Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:00 (odprto še 08:00, tel: 01 239 22 17).
Predstavitev Kinodvora na novinarski konferenci 24. septembra 2008

Predstavitev Kinodvora na novinarski konferenci 24. septembra 2008

V.d. direktorice Nina Peče, pomočnik v.d. direktorice za vodenje umetniškega programa Koen Van Daele, vodja projektov Gaja Zornada in vodja odnosov z javnostmi Petra Slatinšek so predstavili načrte o delovanju in programu Kinodvora.

Kinodvor. Mestni kino.

1. oktobra 2008 bomo v Ljubljani dobili nov mestni kino Kinodvor, ki se bo do 8. oktobra v otvoritvenem tednu predstavil z raznolikim filmskim programom in drugimi dogodki.

Javni zavod Kinodvor

26. maja 2008 je mestni svet Mestne občine Ljubljana sprejel sklep o ustanovitvi javnega zavoda Kinodvor, ki bo kot mestni kino deloval na področju prikazovanja zahtevnejše in kakovostne filmske produkcije, s svojim delovanjem pa omogočal kontinuirano dostopnost do tovrstnih filmskih del tako obiskovalcem v Ljubljani kot tudi v širšem slovenskem in mednarodnem okolju. V sodelovanju s stroko bo Kinodvor skrbel za filmsko in kulturno vzgojo ter pedagoške in izobraževalne programe, v povezovanju z drugimi javnimi zavodi, nevladnim sektorjem in različnimi kulturnimi izvajalci pa bo postal reprezentativno filmsko središče.

V proračunu MOL za leto 2008/09 bodo za delovanje zavoda predvidena sredstva v letni višini 230.000 EUR. V letu 2008 bodo za pričetek delovanja javnega zavoda sredstva zagotovljena deloma s prerazporeditvijo znotraj proračuna MOL, deloma pa z rebalansom proračuna za leto 2008. Ker dogovori s Slovensko kinoteko o vrnitvi kinoopreme niso bili uspešni, je MOL iz rebalansa proračuna za leto 2008 zagotovila še dodatnih 200.000 EUR za nakup opreme.

Mestni svet je ob ustanovitvi za vršilko dolžnosti direktorice, ki je pooblaščena za vzpostavitev delovanja zavoda, imenoval Nino Peče. Njen pomočnik za vodenje programa pa je Koen Van Daele.

Kinodvor ostaja del evropske mreže kinematografov Europa Cinemas / MEDIA program Evropske unije.

Sklep o ustanovitvi Javnega zavoda Kinodvor je v celoti objavljen v Uradnem listu RS.

Program

Kot je zapisano v našem ustanovitvenem aktu, temelj programa Kinodvora predstavljajo kakovostni filmi in izobraževalne dejavnosti oziroma programi za mlade. V otvoritvenem tednu, ki bo trajal od 1. do 8. oktobra, bomo skušali prikazati vse razsežnosti naših programskih vsebin.

Jedro filmskega programa Kinodvora bodo kakovostni filmi, ki jih v redno distribucijo ponujajo slovenski distributerji. Poseben poudarek bo namenjen evropskemu, neodvisnemu in svetovnemu filmu. Ta programski segment bo predstavljal glavnino naših projekcij. Letno tako nameravamo premierno predvajati trideset do petintrideset filmov, ki bodo v Ljubljani ekskluzivno na sporedu Kinodvora. Vsak mesec bomo premierno predstavili dva ali tri nove filmske naslove.

Otvoritveni teden bomo začeli in končali s premierama dveh evropskih filmov: to sta angleški film Bančni rop (The Bank Job) režiserja Rogerja Donaldsona in bošnjaški film Težko je biti fin (Teško je biti fin) režiserja Srđana Vuletića. Z izborom teh dveh naslovov bi radi poudarili, da se želi Kinodvor profilirati kot odprt mestni kino z raznovrstnim programom, ki sega od kvalitetnih žanrskih filmov do tako imenovanega art filma. Iz vsake premiere se bomo potrudili napraviti poseben dogodek, če bo le mogoče v prisotnosti filmskih ustvarjalcev. Premiere filma Težko je biti fin se bo udeležila pestra delegacija iz Sarajeva. Z nami bodo režiser Srđan Vuletić, glavna igralka Daria Lorenci, igralec (in obenem tudi kulturni minister Kantona Sarajevo) Emir Hadžihafizbegović ter producent Ademir Kenović.

