Danes je blagajna odprta od 17:00 do 20:00 (za danes zaprto).

Pogovori ob filmih

Kdo so filmski pedagogi in pedagoginje, s katerimi največ sodelujemo v Kinodvorovem šolskem programu?

Mentorji in mentorice so na voljo tudi za pogovore v drugih kinematografij v Art kino mreži po vsej Sloveniji. Podrobnejšo predstavitev mentorjev in podatke za stik z njimi najdete tudi v priponki.

Anja Banko
Filmska kritičarka. Neumorna cinefilka.  Sodelavka Kinodvorovega šolskega programa in Kinotripa. Vodi tudi filmski krožek na Gimnaziji Bežigrad. Organizira in izvaja Ekranov filmsko-kritiškega krožka Do zadnje besede. Redaktorica oddaje o filmu Temna zvezda na Radiu Študent. Kritiško pero vihti za strokovne filmske revije (Ekran in Kino!) in za dnevno časopisje. Ko se pogovarja o filmu, rada zagrize v različna družbena vprašanja skozi optiko filmske estetike in politike.

Sara Šabec
Filmska in gledališka pedagoginja. Samozaposlena v kulturi kot performerka, pedagoginja in producentka, za svoje delo je prejela številna priznanja. Poleg Kinodvora vodi ali izvaja projekte tudi z Gledališčem Ane Monro in Mestom žensk. Z mladimi je ustvarjala gledališko predstavo Vse je v redu (Lutkovno gledališče in Mesto žensk), sodeluje tudi v gledališki skupini Anke Piromanke. V 2022 tudi selektorica filmskega festivala ZOOM (Pionirski dom).

Rok Kušlan
Rok Kušlan že vse življenje opreza za zgodbami. Povsem logično se je torej srečal tudi s filmom. Z otroki se podaja na igriva raziskovanja zgod in nezgod junakov, nosove vtikajo v zakulisje nastajanja filma, včasih se preizkusijo tudi kot sinhroniziratorji (delavnica sinhronizacije). Kadar ni v kinu, deluje kot pripovedovalec. Srečate ga tudi na gledaliških odrih (Interklepec). Preko 20 let je aktiven radijski napovedovalec. Redaktor in moderator oddaje Muzikal, prej tudi oddaje Risanka na Radiu Študent. Je režiser in igralec pri sinhronizacijah animiranih filmov. Piše za revije in časopise. Je mentor medijskih delavnic (Pionirski dom, JZ Mladi zmaji idr.).

Mateja Lukežič
Mateja združuje filmski svet z različnimi zvrstmi umetniškega ustvarjanja, kot so gledališče in knjiga. Je ilustratorka knjig za otroke in izobraževalnih vsebin, kateri so se zaupale večje tuje založbe, kot so National Geographic in Scholastic. Svoja znanja s področja lutkovnega gledališča in stop animacije uspešno povezuje s filmsko umetnostjo pri delu z otroki in mladimi. Blizu ji je ustvarjanje tako z  najmlajšimi kot tudi s malo starejšimi otroki. Poleg družine in dela so njena velika ljubezen živali. Je članica Komisije Mladi kinolog KZS, kjer povezuje otroke in kinologijo.

Tina Poglajen
Sociologinja kulture in filmska kritičarka. Sodeluje z radiem Slovenija, objavlja v časniku Dnevnik, revijah Ekran in v nekaterih tujih publikacijah, kot sta Film Comment in Indiewire. Sooblikovala je filmski program na festivalih LIFFe in FeKK ter obiskovala številne filmske festivale po Evropi, kar jo je prepričalo, da je film vizualni in zvočni, ne le pripovedni medij, zato tako v svojih besedilih kot v pogovorih o filmih poleg interpretacije pripovedi in družbeno-političnega pomena filma vedno poskuša zajeti tudi oblikovno plat. Rada dela z vsemi starostmi otrok in mladih, še posebno blizu pa so ji družbeno-kritični in angažirani filmi ter tisti, ki se poigravajo z izraznostjo filmskega medija.

Gašper Markun
Gašperjevo življenje in delo se vrti okrog kamere. Že vrsto let pridobiva izkušnje tako pred kamero (kot igralec) ali pa za kamero (režiser, snemalec, animator in pedagog). Od leta 2017 aktivno deluje kot mentor/pedagog pri Društvu Slon, kjer izvajajo različne delavnice animiranega filma, občasno pa vodi tudi pogovore v Kinodvoru in drugod po Sloveniji. Zelo rad se pogovarja o filmih in zakulisju z najmlajšimi ali pa izvaja različne filmske delavnice, kjer se lahko mladi spoznajo s čarobnostjo ustvarjanja filmov.

Petra Gajžler
Trenutno na porodniškem dopustu, računamo, da se nam spet pridruži v letu 2023.


Na pogovorih v Kinodvoru sodelujejo tudi številni filmski ustvarjalci in ustvarjalke, mnogi od njih so na voljo tudi za pogovore v drugih kinematografih v Art kino mreži Slovenije. V zadnjih letih so nas obiskali: Matej Vranič, režiser filmov Divja Slovenija in Ptice jezer, Špela Čadež, režiserka animiranih filmov, režiserji in animatorji Nejc Saje, Timon Leder, Kolja Saksida, Leon Vidmar in Grega Mastnak, režiserji in režiserke Slobodan Maksimović, Boris Petkovič, Igor Šterk, Andrej Zdravič, Varja Močnik, Maja Prettner, producentki Ida Weiss in Petra Vidmar, igralci Klemen Kostrevc, Ronja Matijevec Jerman, Ivan Vastl, Mak Tepšić, Matija David Brodnik, Ana Maria Mitić, Gaja Filač, Ylenia Mahnič, ekipa filma Gajin svet: Tara Milharčič, Žak Župan Galunič, Anže Gorenc, Neža Smolinsky, Gitica Jakopin, Jan Gaberšek, Peter Bratuša, ekipa filma Posledice: Darko Štante, Matej Zemljič, Gašper Markun, Jerca Jerič, režiser filma Cankar Amir Muratovič, režiser filma Igram, sem Miroslav Mandić, režiserka filma Ne bom več luzerka Urša Menart, režiser filma Ne pozabi dihati Martin Turk … in mnogi drugi.

Pogovore in uvode v filme pa vodimo tudi sodelavke Kinodvora:
Barbara Kelbl, ki skrbi za Kinodvorov šolski program, zato jo ob filmih in načrtovanju dejavnosti pogosto srečate tudi v dvorani; Živa Jurančič, ki skrbi za mlade na festivalu Kinotrip in sodeluje v drugih projektih, ter Petra Slatinšek, ki skrbi za celoten oddelek za mlada občinstva, srečate pa jo lahko predvsem na družinskem programu ob vikendih.


Za več informacij se lahko obrnete na Barbaro Kelbl in Anjo Cepuš Dečman:
E: solski@kinodvor.org
M: 030 315 701

Kontakti posameznih mentorjev pa so objavljeni tudi v priponki.

Več o Kinodvorovem šolskem programu.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.