Danes je blagajna odprta od 15:30 do 19:00 (odpre se čez 12:21).

Zapri oči Cerrar los ojos

Víctor Erice / Španija, Argentina / 2023 / 169 min / španščina

V zgodbo o skrivnostnem izginotju filmskega igralca in v večplastno strukturo filma v filmu ujet svojevrsten poklon preteklosti in zgodovini filmske umetnosti.

igrajo Manolo Solo (Miguel Garay), Jose Coronado (Julio Arenas), Ana Torrent (Ana Arenas), Petra Martínez (Sor Consuelo), María León (Belén Granados), Mario Pardo (Max Roca), Helena Miquel (Marta Soriano), Antonio Dechent (Tico Mayoral)

IMDb

Leto 1947. V napol zapuščenem dvorcu v okolici Pariza lastnika obišče neznanec. Kot se izkaže, gre za filmski prizor iz začetka devetdesetih, v katerem nastopa Julio Arenas. Znani igralec je kmalu zatem, ko je posnel prizor, skrivnostno izginil, njegov najboljši prijatelj Miguel, ki je film režiral, pa je opustil filmski posel in se umaknil v samoto. Dobrih dvajset let pozneje se ta posnetek pojavi na televiziji v zgodbi o nerešenih primerih, kar sproži niz dogodkov, ki osvetlijo preteklost. Miguel se sreča s Juliovo hčerko Ano ter se nameni poiskat svojo – in Juliovo – nekdanjo ljubezen Lolo. Tu pa je tudi Miguelov zvesti prijatelj, filmski navdušenec Max, ki ve vse o starih filmskih kolutih, projektorjih in čudežih Carla Theodora Dreyerja.

»Moj občutek je, da se zgodba, ki jo film želi podati občinstvu, poleg podrobnosti pripovedi osredinja na dve tesno povezani temi: identiteto in spomin. Spomin dveh prijateljev, ki sta bila nekoč igralec in filmski režiser. Sčasoma je prvi popolnoma izgubil spomin, ne ve, kdo je ali kdo je bil; drugi se po najboljših močeh trudi pozabiti, a kljub skrivanju pred svetom ugotovi, da ga preteklost in njena bolečina še vedno preganjata.« (Victor Erice)

ponedeljek, 23. 10. 2023

Odprtje Jesenske filmske šole z Markom Cosgroveom in Taro Judah: V zagovor neodvisnemu kinu

Jesenska filmska šola letos poteka pod naslovom Mi gledamo film, film gleda nas. Mark Cosgrove in Tara Judah, kuratorja enega vodilnih britanskih arthouse kinov, Watershed v Bristolu, sta v ponedeljek predstavila načine, na katere kuratorske prakse prisluhnejo skupnosti in postanejo bolj vključujoče ter razmišljala o statusu neodvisnega kina v spreminjajoči se kino-krajini.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Srečno naključje Coup de chance

Woody Allen

torek, 05. 12. 2023 / 16:30 / Dvorana

Woody Allen se poklanja Parizu in francoski kinematografiji v svojem prvem francosko govorečem filmu, živahni in iskrivi kriminalki o ljubezni, naključju in zločinu.

Noč evropskega filma

Rdeče nebo Roter Himmel

Christian Petzold

torek, 05. 12. 2023 / 19:00 / Dvorana

Zgodba o poletju, po katerem nič več ne bo tako, kot je bilo. Neprizanesljiva, čustveno večplastna komedija nravi je Christianu Petzoldu (Phoenix, Undine) prinesla srebrnega medveda na zadnjem Berlinalu.

Dodatna projekcija

Pretekla življenja Past Lives

Celine Song

sreda, 06. 12. 2023 / 17:00 / Dvorana

Film, ki ga je navdihnilo režiserkino resnično življenje, svojo pripoved lahkotno, nežno in prefinjeno spleta do nepričakovano silovitega čustvenega vrhunca. Veliko odkritje Sundancea in Berlinala ter eden najboljših filmov leta po mnenju številnih kritikov!