Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:10 (odpre se čez 06:55).
Glasujte za nagrado občinstva LUX

Glasujte za nagrado občinstva LUX

Vabljeni, da med tremi filmi, ki se potegujejo za filmsko nagrado občinstva LUX, izberete svojega! Svoj glas lahko podelite Nažganim, Kolektivu ali filmu Corpus Christi, glasove pa je možno oddati do 23. maja.

Vse tri filme smo si v Sloveniji že lahko ogledali, dva tudi v Kinodvoru: Nažgani so trenutno še na sporedu v naši Dvorani, Corpus Christi pa smo predvajali septembra 2020. Dokumentarec Kolektiv je bil prikazan v okviru Festivala dokumentarnega filma lani junija. Vabimo vas, da do 23. maja 2021 na spletni strani https://luxaward.eu/sl glasujete za svojega favorita. Zmagovalni film bo razglašen 9. junija 2021 na podelitveni slovesnosti v Evropskem parlamentu.

Kot so zapisali na strani pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji, je filmska nagrada LUX, ki jo je v podporo distribuciji evropskih filmov ustanovil Evropski parlament pred trinajstimi leti, temeljito prenovljena. Odslej je občinstvo neposredno vključeno v izbiro zmagovalca, hkrati pa prenovljena nagrada LUX združuje moči z Evropsko filmsko akademijo, Evropsko komisijo ter kinematografsko mrežo Europa Cinemas in tako dosega še širše občinstvo. Glasovi občinstva bodo v seštevku izbire zmagovalca upoštevani v višini 50 odstotkov, drugo polovico pa bodo prispevali glasovi evropskih poslancev.

Nažgani Druk

Thomas Vinterberg

Mads Mikkelsen in Thomas Vinterberg po Lovu ponovno združita moči, tokrat v zgodbi o štirih prijateljih, ki se lotijo nenavadnega eksperimenta, da bi ugotovili, ali lahko z malce alkohola postanejo srečnejši ljudje in boljši učitelji.

Corpus Christi Boże Ciało

Jan Komasa

Film, temelječ na resničnem pojavu lažnih duhovnikov na Poljskem, je sodobna in provokativna parabola o veri, odpuščanju in odrešitvi, ki jo poganja nepozabni nastop glavnega igralca.

Kolektiv Colectiv

Alexander Nanau

Neposredna obsodba romunskega zdravstvenega sistema, sistemske in politične korupcije morda sploh ne bi bila mogoča, če se leta 2015 ne bi zgodila tragedija v nočnem klubu Colectiv, kjer je zaradi divjanja požara umrlo več ducatov ljudi.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.