Danes je blagajna odprta od 15:00 do 21:00 (odpre se čez 06:18).

Učne ure harmonije Uroki garmonii

Emir Baigazin / Kazahstan, Nemčija, Francija / 2013 / 115 min

Poetična, a silovito okrutna darvinistična drama na prizorišču kazahstanskega podeželja je preprosta in pretresljiva pripoved o zadušljivem svetu otroštva pod nadvlado nasilja.

režija Emir Baigazin, scenarij Emir Baigazin, fotografija Aziz Zhambakiyev, zvok Markus Krohn, Sergey Lobanov, montaža  Emir Baigazin, igrajo Timur Aidarbekov (Aslan), Aslan Anarbayev (Bolat), Mukhtar Andassov (Mirsain), Anelya Adilbekova (Akzhan), Omar Adilov (Madi), Adlet Anarbekov (Takhir), Daulet Anarbekov (Damir), Nursultan Nurbergenov (Maksat), Nurdaulet Orazymbetov (Daniyar), Erasyl Nurzhakyp (Arsen)

festivali, nagrade Berlinale 2013 (srebrni medved za najboljšo fotografijo), Tribeca 2013 (posebna omemba žirije za najboljšega novega režiserja), Karlovi Vari 2013, Seattle 2013 (velika nagrada žirije za najboljšega novega režiserja)

IMDb

Poetična, a silovito okrutna darvinistična drama na prizorišču kazahstanskega podeželja je preprosta in pretresljiva pripoved o zadušljivem svetu otroštva pod nadvlado nasilja.

Trinajstletni Aslan živi z babico v kazahstanski vasici, kjer obiskuje šolo z izjemno visoko stopnjo kriminala. Izsiljevanje in nasilje sta v močnem neskladju z njegovo bolezensko obsedenostjo od popolnosti in reda. Aslan vidi vir vsega zla v Bolatu, šolskem vodji tolpe, ki ga ponižuje pred sošolci in od šibkejših učencev z nasilnim pretepanjem izsiljuje denar. Z dobronamernim motivom, da bo šolo odrešil zločina, se odloči Bolatu zoperstaviti.

»Kot katero koli človeško bitje je Aslan obenem junak in žrtev, v različnih stopnjah in ob različnih priložnostih. V filmu umora nisem prikazal, v uvodu pa sem pokazal realistično klanje ovce. Osnovna misel je, da so vsi umori opravljeni zaradi enakega razloga, nagona po preživetju. Zgodba bi se lahko dogajala v ruski vasici ali pa v brazilskih revnih četrtih. Skupni imenovalec je gospodarsko zaostajanje regije.«
– Emir Baigazin

Emir Baigazin
Rojen leta 1984 v Kazahstanu. Med letoma 2002 in 2004 je v Aktobeju delal kot gledališki igralec, potem se je vpisal na študij filmske in televizijske režije na Narodni akademiji za umetnost Kazahstana. Leta 2007 je sodeloval na Azijski filmski akademiji v Pusanu, Južna Koreja, leta 2008 pa na Talent Campusu Berlinala.

filmografija
2006 Cheerful and Offended
2007 Steppe (kratki)
2008 Fatshedder (kratki)
2009 Jean’s Video Diary (kratki)
2013 Uroki garmonii (Harmony Lessons/Učne ure harmonije)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Divja Slovenija Divja Slovenija

Matej Vranič

petek, 24. 09. 2021 / 16:00 / Dvorana

Novi film Mateja Vraniča (Ptice jezer) je čudovit dokumentarni prelet skozi bogastvo naravnega okolja v Sloveniji. Filmu dajejo poseben pečat izjemno redko videni prizori v naravi.

Zakaj skačem The Reason I Jump

Jerry Rothwell

petek, 24. 09. 2021 / 16:30 / Mala dvorana

Film, posnet po knjižni uspešnici negovorečega avtističnega dečka, je senzorično filmsko popotovanje po neznanem svetu. Dokumentarec, ki nam odpre oči in zruši naše predstave o avtizmu.

Oče The Father

Florian Zeller

petek, 24. 09. 2021 / 18:15 / Dvorana

Gledalec se znajde v glavi protagonista, ki obupano išče izgubljene koščke sestavljanke, da bi znova sestavil sliko svojega življenja. Pretresljiva drama, ki se poigrava z elementi trilerja in srhljivke, je Anthonyju Hopkinsu prinesla letošnjega oskarja za najboljšega igralca.