Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:30 (odprto še 12:12, tel: 01 239 22 17).
V Kinobalonu od 28. januarja 2023

Titina Titina

Kajsa Næss / Norveška, Belgija / 2022 / 90 min / sinhronizirano / 6+

Družinski pustolovski film o resnični psički Titini je zabavna in vznemirljiva zgodba o skoraj pozabljenem raziskovalnem popotovanju: osvajanju severnega tečaja s cepelinom leta 1926.

režija Kajsa Næss, scenarij Kajsa Nass, Per Schreiner, likovna podoba Emma McCann, fotografija Cecilie Semec, animacija Marie-Laure Guisset, glasba Kare Vestrheim, glasovi Gašper Malnar (Umberto Nobile), Andrej Murenc (Italo Babo), Asja Kahrimanović Babnik (guvernerka), Maja Kunšič (Nobilova hči), Primož Pirnat (Roald Amundsen), Iztok Lužar (Vinzenzo Pomella), Gašper Jarni (Mussolini), Vesna Pernarčič (Carlotta Nobile), Tomaž Gorkič (Oscar Wisting), Matej Puc (Giuseppe Biagi) Luka Ropret (Filipo Zapi), producentke Lise Fearnley, Tonje Skar Reiersen, Viviane Vanfleteren, distribucija FIVIA – Vojnik

IMDb

DVD filma je na voljo v naši Knjigarnici.

Fotografije

zgodba
Italijanski aeronavtski inženir Umberto Nobile uživa mirno življenje s svojo ljubljeno psičko Titino, ki ga je tako očarala, da jo je rešil z rimskih ulic. Nekega dne dobi klic z daljnega severa. Pokliče ga Roald Amundsen, slavni norveški raziskovalec. Naroči mu, naj izdela velikanski cepelin, s katerim bi skupaj osvojila severni tečaj. Nobile zagrabi priložnost, da se vpiše v zgodovino. S sabo vzame malo terierko Titino in nenavadna trojica se odpravi na ekspedicijo na zadnji neodkriti kraj na Zemlji. Podvig jim uspe, vendar se po njem moška začneta prepirati, komu naj pripade slava … Skozi oči štirinožne zvezde Titine odkrivamo zgodbo o osvajanju neznanega, zmagi, porazu in predanosti.

Titina je bila resnična psička z neobičajno življenjsko potjo, ki jo je vodila od krutega življenja na zakotnih rimskih ulicah do veličastnega pogleda na severni tečaj. Film, ki so ga navdihnili resnični dogodki, deluje na različnih ravneh, zato v njem lahko uživajo tako otroci kot odrasli.

Titina
Majcena terierka Titina vsa svoja čustva razkrije z značilno pasjo telesno govorico. Očara Nobileja, ki jo reši pred krutim življenjem na rimskih ulicah in jo poimenuje po hitu Billyja Murrayja Titina (1925). Titina obožuje udobje in dobre stvari v življenju. Ko jo Nobile vzame pod streho, ima vse, kar potrebuje: hrano, zavetje in ljubezen. Sploh ni navdušena nad dramatičnimi ekspedicijami in je povsem neprimerna za polarne dogodivščine. Titinina perspektiva razkrije, kako so majhne motivacije lahko gonilna sila velikih ljudi.

Umberto Nobile
Nobile je pameten in nekoliko mehek možakar. Rad ima džez in kontinentalno udobje. Sanjal je o tem, da bi postal pilot, a je bil premajhen, zato je postal briljanten aeronavtični inženir. Nobile svoj poklic opravlja samozavestno in mojstrsko. Čeprav mu priznavajo izjemne tehnične veščine, pa morda ni deležen občudovanja, ki si ga zasluži. Je strasten in resnično verjame, da se s cepelini lahko reši skoraj vse. Je načitan in sofisticiran moderni intelektualec, ki ga zelo zanimata umetnost in politika. Poleg tega je nežen, skrben in obziren. Rad ima Titino, zato se mu zdi nepredstavljivo, da bi šel kamorkoli brez nje, celo na severni tečaj.

Roald Amundsen
Amundsen je svetovno znan kot največji polarni raziskovalec. Žene ga obsesija, da bi bil prvi na kraju, kamor ni šel še noben človek. Njegova ambicija ne pozna meja in ne bo dopustil, da bi mu karkoli prekrižalo načrte. Amundsen je strateški in neustrašen. Poleg tega je trmast, odločen in ozkogled. Zdi se velikodušen, pokončen in načelen, vendar ima oči vedno uprte v obzorje in ne opazi nujno, kako se počutijo drugi.

o avtorici
Kajsa Nass je znana po svojih igrivih, humornih in humanističnih filmih. Njeni nagrajeni kratkometražci so bili prikazani na prestižnih festivalih, kot so Clermont-Ferrand, Annecy in Tribeca. Poleg številnih filmskih nagrad je prejela tudi nagrado za človekove pravice norveškega ministrstva za kulturo. Med številnimi deli, pod katera se je podpisala, so It Was Mine (2015), Tvoja stvar (Du velger selv, 2013), Deconstruction Workers (2008), Leonid Shower (2004) in Mother Said (1999).

