Danes je blagajna odprta od 16:00 do 21:30 (odpre se čez 7 minut).

Viharna dežela Tempestad

Tatiana Huezo / 2016 / 105 min / španščina

Podoba sodobne Mehike, zaznamovane z nasiljem kartelov in trgovcev z belim blagom, v pričevanjih žensk, mučenih, ponižanih in izkoriščanih. Miriam so nekega dne aretirali in ji naprtili obtožbo trgovanja z ilegalci; plačala je za grehe drugih in za leto dni končala v zanikrnem zaporu pod vodstvom lokalnega kartela. Da je ostala pri življenju, je morala njena družina redno plačevati “preživnino” in trpeti ponižanja. Adeli so po drugi strani pred desetimi leti ugrabili hčer, ki je ni več videla. Grozljive zgodbe skorumpirane Mehike, kjer vlada in karteli bijejo vojno brez konca, so kontrastirane s poetičnimi prizori narave in vsakdanjega življenja.

“Dejstvo, da v filmu ne vidimo Miriamine podobe, temveč samo slišimo njen glas, je bila ena ključnih formalnih odločitev. Njen glas ni povezan neposredno z enim samim obrazom, ampak s številnimi sorodnimi, ob ustvarjanju zavedanja, da bi Miriamino usodo lahko delil kdor koli v sodobni Mehiki danes. Menim, da v tej državi nekdo drug usmerja tok našega življenja, prihodnosti, naših prizadevanj in sanj.” (Tatiana Huezo)

Tatiana Huezo – filmografija
Tiempo caustico (1997); El ombligo del mundo (2001); El lugar más peque?o (2011); Ausencias (2015)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Zadnjič

Metronom Metronom

Alexandru Belc

petek, 09. 06. 2023 / 17:00 / Dvorana

Bukarešta, 1972. Sedemnajstletna Ana sanja o ljubezni in svobodi. Neke noči se udeleži zabave, kjer s prijatelji pleše in posluša prepovedano radijsko oddajo Metronom. Takrat pa na vrata potrka Ceaușescujeva tajna policija … Film je prejel nagrado za najboljšo režijo v sekciji Posebni pogled na festivalu v Cannesu.

Poletje ’91 Poletje ’91

Žiga Virc

petek, 09. 06. 2023 / 19:15 / Dvorana

Arhivski dokumentarec Žige Virca (Houston, imamo problem!) prinaša nov in neobremenjen vpogled v vsakdanjik prebivalcev Slovenije na križišču zgodovine. Film, nastal s pomočjo obsežne akcije, v kateri so ljudi povabili, naj jim pošljejo svoje domače posnetke, postavi gledalca v avdiovizualni časovni stroj in ga ponese v kaotično obdobje pred in med osamosvojitvijo Republike Slovenije ter po njej.

Izginjanje Verschwinden/Izginjanje

Andrina Mračnikar

petek, 09. 06. 2023 / 19:45 / Mala dvorana

Filmska ustvarjalka Andrina Mračnikar se poda v svojo južnokoroško domovino, da bi raziskala, zakaj slovenski jezik in slovenska kultura čedalje bolj izginjata iz vsakdanjega življenja. Dokumentarec, ki spretno prepleta osebno in politično, je prejel nagrado občinstva na graškem festivalu Diagonale.