Danes je blagajna odprta od 15:15 do 21:00 (odpre se čez 09:34).
Otok v Ljubljani

Zgodovina prašiča (v nas) De geschiedenis van het varken (in ons)

Jan Vromman / Belgija / 2017 / 120 min / flamščina

Dokumentarec Jana Vrommana je subtilen pogled v preteklost naše civilizacije. Ton filma je elegičen, v njem se mešata dvom in upanje.

Fotografije

Zgodovina prašiča je povsod po svetu polna zgodb in slik. Žival nosi v sebi breme strasti in zavrnitve. Kar s »prašičem« počnemo in smo počeli, razkriva našo »človeškost«. Požrešni prašič kot metafora za naš nenasitni pohlep?

Jan Vromman začne pripoved pri svojem rojstnem kraju in otroštvu. Njegovo potovanje sega od prazgodovine pa vse do sedanjosti. Pot ga vodi v Španijo, Kitajsko, Severno Ameriko in Belgijo. Obišče laboratorij, naravoslovni muzej, klavnico, ekološko kmetijo, prašičje farme, imaginarni muzej, tovarno za predelavo mesa, lovišče.

Pri svinjah in medvedih požrešnost ni nekaj, kar bi lahko obsojali, človeška pogoltnost pa je nevarna in prvič v zgodovini morda tudi usodna. Da bi razumeli »prašiča v nas«, moramo napisati »zgodovino prašiča«. Dokumentarec ponuja subtilen pogled v preteklost naše civilizacije. Univerzalno se prepleta z intimnim. Ton filma je elegičen, v njem se mešata dvom in upanje.

sreda, 12. 06. 2019

Pogovor z Janom Vrommanom in fotografije s premiere filma Zgodovina prašiča (v nas)

Na premieri filma Zgodovina prašiča (v nas) smo se pogovarjali z režiserjem Janom Vrommanom.

Izredni: potovanje v neznano

Prvi film, ki smo ga predstavili v novem programskem sklopu Izredni, je dokumentarni esej Zgodovina prašiča (v nas). Ob tej priložnosti nas je obiskal tudi avtor filma Jan Vromman.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Mala mama Petite maman

Céline Sciamma

petek, 30. 09. 2022 / 16:15 / Dvorana

Céline Sciamma je po Portretu mladenke v ognju ustvarila mojstrsko miniaturo o žalovanju, spominu ter skrivnostnih vezeh med materami in hčerami.

Vorteks Vortex

Gaspar Noé

petek, 30. 09. 2022 / 18:00 / Dvorana

»Življenje je kratka zabava, ki bo hitro pozabljena.« Film, posvečen »vsem tistim, ki jim bodo možgani razpadli prej kot srce«, je posnel Gaspar Noé (V praznino, Ljubezen, Vrhunec). Svetovna premiera v Cannesu.

Moonage Daydream Moonage Daydream

Brett Morgen

petek, 30. 09. 2022 / 21:00 / Dvorana

Film, ki se izmika žanrskim oznakam, nas odpelje na osupljivo avdiovizualno popotovanje skozi življenje in delo Davida Bowieja, enega najbolj plodovitih, vplivnih in neulovljivih umetnikov našega časa. Premiera na zadnjem festivalu v Cannesu.