Danes je blagajna odprta od 10:00 do 19:00 (za danes zaprto).

Robi Kroflič, Pedagoški pomen magije filma

Modul 1, Kinodvor, 11. 4. 2018, 9:45

Edgar Morin v monografiji Kino ali imaginarni človek ugotavlja, da je film ustvaril enega najboljših približkov človekovega psihološkega časa, ki se nenehno giblje med preteklostjo in sedanjostjo v luči prihodnjih ciljev, in premičnega pogleda, ki razkriva dušo stvari, zato se v pozornem gledanju filma zgodi magična intenzivnost, ko gledalec v doživetju dušo prenese na gledani objekt, hkrati s tem pa okrepi lastno čustveno in intelektualno doživljanje. Podobno v monografiji Utelešena podoba Juhani Pallasma ugotavlja, da se poetične podobe nanašajo na evokativno, afektivno in pomenljivo čutno izkustvo, ki je v nenehni interakciji s spominom in željo, poglavitna značilnost podobe pa je njena magična zmožnost posredovanja med fizičnim in mentalnim, zaznavnim in imaginarnim, dejanskim in namišljenim, ki zaznamuje človekovo vstopanje v svet ter interakcijo z življenjskimi izkušnjami. Če smo sposobni izbrati kakovostno filmsko vsebino z večplastno zgodbo, nam ta omogoča vzgojno vplivanje na gledalca brez pretiranega avtoritativnega pojasnjevanja pomena videnega.

Dr. Robi Kroflič (Slovenija) je redni profesor za področji obče pedagogike in teorije vzgoje na Oddelku za pedagogiko in andragogiko Filozofske fakultete v Ljubljani. Ožja področja njegovega znanstvenega delovanja so teorije pedagoške avtoritete in pedagoškega erosa, teorije spodbujanja moralnega razvoja, inkluzivno izobraževanje ter proučevanje umetniške induktivne izkušnje kot medija vzgoje.

V zadnjih letih je strokovno usmerjal delovanje projektov vzgoje z umetnostjo (Kulturno žlahtenje najmlajših, Urbana umetnost, Pripovedovanje zgodb s fotografijo …), v okviru Kinodvora vodi izobraževanje za učitelje ob izbranih filmskih vsebinah, je sodelavec Zavoda Petida, ki si prizadeva za uvajanje umetnosti v vrtce in šole, sodelavec v kulturno-umetnostnih projektih Filmska osnovna šola, Prvi prizor in Igrišče za gledališče 2 ter vodja strateškega tima v projektu SKUM (Razvijanje sporazumevalnih zmožnosti s kulturno-umetnostno vzgojo).

Leta 2011 je prejel državno nagrado za izjemne dosežke na področju visokega šolstva.

četrtek, 26. 04. 2018

2. mednarodna konferenca o filmski vzgoji

Vabljeni k ogledu posnetkov predavanj in fotografij s konference.

Za šole. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na e-novice za šole in prejmite informacije o prihajajočih filmih in dogodkih programa.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.