Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:20 (odprto še 11:56, tel: 01 239 22 17).
Fotografska razstava Nostalgija

Fotografska razstava Nostalgija

V okviru projekta Leto kina je Kinodvor z različnimi partnerji pripravil večje število razstav. Med njimi je bila tudi svetovna premiera razstave Nostalgija v ljubljanskem parku Tivoli.

Nostalgija – Fotografska razstava
Tarkovsky’s Nostalghia – The Journey Within
od 30. januarja do 30. aprila 2014
Jakopičevo sprehajališče, park Tivoli

avtorica fotografij Deborah Beer
© Archivio Fotografico Cinemazero Images – Gideon Bachmann Fund
kustos Riccardo Costantini
v sodelovanju z Gideonom Bachmannom, Raffaello Canci in Marianito Santarosso

Vse se je začelo ob spominu na devet desetletij kina na Kolodvorski ulici. Ponudba Turizma Ljubljana, da na prestižno lokacijo Jakopičevega sprehajališča v Tivoli pripeljemo nekaj filmskega, smo sprejeli s ponosom, saj gre za eno naših najbolj množičnih in časovno najdaljših intervencij kina in filma v družbeno in kulturno okolje mesta. Ponudba italijanskih partnerjev za svetovno premiero Nostalgije pa je bila naravnost enkratna. Po našem mnenju zlasti zato, ker gre za očarljivo alegorijo, ki prepleta spomin in večnost; odmeven mednarodni dogodek; ker je Tarkovski v Sloveniji kult; ker je bila filmska klasika Nostalgija pripeljana v Slovenijo in prikazana prav ob otvoritvi novega art kina Kinodvor pred desetimi leti; in tudi zato, ker je lahko navdih mestu, da zaživi večno v filmskih podobah in ljudem, da počnejo to, kar imajo najraje. Zato Ljubljani njen kino to razstavo poklonil, da na svoje filmske sanje ne bi pozabila in bi jih čim bolj ambiciozno uresničevala tudi v prihodnje.

Prav na otvoritev razstave je v Ljubljani zapadel sneg in temeljito pobelil Jakopičevo sprehajališču ter tako dodal piko na i čarobnosti dogodka.»Kamorkoli prideš, vedno iščeš svojo dušo.«
– Andrej Tarkovski


»Skoraj sto še nikoli videnih fotografij, ki jih je na snemanju mojstrovine Andreja Tarkovskega, filma Nostalgija (1983), posnela angleška fotografinja Deborah Beer (1950–1994), prihaja iz zbirke Gideona Bachmanna, ki jo hrani arhiv Cinemazero Images (Pordenone, Italija).
Popotovanje skozi dušo filmskega poeta. Razumeti osupljivo umetnost Andreja Tarkovskega. Fascinantni megla in para, cesta in ogenj, zapuščeni kraji in intimne sobe … Eno najbolj evokativnih del v zgodovini filma skozi ostro oko velike fotografinje.«

– Riccardo Costantini, kustos

Fotografije

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.