Poleg premier filmov, ki bodo nato na rednem sporedu, se Kinodvor predstavlja tudi kot prostor za predpremiere in druge posebne priložnosti. 2. oktobra bomo tako gostili predpremiero filma Dar Fur – Vojna za vodo, težko pričakovanega in nagrajenega dokumentarca Toma Križnarja in Maje Weiss. S to predpremiero nameravamo privabiti zlasti tiste, za katere (tako Kinodvor kot filmski ustvarjalci) verjamemo, da bi si ta film morali ogledati: to so v prvi vrsti politiki, diplomati in humanitarne organizacije.

Druga predpremiera filma, katerega predvajanje bo nato – že dva dni kasneje – steklo po vsej Sloveniji, bo v torek, 7. oktobra. Distributer Karantanija Cinemas nam je ponudil predpremiero filma Na robu ljubezni (The Edge of Love) režiserja Johna Mayburyja, s Keiro Knightley. Ta biografska drama, osnovana na ljubezenskem življenju pesnika Dylana Thomasa, nam je ponudila tudi dobro priložnost za inavguracijo Kinodvorovih rednih Večerov knjige in filma.

Poleg omenjenih posebnih dogodkov bo Kinodvor ponujal tudi ponovitve filmov iz obstoječega domačega art kino repertoarja. Med otvoritvenim tednom bomo tako predvajali tudi film To je Anglija (This is England) režiserja Shana Meadowsa.

Vsako nedeljo ob enajstih dopoldne se bo v Kinodvoru znova pripetil že tradicionalni Zajtrk pri Kinodvoru. To pomeni, da ob nakupu vstopnice dobite še kavo in rogljiček. Z Zajtrki sta povezani tudi dve novosti. Prva je, da bo vsako prvo nedeljo v mesecu Zajtrk pri Kinodvoru postregel s skrito predpremiero oz. s filmom presenečenja. Gre za priljubljeno prakso, ki pri nas še nikoli ni zaživela. Vse, kar bo občinstvo vnaprej vedelo, bo, da si bodo določen film presenečenja na velikem platnu ogledali prvi v Sloveniji. Prva takšna skrita predpremiera se bo zgodila že v nedeljo med otvoritvenim tednom. Druga novost je, da bomo ob teh nedeljskih dopoldanskih projekcijah poskrbeli tudi za otroško varstvo v Sezamovem kotičku. Starši si bodo tako lahko v miru ogledali film, medtem ko bo za njihove otroke poskrbljeno. Bistveno je, da bo v kotičku potekal dobro pripravljen ustvarjalni program.

Poleg vsega že naštetega načrtujemo tudi omejene distribucije začasno uvoženih filmov in posebne filmske dogodke. Dva od takšnih posebnih dogodkov se bosta zgodila že v otvoritvenem tednu: oba v ponedeljek, 6. oktobra.

Ob petih popoldne bo svoj program predstavila ekipa Kinodvora v azilu. Ta civilna iniciativa je bila ustanovljena prvega aprila letos, ko se je Kinodvor zaprl, in je skrbela za kontinuirano predvajanje filmov v Rogu in na Metelkovi. S svojim delovanjem bodo uradno prenehali med našim otvoritvenim tednom. Poleg kratkih videov, ki dokumentirajo njihovo akcijo, so se odločili tudi za projekcijo filma Kruh naš vsakdanji, s katerim so svojo kampanjo aprila tudi začeli.

Istega dne se bomo zvečer poklonili slovenskemu filmu, in sicer z ekskluzivnim programom treh kratkih filmov. To so nominiranec za študentskega oskarja Vučko režiserja Matevža Luzarja, sledila bo slovenska premiera kratkega filma Jana Cvitkoviča Vem, ki je svetovno premiero doživel letos na festivalu v Locarnu in bil avgusta na festivalu v Sarajevu nagrajen, zelo pa smo veseli, da bomo predpremierno lahko predvajali tudi animirani film Dušana Kastelica Čikorja an’ kafe. Zahvaljujemo se Filmskemu skladu, ker je dovolil predvajati film pred uradno premiero na letošnjem Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Drugi pomemben steber programa bodo gostovanja različnih festivalov. Že takoj po otvoritvenem tednu bomo tako gostili filmski program Mednarodnega festivala sodobnih umetnosti Mesto žensk. Podrobnosti bodo sledile na tiskovni konferenci Mesta žensk.

Velik del našega novembrskega programa bo nato zavzel 19. Ljubljanski mednarodni filmski festival. Festivalski program bomo decembra nadaljevali z gostovanjem Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka.

Kinobalon

Mestni kino Kinodvor želi biti dostopen vsem, tudi otrokom in mladim. Veliko pozornost namenja izobraževanju in kulturno-umetniški vzgoji, zato smo oblikovali poseben družinski program Kinobalon ter matinejski Šolski Kinobalon, ki izobraževalnim ustanovam ponuja kakovostne filmske vsebine.

