Danes je blagajna odprta od 17:30 do 21:00 (odpre se čez 05:04).

Projekcije filma

sreda, 14. 08. 2024 / 10:00 / Dvorana

Kinobalon

Asset 1
V Kinobalonu od 28. januarja 2023

Titina Titina

Kajsa Næss / Norveška, Belgija / 2022 / 90 min / sinhronizirano / 6+

Projekcije filma

sreda, 14. 08. 2024 / 10:00 / Dvorana

Kinobalon

Asset 1
Družinski pustolovski film o resnični psički Titini je zabavna in vznemirljiva zgodba o skoraj pozabljenem raziskovalnem popotovanju: osvajanju severnega tečaja s cepelinom leta 1926.

režija Kajsa Næss, scenarij Kajsa Nass, Per Schreiner, likovna podoba Emma McCann, fotografija Cecilie Semec, animacija Marie-Laure Guisset, glasba Kare Vestrheim, glasovi Gašper Malnar (Umberto Nobile), Andrej Murenc (Italo Babo), Asja Kahrimanović Babnik (guvernerka), Maja Kunšič (Nobilova hči), Primož Pirnat (Roald Amundsen), Iztok Lužar (Vinzenzo Pomella), Gašper Jarni (Mussolini), Vesna Pernarčič (Carlotta Nobile), Tomaž Gorkič (Oscar Wisting), Matej Puc (Giuseppe Biagi) Luka Ropret (Filipo Zapi), producentke Lise Fearnley, Tonje Skar Reiersen, Viviane Vanfleteren, distribucija FIVIA – Vojnik

IMDb

Fotografije

zgodba
Italijanski aeronavtski inženir Umberto Nobile uživa mirno življenje s svojo ljubljeno psičko Titino, ki ga je tako očarala, da jo je rešil z rimskih ulic. Nekega dne dobi klic z daljnega severa. Pokliče ga Roald Amundsen, slavni norveški raziskovalec. Naroči mu, naj izdela velikanski cepelin, s katerim bi skupaj osvojila severni tečaj. Nobile zagrabi priložnost, da se vpiše v zgodovino. S sabo vzame malo terierko Titino in nenavadna trojica se odpravi na ekspedicijo na zadnji neodkriti kraj na Zemlji. Podvig jim uspe, vendar se po njem moška začneta prepirati, komu naj pripade slava … Skozi oči štirinožne zvezde Titine odkrivamo zgodbo o osvajanju neznanega, zmagi, porazu in predanosti.

Titina je bila resnična psička z neobičajno življenjsko potjo, ki jo je vodila od krutega življenja na zakotnih rimskih ulicah do veličastnega pogleda na severni tečaj. Film, ki so ga navdihnili resnični dogodki, deluje na različnih ravneh, zato v njem lahko uživajo tako otroci kot odrasli.

Titina
Majcena terierka Titina vsa svoja čustva razkrije z značilno pasjo telesno govorico. Očara Nobileja, ki jo reši pred krutim življenjem na rimskih ulicah in jo poimenuje po hitu Billyja Murrayja Titina (1925). Titina obožuje udobje in dobre stvari v življenju. Ko jo Nobile vzame pod streho, ima vse, kar potrebuje: hrano, zavetje in ljubezen. Sploh ni navdušena nad dramatičnimi ekspedicijami in je povsem neprimerna za polarne dogodivščine. Titinina perspektiva razkrije, kako so majhne motivacije lahko gonilna sila velikih ljudi.

Umberto Nobile
Nobile je pameten in nekoliko mehek možakar. Rad ima džez in kontinentalno udobje. Sanjal je o tem, da bi postal pilot, a je bil premajhen, zato je postal briljanten aeronavtični inženir. Nobile svoj poklic opravlja samozavestno in mojstrsko. Čeprav mu priznavajo izjemne tehnične veščine, pa morda ni deležen občudovanja, ki si ga zasluži. Je strasten in resnično verjame, da se s cepelini lahko reši skoraj vse. Je načitan in sofisticiran moderni intelektualec, ki ga zelo zanimata umetnost in politika. Poleg tega je nežen, skrben in obziren. Rad ima Titino, zato se mu zdi nepredstavljivo, da bi šel kamorkoli brez nje, celo na severni tečaj.

