmar, predsednica AKMS in direktorica Kosovelovega doma Sežana, orisala delovanje mreže v letih do danes s poudarki na preseženih vseh ciljih, ki si jih je mreža zadala v desetih letih obstoja.

Art kino mreža Slovenije je mreža prikazovalcev kakovostnega in umetniškega filma po vsej Sloveniji. Od svoje ustanovitve 5. marca 2010 naprej si združenje prizadeva, da art kinematografi v medsebojnem sodelovanju tvorno prispevamo k razvoju in popularizaciji filmske kulture v najširšem pomenu.

Rezultati prvega desetletja mreženja so prispevali k razcvetu filmske kulture na področju prikazovanja kakovostnih in zahtevnejših filmskih vsebin, kultiviranja filmskega občinstva ter razvoja filmsko-vzgojne dejavnosti v različnih mestih in krajih po Sloveniji.

Danes je v mreži 25 članov z 28 kinodvoranami v 27 slovenskih krajih, več kot polovica je tudi članov mednarodne kinematografske mreže Europa Cinemas. Svojo prihodnost vidimo v kontinuirani rasti vseh art kinematografov, novih občinstvih za film ter razvoju filmske kulture v posameznih lokalnih skupnostih.

Z različnimi filmskimi dogodki in prireditvami se bodo v letu 2020 v jubilejni program 10 LET AKMS vključevali art kinematografi iz različnih slovenskih krajev. Tako bo že v tem tednu 10-letnico AKMS obeležil Kino Črnomelj in sicer 5. in 6. marca s projekcijami slovenskih filmov Vsi proti vsem, To so gadi ter letošnjim zmagovalcem oskarjev Parazit (Gisaengchung).

Kino Delavski dom Trbovlje bo ob tej priložnosti od 23. do 29. marca gostil Teden art filmov in odprl Razstavo arhivskih plakatov iz zbirke DDT, 26. in 27. marca pa bo v Trbovljah potekala tudi Slavnostna skupščina AKMS, na kateri bo združenje sprejelo Strategijo delovanja AKMS 2020–2025.

Aprila bo v mali in veliki dvorani Kina Velenje na sporedu Art kino maraton, ki bo ponujal filmske projekcije kakovostnega in umetniškega filma za vse generacije. V Linhartovi dvorani Radovljica bodo 20. maja praznovanje jubileja mreže s filmom Medena dežela (Honeyland) povezali s Svetovnim dnevom čebel ter ga obogatili s spremljevalnim dogajanjem, Kulturni dom Cerknica pa se bo 10. letnice AKMS spomnili v okviru programa Kina na prostem, ki bo potekal od 29. do 31. maja.

Tudi drugi programi kina na prostem po Sloveniji bodo letos potekali v znamenju jubileja AKMS. Temu bo posvečeno odprtje Kina v parku, ki ga v Češminovem parku organizira Mestni kino Domžale, ljubljanski Kinodvor pa bo obletnici AKMS posvetil enega od filmskih večerov med 24. in 27. avgustom na Letnem Kinodvoru na Kongresnem trgu.

Teden 10 LET AKMS bo v Kosovelov dom Sežana pripeljal filmske predstave iz tekoče produkcije kot tudi zakladnice filmske zgodovine, filmsko-vzgojne dogodke za otroke in starše ter posebno praznično presenečenje. V Kinu Šmarje bo konec septembra obeležju 10 LET AKMS namenjen program v okviru 5. Festivala amaterskega in neodvisnega filma FAF. Tudi v Kulturnem domu Krško bo od 5. do 10. oktobra organiziran praznični Art kino teden s projekcijami art filmov, filmskimi dogodki ter pogovori s filmskimi strokovnjaki.

November prinaša osrednje filmsko-strokovne dogodke v Kinodvoru: Art kino mreža Slovenije bo skupaj s Kinodvorom in mednarodno mrežo Europa Cinemas v Slovenijo prvič pripeljala seminar Innovation Day Lab, ki bo potekal 24. in 25. novembra v Kinodvoru, temu pa bo sledila še mednarodna konferenca Novi kino, ki jo 26. in 27. novembra organizira Kinodvor, prejemnik nagrade Europa Cinemas za najboljši program 2019.

Fotografije

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.