Danes je blagajna odprta od 17:00 do 20:30 (odprto še 9 minut, tel: 01 239 22 17).

Wolfwalkers Wolfwalkers

Tomm Moore, Ross Stewart / Irska, Luksemburg / 2020 / 100 min / podnapisi, angleščina / 8+

Film nas popelje v čas vraževerja in čarovništva, ko mlada lovska vajenka Robyn Goodfellowe z očetom odpotuje na Irsko, kjer hočejo iztrebiti še zadnje krdelo volkov.

Režija: Tomm Moore, Ross Stewart, Scenarij: Will Collins, Umetniški direktorji: Ross Stewart, Tomm Moore, Maria Pareja, Montaža: Richie Cody, Darren Holmes a.c.e., Darragh Byrne, Alan Slattery, Glasba: Bruno Coulais, Kila, Oblikovanje zvoka: Alexandre Fleurant, Glasovi: Honor Kneafsey, Eva Whittaker, Sean Bean, Simon McBurney, Tommy Tiernan, Maria Doyle Kennedy, Jon Kenny, John Morton, Nora Twomey, Oliver McGrath, Paul Young, Producenti: Paul Young, Nora Twomey, Tomm Moore, Stéphan Roelants, Produkcija: Cartoon Saloon, Dentsu Inc., Distribucija: Cartoon Saloon

 

festivali, nagrade Nominacija za oskarja za animirani celovečerni film, oskarji 2021; nominacija za bafto za animirani celovečerni film, nagrade bafta 2021; najboljši neodvisni animirani celovečerni film, nagrade annie 2021; nagrada za animirani film, Združenje hollywoodskih kritikov 2021; najboljši irski film, nagrade dublinskega kroga filmskih kritikov 2020; nagrada za najboljši film, irske filmske in televizijske nagrade 2021

IMDb

Med raziskovanjem prepovedanega sveta zunaj mestnega obzidja se Robyn spoprijatelji s samosvojo Mebh iz skrivnostnega plemena, o katerem krožijo nenavadne govorice: njegovi pripadniki se lahko ponoči spremenijo v volkove. Ko dekleti iščeta Mebhino pogrešano mamo, Robyn odkrije skrivnost, ki jo povleče še globlje v začarani svet skrivnostnih volčjih bitij, s tem pa tvega, da se bo spremenila prav v tisto, kar so njenega očeta poslali uničiti.

Ne vem, kje smo našli ime »wolfwalkers« – prvotno so jim rekli »ljudje volkovi iz Ossoryja«. Ossory [današnja grofija Kilkenny] je staro ime za območje, na katerem smo odraščali in kjer se nahaja naš studio. Tragedija je v tem, da so volkove povsem iztrebili, s tem pa je izginil tudi velik del ljudskega izročila. Zdelo se nam je, da bi bilo lepo obuditi te zgodbe in si jih zamisliti na novo.

2D animacija včasih učinkuje, kot da je še vedno pogojena z istimi omejitvami kot v 40. letih, z liki, narisanimi na folije, na podlagah v akvarelu, namesto da bi bila vse tisto, kar zmore. Mislim, da bo ta film za ljubitelje animacije poklon vsemu, kar zmore risana animacija, in da bo resnično uveljavil risano animacijo kot relevanten medij sam po sebi, ne pa nekaj, kar zdaj računalniška animacija skuša posnemati. Pokazati hočemo, da risana animacija zmore marsikaj, kar z računalniško animacijo ni mogoče.
– Tomm Moore

Zelo zgodaj smo vedeli, da mora mesto za Robyn pomeniti kletko, saj je takratni vladar družbi vladal s trdo roko. Zato smo poiskali stare lesoreze z začetka 17. stoletja, ki imajo značilne črne linije in močne zareze ter veliko horizontalnih in vertikalnih črt. Zdelo se nam je primerno, da jih vgradimo v slog mesta. V nasprotju s tem je moral biti gozd na pogled svoboden in živahen. Moral je utelešati tisto divjo energijo, po kateri slovijo volkovi.
– Ross Stewart

ponedeljek, 15. 11. 2021

Družinski Slon

Družinski program na 18. Animateki: dva celovečerna filma in programi sodobnih kratkih filmov za različne starostne skupine.

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Dej no C’mon C’mon

Mike Mills

četrtek, 19. 05. 2022 / 20:30 / Dvorana

Režiser, navdihnjen z lastno izkušnjo starševstva, pripoveduje intimno zgodbo o vezeh med odraslimi in otroki. Dej no je čudovito posnet, topel film, ki prisluhne in začuti utrip našega časa.

Atlas ptic Atlas ptáků

Olmo Omerzu

petek, 20. 05. 2022 / 16:00 / Dvorana

Na Češkem živeči slovenski režiser Olmo Omerzu (Družinski film, Zimske muhe) z nežno ironijo pripoveduje zgodbo o uspešnem podjetniku, ki postopno izgublja nadzor nad lastnim življenjem. Premiera v glavnem tekmovalnem programu festivala v Karlovih Varih.

Futura Futura

Pietro Marcello, Francesco Munzi, Alice Rohrwacher

petek, 20. 05. 2022 / 19:45 / Mala dvorana

Film o prihodnosti, posnet skozi oči italijanske mladine, ki ne ve, kaj jo čaka, a to morda že sluti. Skupno delo Alice Rohrwacher (Srečen kot Lazzaro), Pietra Marcella (Martin Eden) in Francesca Munzija.