Roald Amundsen
Amundsen je svetovno znan kot največji polarni raziskovalec. Žene ga obsesija, da bi bil prvi na kraju, kamor ni šel še noben človek. Njegova ambicija ne pozna meja in ne bo dopustil, da bi mu karkoli prekrižalo načrte. Amundsen je strateški in neustrašen. Poleg tega je trmast, odločen in ozkogled. Zdi se velikodušen, pokončen in načelen, vendar ima oči vedno uprte v obzorje in ne opazi nujno, kako se počutijo drugi.

o avtorici
Kajsa Nass je znana po svojih igrivih, humornih in humanističnih filmih. Njeni nagrajeni kratkometražci so bili prikazani na prestižnih festivalih, kot so Clermont-Ferrand, Annecy in Tribeca. Poleg številnih filmskih nagrad je prejela tudi nagrado za človekove pravice norveškega ministrstva za kulturo. Med številnimi deli, pod katera se je podpisala, so It Was Mine (2015), Tvoja stvar (Du velger selv, 2013), Deconstruction Workers (2008), Leonid Shower (2004) in Mother Said (1999).

Kajsa je leta 1996 skupaj s producentko Lise Fearnley ustanovila studio Mikrofilm, ki se lahko pohvali tudi z oskarjem.

iz prve roke
»Na to zgodbo sem naletela po naključju. Presenečena sem bila, da še nisem slišala zanjo, ker je bil to velik medijski dogodek v dvajsetih letih prejšnjega stoletja in zaradi cepelina tudi spektakularen. Toda sčasoma je zgodba potonila v pozabo in večina Norvežanov danes ne ve, kako je Amundsen umrl – oziroma izginil, ko je iskal Umberta Nobileja. Čeprav je Amundsen sam ikona, pa je ta del njegovega življenja manj znan. Prisotnost Titine je še ena stvar, ki me je pritegnila k zgodbi. Vsi Norvežani vemo, da če pripelješ pse na polarno območje, morajo tam delati ali pa služiti kot hrana. Arktika ni kraj za majhne pse. Zakaj bi ljubljenčka peljal tja? To se mi zdi zelo čudno, a prav zato je bila ta zgodba tako zanimiva. In kako je dejansko potekalo potovanje majhnega psa na cepelinu? Začaral me je tudi cepelin sam. Ker je tako velik, krhek in nenavaden. Poleg psa je tudi podoba cepelina s polarno pokrajino v ozadju delovala zelo dobro.«
– Kajsa Nass

Spletni ogled filma

Ne morete v kino? Ta film si lahko ogledate tudi na spletu.

Resnična zgodba o Titini in druge polarne dogodivščine

Vsi raziskovalci vabljeni k branju resnične zgodbe o psički Titini in osvajanju polarnega severa.

ponedeljek, 17. 06. 2024

Kinobalonov poletni počitniški program 2024

Filmi aktualne sezone še zadnjič na sporedu. Med tednom dopoldan ter ob sobotah in nedeljah. Za počitniške skupine in za izven.

torek, 31. 01. 2023

Pasja premiera animiranega filma Titina

V soboto, 28. januarja, smo si ogledali animirani film o prvi psički, ki je prispela na severni tečaj. Sledil pa je čisto pravi pasji obisk!

sreda, 18. 01. 2023

Imajo psi res radi sneg?

Na premieri filma Titina v soboto, 28. januarja ob 16. uri, bodo z nami tudi čisto pravi pasji junaki.

petek, 06. 01. 2023

Zimska počitniška dvojčka: Polarni dan in Otroci spreminjajo svet

6. in 7. februarja v sodelovanju s Pridodoslovnim muzejem Slovenije pripravljamo ogled filma in delavnico v muzeju. Prijave so možne le še za torek, 7. februarja.

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Zadnjič

Motoristi The Bikeriders

Jeff Nichols

četrtek, 25. 07. 2024 / 18:30 / Dvorana

Film Jeffa Nicholsa (Zaklonišče, Mud, Loving), navdihnjen s fotografsko študijo chicaških motoristov Dannyja Lyona iz leta 1968, je portret testosteronske, mačistične, z bencinom zapacane in v usnje odete subkulture ameriškega Srednjega zahoda, hkrati pa univerzalna zgodba o iskanju identitete in pripadnosti.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

četrtek, 25. 07. 2024 / 19:45 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Caravaggieva senca L’ombra di Caravaggio

Michele Placido

četrtek, 25. 07. 2024 / 21:00 / Dvorana

Uporniški in nemiren, pobožen in razuzdan, neodvisen in transgresiven: Caravaggio, kakršnega razkrije Michele Placido, je prekleti umetnik izjemnega talenta; rock zvezda daleč pred svojim časom; upornik brez razloga, ki se mora soočiti s posledicami lahkomiselnega življenja.