Danes je blagajna odprta od 14:30 do 21:00 (odprto še 05:28, tel: 01 239 22 17).
Animateka 2014

Vzhodnoevropska in srednjeevropska panorama II (2014) Vzhodnoevropska in srednjeevropska panorama II (2014)

razno

XYZtopia
Martinus Daane Klemet (Eesti Joonisfilm)
Estonija, 2013, DCP, 14’19”

Eden izmed prebivalcev ravne Zemlje dobi v roke očala, s katerimi vidi svet v treh dimenzijah. Ima dobre namene, toda nadzor nad dodatno razsežnostjo se izkaže za precej zapleteno nalogo…

DRAG ME: An Urban Music Tale
Nikos Kellis (GAB Productions)
Grčija, 2014, HD, 5’46”

DRAG ME je zgodba o »usodnem« dekletu in »rahlo« nasilnem in neuravnovešenem odzivu na paranojo in odtujenost, ki ju lahko povzroča betonska džungla. Kulise so zanikrne, zakotne atenske ulice. Rezultat je DRAG ME: urbana glasbena pripoved.

Endemitova lakomnost (Lakomstwa Endemita)
Natalia Dziedzic (FUMI Studio/Natalia Dziedzic)
Poljska, 2014, DCP, 11’08”

Na plaži se prepletejo usode plešastega mornarja, mladega dekleta in dveh skromnih bitij – čebele in rakovice. V želji, da bi potešili svojo lakomnost, se snidejo pri stojnici z vaflji. Animirana zgodba o prvinskih nagonih, ki se skrivajo v človekovi naravi.

Skupaj zmoremo
Andreja Muha, Daniel Rodrigues Correia, Francka Brunček
Slovenija, 2013, HD, 6’01”

Sestri Francka in Mici sta pekli torte za bližnje sorodnike in prijatelje. Ko je Mici umrla, je Francka ostala sama in si polomila obe zapestji, a si je hvala bogu tudi opomogla. Zdaj delava skupaj. Ona torte speče, jaz pa jih okrasim. Torta je najin kraj srečanja. Ko ljudje sodelujejo, se prilagodijo in si prizadevajo za skupni cilj.

Fragitti
Brane Solce (Brane Solce)
Slovenija, 2014, HD, 2’15”

… samo poigravanje in zabavanje z naključnimi fotografijami grafitov, ki se v animaciji preobrazijo v ritmični vizualni kolaž.

Izhod (Kiút)
Anna Ottlik (Budapest Institute of Media Arts)
Madžarska, 2014, HD, 5’38”

Film govori o dekletu, ki se odloči oditi od doma in se preseliti v tuj, neusmiljen kraj. Spremljamo jo pri pripravah in sklepanju odločitev. Za pot pripravi vse tisto, kar se ji zdi pomembno: nekaj obleke, knjig, pa tudi nekaj nenavadnih reči. Odloči se, da bo pred odhodom v novo neprijazno mesto najprej obiskala posebni gozd.

Revenge of the Cockroach People
Mark Reiter (Mark Reiter)
Avstrija, 2014, HD, 3’44”

Gruča ščurkov se hoče upreti človeški nadvladi. Cilj bodo dosegli z jedrsko katastrofo.

Alerik
Vuk Mitevski (Sisters and Brother Mitevski/busse & halberschmidt)
Makedonija / Nemčija, 2012, DCP, 17′

Sanjavi šestnajstletni Alerik z dedkom živi v državi v primežu vojne. Ko starec umre v bombnem napadu, se Alerik sklene maščevati. Vojna se bo polastila njegovega življenja.

Pixie Iip in: Bearly happy
Peter Gaber (Peter Gaber)
Slovenija, 2014, HD, 0’43”

Medveda na dveh nogah ustavi škratek in ga začne zbadati. Medved se neznansko razjezi in ga požre. Čas se prevrti in medveda spet zagledamo pri opravljanju velike potrebe, iz iztrebka pa se čil in zdrav prikaže škratek.

Fakini (Fakini)
Berin Tuzlić (Pixel Sarajevo)
Bosna in Hercegovina, 2014, HD, 3’26”

Fakini so navadni pokvarjenci, uporniki propadlih sistemov. Film pripoveduje o današnjem globalnem odnosu do nacizma, ki je žal zelo brezbrižen. Preprosto živimo v svetu ignorance do vsega – do tega, za kar se upravičeno ne menimo, in tistega, za kar bi se morali. Edini odgovor je konec tega filma.

Kretničar (Skretničar)
Davor Međurečan (Kreativni sindikat)
Hrvaška, 2014, HD, 8’13”

Mladenič dela kot kretničar. Živi v samotni hiši ob progi, v katero nekoč zaide miš. Nahrani jo in spoprijateljita se. Dnevi minevajo. Nekega dne iz vlaka izstopi prelepa potnica in prestopi prag kretničarjeve hiše. On ji ponudi prenočišče in se vanjo zaljubi, a ona se miši na smrt boji.

Poželenje (Požuda)
Irena Jukić Pranjić (Zagreb film)
Hrvaška, 2014, HD, 7’48”

Film govori o tem, kako ženske idealizirajo in romantizirajo ljubezenske zveze, ter o tem, kaj vse naredijo in potrpijo za ljubezen.

Ljubezen in prevozna sredstva (Ljubav i prijevozna sredstva)
Draško Ivezić (Adriatic Animation/Zagreb film/The Animation Workshop)
Hrvaška / Danska, 2014, HD, 13′

Dobrodošli v svetu, polnem prevoznih sredstev in parov, ki potujejo drug z drugim, ujeti v svoje prazne odnose. Dva lika, skoraj kot identična dvojčka različnih spolov, sta zrcalni sliki, vendar se nikoli ne srečata. Na koncu ju vidimo, ko skupaj čakata avtobus. Se bosta vkrcala skupaj kot drugi pari ali ima usoda drugačne načrte?

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Nesrečni fuk ali Nori pornič Babardeală cu bucluc sau porno balamuc

Radu Jude

četrtek, 27. 01. 2022 / 15:30 / Dvorana

Romunski režiser Radu Jude (Bravo!) ujame duha časa z eksplozivno mešanico formalne igrivosti, drznega humorja in ostrega političnega komentarja, ki razgalja hinavščino in predsodke v naši družbi. Zmagovalec zadnjega Berlinala.

Telesce Piccolo corpo

Laura Samani

četrtek, 27. 01. 2022 / 18:00 / Dvorana

Prvenec Laure Samani, obarvan z magičnim realizmom in postavljen na kruto furlansko podeželje z začetka 20. stoletja, je svetovno premiero doživel v prestižni sekciji Teden kritike v Cannesu, s Festivala slovenskega filma pa odnesel vesni za najboljšo manjšinsko koprodukcijo in fotografijo.

Krt El Agente Topo

Maite Alberdi

četrtek, 27. 01. 2022 / 18:30 / Mala dvorana

Nenavadna mešanica dokumentarca in detektivke, polna humorja, topline in slikovitih likov, nam pokaže, da nikoli ni prepozno za nove izzive in nova prijateljstva. Film je navdušil festivalska občinstva ter prejel nominacijo za oskarja za najboljši dokumentarec.