Danes je blagajna odprta od 15:15 do 21:00 (odpre se čez 39 minut).
Kdo bo prejemnik evropske filmske nagrade občinstva LUX, odločate vi!

Kdo bo prejemnik evropske filmske nagrade občinstva LUX, odločate vi!

Za evropsko filmsko nagrado občinstva LUX za leto 2024 je nominiranih pet filmov: 20.000 vrst čebel, Jesensko listje, Adamant, Smoke Sauna Sisterhood, The Teachers’ Lounge.

Filme lahko ocenite do marca 2024 in se tako potegujete tudi za številne zanimive nagrade. Med drugim lahko osvojite potovanje v Evropski parlament, kjer se boste udeležili slovesnosti ob podelitvi evropske filmske nagrade občinstva LUX ter se srečali z režiserji in ekipami nominiranih filmov. Filme lahko ocenite tukaj.

Med nominiranimi filmi lahko v Kinodvoru vidite Jesensko listje, ki smo ga premierno predvajali 4. oktobra 2023. 20.000 vrst čebel in Adamant pa bosta na ogled novembra v sklopu 34. ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala Liffe na ogled tudi pri nas.

Partnerji projekta so: Evropski parlament, Nagrada občinstva LUX, Evropska komisija, Sklop MEDIA programa Ustvarjalna Evropa, Evropska filmska akademija, Europa Cinemas

Jesensko listje Kuolleet lehdet

Aki Kaurismäki

Kaurismäkijev »četrti del trilogije o proletariatu« je nežna tragikomedija o dveh osamljenih dušah, ki iščeta ljubezen v času ekonomske neenakosti, vojne in negotovosti. Dobitnik nagrade žirije v Cannesu in nagrade mednarodnega združenja filmskih kritikov FIPRESCI za najboljši film leta.

20.000 vrst čebel 20.000 especies de abejas

Estibaliz Urresola Solaguren

Tankočutna, s soncem obsijana zgodba o otroku, ki išče svoje ime. Prvenec baskovske režiserke je devetletni igralki prinesel nagrado za najboljšo vlogo na lanskem Berlinalu.

Adamant Sur l’Adamant

Nicolas Philibert

Skupaj s francoskim dokumentaristom Nicolasom Philibertom se vkrcamo na nenavadno ladjo, pribežališče za odrasle z duševnimi motnjami, da bi v družbi presenetljivo nadarjenih in iskrivih posameznikov razmišljali o skupnosti, svobodi in pomenu umetnosti v vsakdanjem življenju. Topli in rahločutni film, ki podira meje med ‘nami’ in ‘njimi’, je osvojil glavno nagrado na zadnjem Berlinalu.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.