Danes je blagajna odprta od 10:00 do 19:00 (odprto še 06:08, tel: 01 239 22 17).
Poročilo: Koraki k razvoju filmske vzgoje

Poročilo: Koraki k razvoju filmske vzgoje

Preberite pisno poročilo z glavnimi poudarki seminarja in si oglejte posnetke jutranjih predstavitev z diskusijo.

Spletnega regionalnega seminarja Koraki k razvoju filmske vzgoje se je v torek in sredo, 26. in 27. januarja, udeležilo več kot sto predstavnikov ključnih institucij za razvoj filmske vzgoje iz vse regije in širše – kinematografi, distributerji, filmska in kulturna združenja, nacionalne agencije in ministrstva, izobraževalne ustanove ter samostojni izvajalci filmske vzgoje.

Ti so se na seminarju osredotočali na iskanje pogojev in modelov, ki zagotavljajo kakovost, trajnost in široko dostopnost filmske vzgoje, s primeri pa so se predstavile tudi organizacije, ki jim je z inovativnimi pristopi uspelo ohraniti nadaljevanje programov v času zaprtja oziroma omejenega delovanja kinematografov in drugih kulturnih ter izobraževalnih institucij.

 

Glavni poudarki seminarja

Analiza posameznih praks in širšega okolja je pokazala, da imamo v regiji primere izjemno kakovostnih programov filmske vzgoje, dobro strokovno znanje in partnerske povezave med različnimi sektorji. Ti potenciali pa se zaradi pomanjkanja nacionalnih strategij in stabilnih virov financiranja le s težavo razvijejo v dolgotrajne programe z nacionalnim ali celo širšim regijskim dosegom.

Seminar je odprl vprašanje, kaj področju prinaša uporaba različnih spletnih platform, kamor so številne organizacije prenesle svoje vsebine v času epidemije. Udeleženci seminarja so se strinjali, da te ne morejo nadomestiti celovite filmske izkušnje v kinu, ki jo bo v prihodnje treba prilagajati spremenjenim potrebam občinstva, jo oblikovati kot privlačen in varen družabni dogodek. Spletna mesta ob tem prinašajo nove možnosti posredovanja vsebin in prispevajo k širšemu dosegu ter večji vključenosti otrok in mladih. Pri tem imajo pomembno vlogo brezplačne vsebine za otroke in mlade, ki pa so ekonomsko vzdržne zgolj ob podpori javnih in/ali zasebnih sredstev.

Velik izziv predstavlja dostopnost kakovostnih filmskih naslovov, saj je epidemija poleg filmske produkcije prizadela tudi filmsko distribucijo. Za nadaljnji razvoj filmske vzgoje je zato bistveno oblikovanje trajnostnih poslovnih modelov, ki bodo zagotavljali stabilno delovanje vseh ključnih akterjev in usklajeno strateško sodelovanje vseh členov filmske verige.

Kakovostna filmska vzgoja je odvisna od ljudi, zato je treba skrbeti za nenehno izobraževanje in izpopolnjevanje tako izvajalcev filmske vzgoje znotraj področja kinematografije kot pedagoških delavcev v izobraževalnem sektorju. Skozi povezavo obeh področij – kulturnega in izobraževalnega, lahko dosegamo največ otrok in mladih. Posebej je bila poudarjena tudi potreba po študijah in raziskavah spreminjajočih se trendov in gledalskih navad.

Partnerstva, ki omogočajo izmenjavo znanja, vsebin in orodij, bistveno prispevajo k razvoju področja v smeri večje kakovosti in trajnosti. Tkanje regijske mreže lahko zato predstavlja močno oporo posameznim akterjem pri njihovem delovanju na lokalni in nacionalni ravni ter krepi strateško moč regije na področju filmske vzgoje v mednarodnem prostoru.

Prihodnost filmske vzgoje v regiji bo zaznamovana z iskanjem inovativnih pristopov, ki bodo skozi sinergijo fizičnega in digitalnega prostora krepili povezave med filmom, kinom in mladim občinstvom ter zagotavljali stabilen razvoj področja znotraj držav in širše regije.

 

Posnetki predstavitev z diskusijo


 

Pisno poročilo s povzetki celotnega seminarja

Celotno poročilo je dostopno tukaj.

ponedeljek, 11. 01. 2021

Program seminarja Koraki k razvoju filmske vzgoje

Program z urnikom, govorci in predstavitvami na spletnem regionalnem seminarju, 26. in 27. januarja.

torek, 09. 02. 2021

Sporočilo za javnost: Filmska vzgoja povezuje regijo

V torek in sredo, 26. in 27. januarja 2021, je potekal spletni regionalni seminar filmske vzgoje v jugovzhodni regiji Koraki k razvoju filmske vzgoje, na katerem je več kot sto predstavnikov ključnih institucij v širši regiji iskalo načine ohranjanja kakovosti in zagotavljanja dostopnosti filmske vzgoje – tudi v luči posledic, ki jih s seboj prinaša epidemija.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.