Danes je blagajna odprta od 17:00 do 20:30 (odpre se čez 07:19).

Želvino osupljivo potovanje Turtle: The Incredible Journey

Nick Stringer / Velika Britanija, Avstrija, Nemčija / 2009 / 81 min / podnapisi, angleščina / 7+

Dramatizirani dokumentarec o osupljivi oceanski odisejadi z osupljivimi posnetki podvodnega sveta, želvo v glavni vlogi in vsemi sestavinami epske drame: akcijo, prekinitvijo in neusahljivim upanjem.

, režija Nick Stringer, scenarij Melanie Finn, fotografija Rory McGuinness, montaža Sean Barton, Richard Wilkinson, glasba Henning Lohner, produkcija Big Wave, F&ME, koprodukcija Tradewind Pictures, Allegro Films, distribucija Fivia

IMDb Uradna stran

zgodba

Želvino osupljivo potovanje je zgodba o mali, komaj izleženi želvi, vrste glavata kareta, ki potuje po sledi svojih prednikov na enem od najbolj neverjetnih popotovanj v svetu narave. Želvino potovanje se začenja na floridski plaži, kjer se kareta izvali in se poda na pot svojega življenja. Velika je komaj za otroško dlan, njen oklep je mehek in brez vsakega obrambnega mehanizma. Mala želva najprej zaplava v topel zalivski tok, ki jo odpelje v Sargaško morje. Tu si vzame zanjo kratek, a vseeno več let trajajoč postanek. Nekega dne se odpravi dalje, pot jo vodi naprej na sever, vse do spodnjih robov Arktike. Počasi, a vztrajno nadaljuje potovanje. Nazadnje obkroži Atlantski ocean, se spusti ob zahodni evropski obali vse do Afrike in nato s tokom ob ekvatorju priplava spet nazaj na obalo, kjer se je bila izlegla.

Na tem dolgem potovanju so želvine možnosti pičle: le ena od deset tisoč želv preživi dolgo, nevarnosti polno avanturo. Številne njene sestre in brate pogubi srhljivo brezvetrje Sargaškega morja. Tudi naša želva se sooči z mnogimi nevarnostmi. Izogniti se mora ladjam, ki režejo svojo pot skozi valove Atlantika. Ko plava proti severu, jo odnese stran iz reke življenja, zalivskega toka, v nevarno mrzlo Arktično morje. Toda tudi tokrat najde moč, da se reši iz ledenega objema nazaj v zalivski tok in nadaljuje pot proti vzhodu. Ob Španiji le mila sreča botruje naključju, da je ne pogubi ribičeva roka. Iz dneva v dan se iz oči v oči srečuje z nenavadnimi bitji iz morskih globin.

Film Želvino osupljivo potovanje je tudi zgodba o mogočnih silah, ki spreminjajo oceane. Nekatere ribe in veliki morski sesalci izginjajo, druge morske vrste so se preveč namnožile. Dviguje se nivo vode, ki je odplavil veliko peščenih obal, uničuje pa tudi življenjski prostor želv in njim podobnih bitij.

Kljub temu je želvina pot tudi brezmejno lepa. Plava med jatami grbastih kitov in nenavadnimi globokomorskimi bitji, vijuga med koralnimi grebeni in drsi pod ledenimi gorami. Ko končno doseže Azorsko otočje na drugi strani Atlantika, doživi najbolj prešerno in največje slavje življenja na našem planetu. Prav na tem mestu se vsako poletje najdejo kiti in mnoga druga čudovita morska bitja, da se hranijo, razmnožujejo, drstijo in potlej nadaljujejo vsak svojo pot in svoji usodi naproti.

Ko se bo želva naposled vrnila na domačo plažo, da bi pod bleščečim zvezdnatim nebom izvalila nov zarod, bo minilo celih 25 let. Bo njena plaža še tam? Doslej je imela kanček sreče. Pod nešteto zvezdami, pravimi in lažnimi, je izplavala iz morja na svojo obalo. Sem se bo vračala vse življenje. Vsaki dve ali tri leta se bo vrnila, da bi na rodno plažo izlegla jajca in sklenila svoje potovanje, sklenila čudoviti krog življenja.

iz prve roke

»Vedno sem si želel povedati zgodbo o morju; je zibelka življenja, veliko brezno, iz katerega je vzniknilo vse življenje na Zemlji. Zaznamujejo ga globoka duhovna razsežnost ter prevzemajoča razpoloženje in značaj, zaradi katerih se zaveš svoje majhnosti, ugotoviš, da gre za vseobsegajočo silo, ki obvladuje vse in ohranja planet pri življenju. V resnici pa gre za skrit in neprijazen svet, naš lastni notranji prostor, skozi katerega vodijo velike skrivne poti starodavnih nomadov in popotnikov.«
Nick Stringer, režiser filma

