Danes je blagajna odprta od 17:15 do 20:30 (odprto še 01:56, tel: 01 239 22 17).

Zabava The Party

Blake Edwards / ZDA / 1968 / 99 min / angleščina

Zabava, klimaktični vrhunec fizične burleskne komike sanjskega dvojca Blake Edwards in Peter Sellers, ki jo anglosaški svet danes zmotno in prav komično dojema kot relikt politične nekorektnosti (Britanec z rjavo obarvanim obrazom igra Indijca), je v resnici huronsko smešna in predrzna satira vseh naglavnih grehov Hollywooda, vključno s ksenofobijo.

Fotografije

Zabava
Zabava

Štorasti indijski igralec (Peter Sellers) na snemanju hollywoodskega pustolovskega spektakla ponesreči razstreli set. A namesto da bi ga odpustili, ga po pomoti povabijo na ekskluzivno zabavo filmskega producenta, kjer gre vse čudovito po zlu.

»Bakshi se tako rekoč kompulzivno /…/ spotika v eksploatacijski ustroj Hollywooda, v prizore izkoriščanja, seksizma, elitizma, ksenofobije in razslojenosti. Med iskanjem toaletnih prostorov ponesreči zaide v kuhinjo, kjer delata azijski kuhar in temnopolta služkinja – čeprav zgreši svoj prvotni cilj, mimogrede razkrije družbeno in rasno razslojenost. Med iskanjem taistih toaletnih prostorov se infiltrira tudi v prizor spolnega nadlegovanja, kar ga posledično zbliža s francosko pevko Michele Monet (Claudine Longet), žrtvijo hollywoodskega producenta C. S. Divota, ki je nedolžno mladenko nameraval izkoristiti. Ko ga ta zavrne, ji prizadeti moški zabrusi enako kot producent Bakshiju: ‘Nikoli več ne boš delala v Hollywoodu!‘ /…/ Zabava je ena najbolj izvirnih, eksperimentalnih, progresivnih, formalno rigoroznih, pa tudi presenetljivo političnih hollywoodskih komedij, komedija o spodletelih poskusih vključevanja. Zares ni nič na svetu bolj zoprno od tega, da gre človek sam na zabavo, kjer nikogar ne pozna. Nič ga bolj ne izolira, v isti sapi izpostavi in zapostavi, nič ga ne naredi bolj ranljivega kot zabava, polna neznancev.«
– Ivana Novak, Ekran

Daljši zapis o filmu v Ekranu Ivane Novak.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Izginjanje Verschwinden/Izginjanje

Andrina Mračnikar

četrtek, 01. 06. 2023 / 19:15 / Mala dvorana

Filmska ustvarjalka Andrina Mračnikar se poda v svojo južnokoroško domovino, da bi raziskala, zakaj slovenski jezik in slovenska kultura čedalje bolj izginjata iz vsakdanjega življenja. Dokumentarec, ki spretno prepleta osebno in politično, je prejel nagrado občinstva na graškem festivalu Diagonale.

Zadnjič

Mona Lisa in krvava luna Mona Lisa and the Blood Moon

Ana Lily Amirpour

četrtek, 01. 06. 2023 / 20:30 / Dvorana

Film ameriške režiserke iranskih korenin Ane Lily Amirpour (Ponoči hodi sama) je zgodba o outsiderki, ki v kaosu sodobnega sveta išče svoj prostor pod (polno) luno. Mona Lisa in krvava luna je z neonom in estetiko B-filma prežeta pravljica za odrasle, prisrčna sci-fi komedija in bizaren fantazijski triler.

Dvanajstega ponoči La nuit du 12

Dominik Moll

petek, 02. 06. 2023 / 16:15 / Dvorana

Dvanajstega ponoči je svojevrsten detektivski triler, v katerem se zrcalijo razklana sodobna družba ter skrhani odnosi med moškimi in ženskami. Film je slavil na letošnji podelitvi cezarjev, kjer je osvojil kar šest kipcev, tudi za najboljši celovečerec.