Danes je blagajna odprta od 12:00 do 20:00 (odprto še 46 minut, tel: 01 239 22 17).
Animateka 2014

Zaključek festivala Animateka 2014 s posebnimi projekcijami in podelitvijo nagrad Zaključek festivala Animateka 2014 s posebnimi projekcijami in podelitvijo nagrad

razno

Mala sirota Peter živi v ograjeni koči na robu temnega gozda v Rusiji. Zanj skrbi pretirano zaščitniški dedek. Peter ima malo stikov z ljudmi, ki živijo v mestu, in tamkajšnji otroci se ne zmenijo zanj. Njegova edina prijatelja sta raca in nagajivi ptič, ki ga vabita na pustolovščino na drugi strani ograje. Čeprav dedek Petru ne dovoli, da bi šel na drugo stran, Peter podleže radovednosti. Ukrade ključe ter se poda na odkrivanje divjega gozda. Med ptičem in raco izbruhne spor, ki pritegne pozornost dedkove debele mačke. Direndaj za ograjo prebudi dedka, ki pohiti ven in vnučka odpelje domov. Ko je Peter že na varnem, se iz gozda prikaže volk. Mačka se znajde v smrtni nevarnosti, a ji kljub debelosti nekako uspe uiti na tanko vejo, raca pa ima manj sreče. Ko steče proti ograji, se volku ponudi priložnost za obed: raca je prepočasna in volk jo na mah požre. Jezni Peter ujame volka v kletko in z dedkom ga odpeljeta v mesto. Kaj bo Peter storil z njim? Bo oprostil volku?

Peter in volk / Peter & the Wolf
Suzie Templeton (BreakThru Films/Se-ma-for/Storm Studios/TV Unam/ArchAngel)
Velika Britanija, Poljska, Norveška, Mehika, Švica/UK, Poland, Norway, Mexico, Switzerland, 2006, DCP, 32’
Režija: Suzie Templeton
Scenarij: Suzie Templeton, Marianela Maldonado
Animacija: Adam Wyrwas
Glasba: Sergej Prokofjev
Montaža: Suzie Templeton, Tony Fish
Producenta: Alan Dewhurst, Hugh Welchman

Peter in volk je animirana filmska različica klasičnega dela Sergeja Prokofjeva v režiji izjemne avtorice animiranih filmov Suzie Templeton in s posebno novo glasbeno interpretacijo v izvedbi londonskih filharmonikov. Zgodba Prokofjeva odmeva že med peto generacijo otrok po vsem svetu, ki jih očara njena moč in humornost. Novi film priljubljeno zgodbo predela z nekaj elementi današnjega časa in okoljsko tematiko, a kljub temu ostaja zvest izvirniku. Na mednarodnih filmskih festivalih je osvojil več prestižnih nagrad, med drugim oskarja za najboljši animirani kratki film leta 2008.

»V zadnjih petih letih sem Petra in volka Prokofjeva poslušala več tisočkrat in preučila vsak ton, vsak stavek, se spraševala, kaj pomeni, si poskušala splesti jasno predstavo dela. Bila sem pred nenavadnim in težkim izzivom – napisati scenarij, ki se mora ujemati z že obstoječo in zelo natančno obliko. Želela sem ustvariti film, ki bi deloval na več ravneh, tako za otroke kot za odrasle, ki bi raziskoval naš strah pred divjo zverjo in hkrati očaranost z njo, ki bi pokazal, kako deček odkrije lastno moč in poštenost.
Želela sem ostati zvesta glasbi in zgodbi Prokofjeva, hkrati pa filmu dovoliti, da razvije lastno zgodbo. Ko sem bila majhna, me je pri Petru in volku najbolj navdušil in pretresel trenutek, ko zaslišimo raco gagati iz volkovega trebuha. V svojem filmu tega nisem mogla vizualno predstaviti, ne da bi bilo groteskno ali preveč nazorno za to dokaj realistično vizualno formo. Toda duh race živi dalje in nanjo se spomnimo v trenutku Petrovega največjega junaštva in razumevanja. Upam, da je ta Peter zvest duhu in namenu Prokofjeva pred 70 leti.«
Suzie Templeton, režiserka

Peter in volk / Pierre et le loup / Peter and the Wolf
Pierre-Emmanuel Lyet, Gordon & Corentin Leconte (Camera Lucida Productions/ Radio France)
Francija, 2013, DCP, 30’
Režija: Pierre-Emmanuel Lyet, Gordon, Corentin Leconte
Direktor fotografije: Christophe Graillot     
Montaža: Vanessa Bozza
Animacija: Doncvoilà studio (Jean Yves Castillon, Emmanuel Linderer, Christophe Nardi)
Glasba: Sergej Prokofjev
Glas: Piermattia Severin
Bere: François Morel
Izvršni producenta: Jean-Stéphane Michaux

Obudite spomin na najslavnejšo mojstrovino klasične glasbe – delo Peter in volk skladatelja Sergeja Prokofjeva – v čudoviti novi, izvirni priredbi, pripravljeni posebej za otroke. Tridesetminutni film spretno združuje animacijo in živo glasbo v izvedbi Francoskega državnega orkestra z dirigentom maestrom Danielom Gattijem.

Glasbena pravljica Peter in volk je bila prirejena in uprizorjena v različnih kulturnih medijih: filmih, kratkometražnih risanih filmih (eden prvih in najslavnejših je risani film Walta Disneyja iz leta 1946), knjigah s CD-jem (v izvedbi Državnega orkestra nekdanje Sovjetske zveze in Philippa Gérarda leta 1956).

Glasbo Sergeja Prokofjeva preučujejo v glasbenih šolah in konservatorijih po vsem svetu in velja za temeljno znanje na področju klasične glasbe. Kljub temu pa ni bila nikoli predmet interaktivne priredbe. Pri tem novem Petru in volku združujemo film in transmedijsko izkušnjo za poslušanje in odkrivanje glasbe Prokofjeva.

Za ta namen smo zaprosili Francoski državni orkester in njegovega dirigenta Daniela Gattija, naj prispevajo svoj glasbeni del za film in transmedijski projekt. Tako glasba kot pravljica sta sestavni del tega našega projekta.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Novo na sporedu

Drive My Car Doraibu mai ka

Ryusuke Hamaguchi

sreda, 08. 12. 2021 / 20:00 / Dvorana

Manj kot pol leta po tistem, ko je njegov film O naključju in domišljiji osvojil berlinskega srebrnega medveda, je Ryusuke Hamaguchi za priredbo kratke zgodbe Harukija Murakamija prejel nagrado za najboljši scenarij v Cannesu.

Krt El Agente Topo

Maite Alberdi

četrtek, 09. 12. 2021 / 20:00 / Mala dvorana

Nenavadna mešanica dokumentarca in detektivke, polna humorja, topline in slikovitih likov, nam pokaže, da nikoli ni prepozno za nove izzive in nova prijateljstva. Film je navdušil festivalska občinstva ter prejel nominacijo za oskarja za najboljši dokumentarec.

Jezdeci pravice Retfærdighedens ryttere

Anders Thomas Jensen

četrtek, 09. 12. 2021 / 20:30 / Dvorana

Mads Mikkelsen blesti kot angel maščevanja v najnovejši črni komediji danskega režiserja Andersa Thomasa Jensena (Možje in kokoši). Zgodba o usodi, naključjih in smislu življenja je odprla filmski festival v Rotterdamu.