Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:30 (odprto še 05:59, tel: 01 239 22 17 ).
O ženskah, ki skačejo v moški zelnik

O ženskah, ki skačejo v moški zelnik

Na Kinotripovi premieri filma Jadralke smo gostili Marijo Štremflej, izredno alpinistko in članico prve jugoslovanske ženske alpinistične odprave ter Teo Hvala iz Mesta žensk. Pogovarjali smo se o pogumu, premikanju človeških meja in premagovanju družbenih stereotipov.

Četudi se jadranje in alpinizem na prvi pogled zdita kot popolnoma različna “zelnika”, so si morje in gore v svoji ekstremnosti in zahtevnosti do človeškega telesa in duha precej podobni. Precej podobni sta si tudi zgodbi, ki smo ju gledali v filmu Jadralke in poslušali v pogovoru, ki je film pospremil.

V pogovoru, ki sta ga vodili Tina Jančič in Ema Paš, smo govorili ne zgolj o anekdotičnosti in izkustveni plati izjemnih, pionirskih ženskih podvigov, temveč smo te postavili tudi v širši družbeni kontekst.

Z Marijo Štremfelj smo razkrivali mnogotere vzporednice njene lastne zgodbe in filmske zgodbe Tracy Edwards. Te se kažejo ne zgolj v izjemnem pogumu in drznosti, ki ju terja ekstremnost podviga – bodisi jadralska pot okoli sveta bodisi alpinistična odprava na najvišji vrh Tadžikistna, nekdaj imenovan Pik komunizma. Tudi obdobje osemdesetih let, v katerem sta tako Tracy kot Marija premaknili meje ženske zgodovine, se je v pogovoru izkazalo za podobno, predvsem v optiki javnega mnenja in medijskega poročanja. Kljub izrazitemu dvomu javnosti sta tako Tracy kot Marija dokazali, da “babnice zmorejo!” … tudi vse tisto, kar je večkrat opredeljeno kot izrazito moško polje.

Obe osebni zgodbi je v širši družbeni kontekst postavila Tea Hvala. Izpostavila je še vedno prisotno stereotipizacijo spolnih vlog v medijih in širši javnosti ter poudarila razlike med položajem in vlogo žensk v zahodnem in jugoslovanskem prostoru v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Gostji sta, vsaka iz svoje strani, poudarili pomembnost osebnih podvigov in zmag, malih korakov, ki so nujni za spremembo širše družbene slike in navsezadnje, ključni v boju za enakopravnost žensk.

Dogodek se je v duhu mednarodnega dneva žensk odvil v ponedeljek, 2. marca, v sodelovanju z Društvom za promocijo žensk v kulturi – Mesto žensk.

Vabljeni k ogledu foto utrinkov in videoposnetka pogovora. Hvala obema gostjama, Društvu za promocijo žensk v kulturi – Mesto žensk in vsem, ki ste bili z nami. Se vidimo na naslednjem Kinotripovem dogodku!

Fotografije

Jadralke Maiden

Alex Holmes

Navdihujoč dokumentarec o Tracy Edwards, ki je drzno skočila v moški zelnik in postala skiperka prve jadrnice z izključno žensko posadko na najbolj ekstremni regati sveta.

Kinotrip. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na Kinotripove e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih in dogodkih.

Aktualno

Novo na sporedu

Sibyl Sibyl

Justine Triet

sreda, 05. 08. 2020 / 18:30 / Dvorana

Sibyl, naveličana psihoterapevtka, se odloči posvetiti svoji prvi strasti: pisanju. Njena nova pacientka, obetavna igralka Margot, se izkaže za sila mikaven vir navdiha in mladenkina zgodba Sybil kmalu povsem prevzame. Medtem ko se vse bolj zapleta v igralkino burno življenje, na dan privrejo zakopani spomini in Sybil se mora soočiti s svojo preteklostjo.

Film pod zvezdami / Nadomestna projekcija

Čas deklištva Little Women

Greta Gerwig

sreda, 05. 08. 2020 / 21:30 / Dvorana

Igralka in režiserka Greta Gerwig se po filmu Lady Bird vrača s svežo, sodobno in zelo osebno priredbo priljubljene zgodbe o štirih sestrah, odločenih živeti po lastnih pravilih.

Svetilnik The Lighthouse

Robert Eggers

sreda, 05. 08. 2020 / 21:30 / Ljubljanski grad

Robert Eggers, režiser opevane ruralne srhljivke Čarovnica, se vrača s hipnotično, halucinantno in na 35-milimetrski trak posneto psihološko srhljivko o dveh svetilničarjih na odročnem severnoatlantskem otoku konec devetnajstega stoletja.