Danes je blagajna odprta od 17:00 do 20:00 (za danes zaprto).
Svetovni dan knjige: Tove Jansson in mumini

Svetovni dan knjige: Tove Jansson in mumini

Ob današnjem praznovanju dneva knjige vabljeni k ogledu BBC-jevega dokumentarca o pisateljici Tove Jansson, najbolj znani kot avtorici muminov, ki pa je pisala tudi za odrasle. Mumini so junaki kar nekaj filmov, ki smo si jih lahko v preteklosti ogledali tudi v Kinodvoru.

Pisateljica in ilustratorka Tove Jansson (1914–2001) je mama vseh muminov. Leta 1942 je nastal prvi mumin, in sicer v obliki serije stripov, ki jih je objavila v časopisu. Kmalu se ji je pri risanju muminov pridružil brat Lars in skupaj sta izdala kar deset zvezkov stripov. Dolga desetletja so brat in sestra ter Tovina življenjska sopotnica živeli v poletni hiški na majhnem, z grmovjem poraščenim otočku Pellinge. Tam so nastale vse knjige o muminih, na otoku pa je Tove pisala tudi knjige za odrasle.

Leta 1966 je pisateljica obiskala Ljubljano. Takrat je prejela Andersenovo nagrado, najvišje priznanje, ki ga Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY) podeljuje vsaki dve leti. Leta 1966, ko ga je prejela Tove Jansson, je bil kongres te zveze v Ljubljani in pisateljici so ugledno priznanje izročili pri nas.

V Kinodvoru smo si lahko ogledali tri filme, nastale po njenih knjigah o muminih: Mumini lovijo komet, Mumin na Azurni obali in Čarobna zima v Mumindolu. V naši Knjigarnici imamo na voljo nekaj mumin knjig, stripov in DVD-jev, v programu za otroke Kinobalon pa smo ob filmu Čarobna zima v Mumindolu pripravili še knjižico (klik za prenos in prebiranje).

Mumin na Azurni obali Muumit Rivieralla

Xavier Picard

»Živi v miru, sadi krompir in sanjaj,« pravi Muminočka v novi risanki o prikupnih junakih s severa, ki ob preprostem življenju v naravi iz radovednosti kdaj pa kdaj pokukajo še drugam. Tokrat na Azurno obalo, ki stavi na drugačno bogastvo kot mumini. 

Čarobna zima v Mumindolu Muumien taikatalvi

Ira Carpelan, Jakub Wronski

Zimska pravljica o priljubljenih mumintrolih, ki raziskujejo pomen božiča.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.