Danes je blagajna odprta od 15:45 do 21:30 (za danes zaprto).
Od 26. do 29 avgusta 2019, ob 21. uri. Štiridnevna prireditev je v letu 2019 potekala v znamenju filmske komedije.

Začeli smo z iskrivo mešanico politične satire in romantične komedije v režiji velikega mojstra klasičnega hollywoodskega filma, Ernsta Lubitscha. Ninočka, ki se ponaša s prvo komično vlogo Grete Garbo in tistim neponovljivim »Lubitschevim prijemom«, je namreč praznovala 80. obletnico.

Z vrtoglavo in z barvami prežeto romantično komedijo Jeana Renoirja Elena in možje, v kateri se čudovita Ingrid Bergman znajde v vrtincu ljubezenskih avantur in političnih intrig, smo naredili uvod v jesensko retrospektivo Jeana Renoirja v Slovenski kinoteki.

Ob 60. obletnici »najbolj smešnega filma vseh časov«, mojstrovine Billyja Wilderja Nekateri so za vroče, smo se navduševali ob vrhunskih predstavah Tonyja Curtisa, Jacka Lemmona in neskončno očarljive Marilyn Monroe.

Program smo zaključili z anarhično satiro na institucionalno religijo in hudomušno parodijo hollywoodskih bibličnih spektaklov Brianovo življenje v režiji in izvedbi legendarne britanske komične zasedbe Monty Python, ob 40. obletnici filma.

Ninočka Ninotchka

Ernst Lubitsch / ZDA / 1939 / 110 min / angleščina

Iskriva mešanica politične satire in romantične komedije v režiji velikega mojstra sproščene sofisticiranosti in klasičnega hollywoodskega filma, Ernsta Lubitscha. Ninočka, ki jo podpiše scenaristični tandem Charles Brackett in Billy Wilder, se ponaša s prvo komično vlogo Grete Garbo in tistim neponovljivim »Lubitschevim prijemom«.

Eléna in možje Eléna et les Hommes

Jean Renoir / Francija, Italija / 1956 / 95 min / francoščina

Vrtoglava in z barvami prežeta romantična komedija Jeana Renoirja prikaže findesieclovski Pariz, kjer se čudovita Ingrid Bergman znajde v vrtincu ljubezenskih avantur in političnih intrig.

Nekateri so za vroče Some Like It Hot

Billy Wilder / ZDA / 1959 / 121 min / angleščina

Huronsko smešna in pikantno začinjena mojstrovina Billyja Wilderja z vrhunskimi predstavami Tonyja Curtisa, Jacka Lemmona in neskončno očarljive Marilyn Monroe. Z nenehnim nizom komičnih pripetljajev in dovtipov, ki švigajo kot za stavo, si je upravičeno prislužila naziv najbolj smešnega filma vseh časov po mnenju Ameriškega filmskega inštituta.

Brianovo življenje Monty Python's Life of Brian

Terry Jones / Velika Britanija / 1979 / 94 min / angleščina, latinščina

Anarhična satira na institucionalno religijo in hudomušna parodija hollywoodskih bibličnih spektaklov v režiji in izvedbi legendarne britanske komične zasedbe Monty Python je ob nastanku sprožala burne kontroverze, a upravičeno zaslovela kot ena najbolj smešnih in predrznih filmskih komedij vseh časov.