»Želva pooseblja naš odnos z oceanom. Živela je na kopnem, nato pa se vrnila v ocean in ta je spet postal njen dom. Vseeno pa želva na neki način ostaja tujka v oceanu. Še vedno mora dihati zrak in še vedno se mora vrniti na kopno, da izleže jajca. Neznosno pretresljiv je pogled na želvo, ki skozi noč vleče vso svojo težo iz morja, potem ko je tu preživela potovanje, ki je trajalo dolga desetletja. Z vsem spoštovanje jo lahko le vprašaš: od kod si prišla? Zakaj si se vrnila? Kaj si videla? Lahko ji zastaviš ista vprašanja kot vsakemu tujcu. Vprašanja, ki bi jih zastavil nezemljanu.«
Nick Stringer, režiser filma

»V določenem pomenu sem postal želva. Svet sem skušal opazovati in čutiti podobno kot želva. Vživel sem se v želvo in menim, da bi morali vsi razmišljati o tem, kako živali živijo in kako ranljive pravzaprav so.«
Rory McGuinness, direktor fotografije

O filmu so povedali

“Film Želvino osupljivo potovanje je več kot le zgodba o morski želvi, glavati kareti, ki se izleže na floridski obali ter se z zalivskim tokom odpravi na več let trajajoče potovanje, na katerem obkroži severni Atlantik in se naposled odrasla vrne na rodno obalo, da bi nadaljevala svojo vrsto. Čeprav ne gre za klasičen dokumentarni film, gledalcu ponuja mnoga znanstvena dognanja o življenju glavate karete in njenih migracijah. Objektivno, brez pretiranega antropocentričnega dramatiziranja in cenenega populizma nas vodi skozi napeto zgodbo, polno nevarnosti in izzivov, kakršno je tudi resnično življenje morskih želv. Ob tem spoznavamo tudi druge prebivalce morskih globin.
Izjemni posnetki živali in narave, ki jo film prikazuje v vsej njeni veličastnosti, se gledalca čustveno močno dotaknejo. Zato je film Želvino osupljivo potovanje tudi zgodba o življenju, o nenehnem boju za preživetje, o prepletanju naravnih mehanizmov in soodvisnosti živih bitij ter o neverjetni moči narave, zaradi katere se je življenje na našem nemirnem planetu razvilo v številne raznolike oblike in se ohranilo skoraj 4 milijarde let. Predvsem pa film opozarja na vpliv človeka, ki s svojo dejavnostjo povzroča pogin mnogih želv in nepopravljivo spreminja okolje, nujno za njihovo razmnoževanje in obstoj vrste. Tako se ti starodavni plazilci, ki so v preteklosti preživeli mnoge kataklizme, spopadajo s povsem novo grožnjo. Postavlja se vprašanje: jim bo uspelo tudi tokrat?”

Staša Tome, Prirodoslovni muzej Slovenije: zapis o filmu v programski knjižici Filmskih srečanj ob kavi, abonma za starejša leta, Kinodvor.

Spletna stran filma http://www.saveourseas.com/turtlefilm

Mednarodno leto biotske raznovrstnosti
Film Želvino osupljivo potovanje predvajamo v letu, ki je posvečeno raznovrstnosti naše narave. Pobuda podpira prizadevanja, da varujemo in ohranimo raznolikost žive narave, ki ustvarja naš svet, tudi za prihodnje rodove. Več o Mednarodnem letu biotske raznovrstnosti na spletni strani: http://www.biotskaraznovrstnost.si/.

Dodatna gradiva


Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Naključni morilec Hit Man

Richard Linklater

četrtek, 30. 05. 2024 / 18:00 / Dvorana

Film Richarda Linklaterja (Fantovska leta, Pred polnočjo) – bolj ali manj resnična zgodba o lažnem najetem morilcu – je domiselna eksistencialna komedija o identiteti, predvsem pa seksi, zabavna in nenehno presenetljiva filmska poslastica.

Samsara Samsara

Lois Patiño

četrtek, 30. 05. 2024 / 20:30 / Dvorana

Duša potuje med Laosom in Tanzanijo, iz enega telesa v drugo. Samsara nas povabi, da zapremo oči in se ji pridružimo … V meditativnem popotovanju, imenovanem po budističnem ciklu življenja, smrti in reinkarnacije, Lois Patiño nadaljuje z raziskovanjem filma kot potopitvene izkušnje.

Fant in čaplja Kimitachi wa do ikiru ka

Hayao Miyazaki

petek, 31. 05. 2024 / 15:45 / Dvorana

Veliki Hayao Miyazaki se vrača z globoko osebno, avtobiografsko navdahnjeno fantazijo o življenju, smrti in ustvarjanju. Film, poln dih jemajoče lepote, nagajivega humorja in nežne melanholije, je prejel letošnjega oskarja za najboljši animirani celovečerec.