Danes je blagajna odprta od 15:45 do 21:30 (odpre se čez 09:30).
Otok v Ljubljani

Zgodovina prašiča (v nas) De geschiedenis van het varken (in ons)

Jan Vromman / Belgija / 2017 / 120 min / flamščina

Dokumentarec Jana Vrommana je subtilen pogled v preteklost naše civilizacije. Ton filma je elegičen, v njem se mešata dvom in upanje.

Fotografije

Zgodovina prašiča je povsod po svetu polna zgodb in slik. Žival nosi v sebi breme strasti in zavrnitve. Kar s »prašičem« počnemo in smo počeli, razkriva našo »človeškost«. Požrešni prašič kot metafora za naš nenasitni pohlep?

Jan Vromman začne pripoved pri svojem rojstnem kraju in otroštvu. Njegovo potovanje sega od prazgodovine pa vse do sedanjosti. Pot ga vodi v Španijo, Kitajsko, Severno Ameriko in Belgijo. Obišče laboratorij, naravoslovni muzej, klavnico, ekološko kmetijo, prašičje farme, imaginarni muzej, tovarno za predelavo mesa, lovišče.

Pri svinjah in medvedih požrešnost ni nekaj, kar bi lahko obsojali, človeška pogoltnost pa je nevarna in prvič v zgodovini morda tudi usodna. Da bi razumeli »prašiča v nas«, moramo napisati »zgodovino prašiča«. Dokumentarec ponuja subtilen pogled v preteklost naše civilizacije. Univerzalno se prepleta z intimnim. Ton filma je elegičen, v njem se mešata dvom in upanje.

Foto utrinki s premiere filma Zgodovina prašiča (v nas)

Po uvodnem nagovoru in projekciji filma se nam je odru pridružil režiser Jan Vromann.

Pogovor z Janom Vromannom

Na premieri filma Zgodovina prašiča (v nas) smo se pogovarjali z režiserjem Janom Vrommanom.

Izredni: potovanje v neznano

Prvi film, ki smo ga predstavili v novem programskem sklopu Izredni, je dokumentarni esej Zgodovina prašiča (v nas). Ob tej priložnosti nas je obiskal tudi avtor filma Jan Vromman.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Zama Zama

Lucrecia Martel

torek, 25. 06. 2019 / 16:45 / Dvorana

Festivalska uspešnica, ki jo je po istoimenski klasiki argentinske literature priredila ena najbolj samosvojih sodobnih režiserk Lucrecia Martel (Močvirje, Sveto dekle), je poetično, čutno in halucinatorno popotovanje v »srce teme«.

Najlepša dežela na svetu Das schönste Land der Welt

Želimir Žilnik

torek, 25. 06. 2019 / 19:00 / Dvorana

Mojster dokudrame Želimir Žilnik je v tesnem sodelovanju z nastopajočimi posnel živahno in humorno zgodbo o mladem beguncu, ki se na Dunaju znajde razpet med novo pridobljeno svobodo in tradicijami domovine.

Carmine Street Guitars Carmine Street Guitars

Ron Mann

torek, 25. 06. 2019 / 20:00 / Mala dvorana

Pet dni v življenju trgovine s kitarami v Greenwhich Villageu, kamor med drugim zahajajo Jim Jarmusch, Bob Dylan, Lou Reed in Patti Smith.