Za šole smo pripravili Katalog izbranih filmov, ki so na voljo za ogled v Kinodvoru v šolskem letu 2008/2009, skupaj s priporočenimi dodatnimi dejavnostmi, ki ustrezajo določenemu filmu in starosti otrok, od ustvarjalnih delavnic za mlajše do predavanj za dijake.

Kinobalonov program je sestavljen iz novih celovečernih ali kratkih igranih, animiranih in dokumentarnih filmov za otroke in mlade, ki jih premierno prikazujemo v Kinodvoru, iz ponovitev že znanih celovečernih filmov za otroke in mlade, ki jih želimo ponovno videti na velikem platnu, včasih pa imamo priložnost videti tudi kaj posebnega, enkratnega, kar pripeljemo v kino le za kratek čas. Začenjamo s programom Slon 2, kratkimi animiranimi filmi, ki smo jih doslej imeli priložnost videti le enkrat, na festivalu Animateka, po oktobrskih predstavitvah v Kinodvoru pa bodo izšli še na DVD-ju kot darilo naročnikom revij Ciciban in Cicido. Program najprej brezplačno ponujamo šolam: 2. in 3. oktobra ob tednu otroka, 4. oktobra pa ga bomo premierno predstavili še v družinskem programu.

Program občasno spremljajo ustvarjalne delavnice ob nedeljah popoldne, s katerimi skozi igro otroke pripravimo na ogled določenega filma. Od igranja z optičnimi igračami, lutkami, do izdelave raket in podobno.

Za družine je vsekakor zanimiv tudi program Zgodnje popoldne v kinu, ki je namenjen staršem z dojenčki. Vsako prvo sredo v mesecu ob 13. uri, začenši s 5. novembrom, bomo film z rednega sporeda predvajali nekoliko tiše oz. prilagojeno prisotnosti dojenčkov v dvorani.

Kavarna, knjigarnica, galerija

S prvim oktobrom ne odpiramo samo kina, pač pa tudi tri njegove pomembne ob-kinematografske segmente: knjigarnico, galerijo in kavarno. Segmente, ki so zrasli iz želje ponuditi še bolj celostno filmsko izkušnjo in predstaviti prepogosto prezrte plati filmskih zgodb.

Na policah Kinodvorovega knjigarniškega kotička bodo obiskovalce pričakali strokovna filmska literatura, leposlovna dela, po katerih so nastajali filmi oziroma so se po filmih navdihovala, izbor filmov na DVD-jih, nabor CD-jev s filmsko glasbo ter ob njih filmski plakati. Ponudba naslovov je nastala z močno moralno in partnersko podporo slovenskih splošnih in specializiranih založnikov. Upamo, da bodo iz nje vzklila plodna sodelovanja tudi v prihodnje, ko bomo pretežno domači publicistiki vedno pogosteje dodajali tudi dela, izšla pri tujih hišah. Kot je bilo že omenjeno, bomo knjigarnico v otvoritvenem tednu krstili s prvim iz serije rednih Večerov knjige in filma v torek 7. oktobra. V večeru, ko predvajamo tudi biografski film o izjemnem waleškem pesniku Dylanu Thomasu, Na robu ljubezni, bo pogovor o meji, vezeh in ljubezni med knjižno in filmsko umetnostjo s Samom Rugljem iz založbe UMco vodila Vesna Milek.

Čitalniški izvodi tuje publicistike in predvsem v filmsko glasbo ter podobe iz filmov odeta atmosfera se bo iz knjigarnice širila tudi v Kinodvorovo filmsko kavarno, za katero upamo, da bo ob butični ponudbi nudila prijetno zavetje tako obiskovalcem Kinodvorovih programov kot tistim, ki jih bo vanje bolj pritegnil pester nabor posebnih dogodkov ali pa že sam ambient.

Najbolj drzen od treh ob-kinematografskih segmentov pa bo filmu posvečena galerija, ki jo z razstavo »Vrtoglavica: Foto-sekvence« slovitega beograjskega režiserja, profesorja, kritika in slikarja Slobodana Šijana ob prisotnosti avtorja odpiramo v petek, 3. oktobra. To priložnost pa bomo izkoristili tudi za predvajanje Šijanove uspešnice Kdo neki tam poje. V času avtorjevega obiska se bo v soboto, 4. oktobra, po vodenem ogledu razstave v kavarni zgodila tudi okrogla miza na temo 50. obletnice Hitchcockove Vrtoglavice, ki ji je razstavljeno celostno prozno-pesniško fotografsko delo tudi posvečeno. Razstava bo na ogled predvidoma do 9. novembra 2008.

Povzetek s Kinodvorove novinarske konference 24. septembra 2008

Fotografije

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.