Danes je blagajna odprta od 15:30 do 19:00 (odpre se čez 11:48).

Totem Tótem

Lila Avilés / Mehika, Danska, Francija / 2023 / 95 min / španščina

Družinsko rojstnodnevno praznovanje postane subtilno stičišče življenja in smrti, ob soočanju z bolnostjo človeškega telesa pa tudi iskanje meje med otipljivim in duhovnim svetom.

igrajo Naíma Sentíes (Sol), Monserrat Marañon (Nuri), Marisol Gasé (Alejandra), Saori Gurza (Esther), Mateo García Elizondo (Tona/Tonatiuh), Teresita Sánchez (Cruz), Juan Francisco Maldonado (Napo), Iazua Larios (Lucía), Alberto Amador (Roberto)

festivali, nagrade Berlinale 2023 (nagrada ekumenske žirije), Hongkong/Hong Kong 2023 (zlata ognjena ptica), Peking/Beijing 2023 (najboljša režija, najboljša glasba)

Sedemletna Sol, ki preživlja dneve pri starih starših, nestrpno pričakuje praznovanje očetovega rojstnega dneva. Priprave na zabavo, s katero želijo družinski člani presenetiti ljubečega Tono, ki je svoje življenje posvetil slikarstvu in bonsajem, so v polnem teku. A nad kaotičnim navdušenjem in veselim pričakovanjem bdi temna senca: za Tono bo to verjetno zadnje praznovanje, saj njegovo telo popušča pod bremenom bolezni. V eni izmed sob velike družinske hiše okleva in tiho zbira moči, da bi se, vsaj ta večer, veselil s svojimi najdražjimi. In tako kot se dan preveša v noč, Sol počasi dojema minljivost življenja.

»Kot otrok sem imela nadvse bujno domišljijo. Tako živo. Ure in ure sem lahko preživela sama s seboj. Na obisku pri babici na jugu Mehike sem poslušala vse te čarobne zgodbe.  / … / Razmišljanje o smrti je tudi premislek o življenju. In o ljubezni. Nisem nevropsihologinja, to je jasno, vendar se ne moremo ves čas bati temè. Nagnjeni smo k misli, da je tako hudo, ampak ni. Če zaprete oči, tudi svetlobe ne vidite. Vendar tudi v tem najdemo lepoto.« (Lila Avilés)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Srečno naključje Coup de chance

Woody Allen

torek, 05. 12. 2023 / 16:30 / Dvorana

Woody Allen se poklanja Parizu in francoski kinematografiji v svojem prvem francosko govorečem filmu, živahni in iskrivi kriminalki o ljubezni, naključju in zločinu.

Noč evropskega filma

Rdeče nebo Roter Himmel

Christian Petzold

torek, 05. 12. 2023 / 19:00 / Dvorana

Zgodba o poletju, po katerem nič več ne bo tako, kot je bilo. Neprizanesljiva, čustveno večplastna komedija nravi je Christianu Petzoldu (Phoenix, Undine) prinesla srebrnega medveda na zadnjem Berlinalu.

Dodatna projekcija

Pretekla življenja Past Lives

Celine Song

sreda, 06. 12. 2023 / 17:00 / Dvorana

Film, ki ga je navdihnilo režiserkino resnično življenje, svojo pripoved lahkotno, nežno in prefinjeno spleta do nepričakovano silovitega čustvenega vrhunca. Veliko odkritje Sundancea in Berlinala ter eden najboljših filmov leta po mnenju številnih kritikov!