Kajsa je leta 1996 skupaj s producentko Lise Fearnley ustanovila studio Mikrofilm, ki se lahko pohvali tudi z oskarjem.

iz prve roke
»Na to zgodbo sem naletela po naključju. Presenečena sem bila, da še nisem slišala zanjo, ker je bil to velik medijski dogodek v dvajsetih letih prejšnjega stoletja in zaradi cepelina tudi spektakularen. Toda sčasoma je zgodba potonila v pozabo in večina Norvežanov danes ne ve, kako je Amundsen umrl – oziroma izginil, ko je iskal Umberta Nobileja. Čeprav je Amundsen sam ikona, pa je ta del njegovega življenja manj znan. Prisotnost Titine je še ena stvar, ki me je pritegnila k zgodbi. Vsi Norvežani vemo, da če pripelješ pse na polarno območje, morajo tam delati ali pa služiti kot hrana. Arktika ni kraj za majhne pse. Zakaj bi ljubljenčka peljal tja? To se mi zdi zelo čudno, a prav zato je bila ta zgodba tako zanimiva. In kako je dejansko potekalo potovanje majhnega psa na cepelinu? Začaral me je tudi cepelin sam. Ker je tako velik, krhek in nenavaden. Poleg psa je tudi podoba cepelina s polarno pokrajino v ozadju delovala zelo dobro.«
– Kajsa Nass

Spletni ogled filma

Ne morete v kino? Ta film si lahko ogledate tudi na spletu.

Resnična zgodba o Titini in druge polarne dogodivščine

Vsi raziskovalci vabljeni k branju resnične zgodbe o psički Titini in osvajanju polarnega severa.

torek, 20. 06. 2023

Počitnice s Kinobalonom

Izbor 15 filmov za Kinobalonov 15. rojstni dan in dopoldanski počitniški program aktualnih filmov. Tudi za počitniške skupine.

petek, 03. 03. 2023

15. festival Bobri

Filmski družinski program v Kinodvoru bo na festivalu ponudil osem filmov aktualne sezone, poseben dogodek ob svetovnem dnevu zavedanja o avtizmu in premiero filma Kiti, varuhi planeta. Med 25. marcem in 15. aprilom. Program je že objavljen! Tudi za vrtce in šole.

torek, 31. 01. 2023

Pasja premiera animiranega filma Titina

V soboto, 28. januarja, smo si ogledali animirani film o prvi psički, ki je prispela na severni tečaj. Sledil pa je čisto pravi pasji obisk!

sreda, 18. 01. 2023

Imajo psi res radi sneg?

Na premieri filma Titina v soboto, 28. januarja ob 16. uri, bodo z nami tudi čisto pravi pasji junaki.

petek, 06. 01. 2023

Zimska počitniška dvojčka: Polarni dan in Otroci spreminjajo svet

6. in 7. februarja v sodelovanju s Pridodoslovnim muzejem Slovenije pripravljamo ogled filma in delavnico v muzeju. Prijave so možne le še za torek, 7. februarja.

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Prvič v kino / Zadnjič

Cmokci The Very Small Creatures

Lucy Izzard

sobota, 30. 09. 2023 / 10:00 / Dvorana

Nove epizode priljubljene animirane serije studia Aardman (ustvarjalca serije Bacek Jon) premierno v kinu. Spremljamo dogodivščine petih radovednih drobcenih prijateljev, zelo majcenih cmokcev, ki se zabavajo z raziskovanjem otroške sobe, kadar ni nikogar v bližini. Rožnati, Zeleni, Rumeni, Modri in Oranžni cmokec ob igri spoznavajo sebe, drug drugega in svet, ki jih obkroža.

Preprosto super Helt super

Rasmus A. Sivertsen

sobota, 30. 09. 2023 / 11:30 / Dvorana

»Verjetno se nisem rodila kot popolna superjunakinja. Toda mama mi je vedno govorila, naj ne skrbim. Pripravljena bom, ko bo pravi čas za to.« Moramo res biti vsi super – ali pa je dovolj, da smo preprosto to, kar smo? 

Oppenheimer Oppenheimer

Christopher Nolan

sobota, 30. 09. 2023 / 13:20 / Dvorana

»Bogovi so kaznovali Prometeja, ker je ljudem prinesel ogenj.« Christopher Nolan (Tenet, Dunkirk, Izvor) prinaša epsko zgodbo o J. Robertu Oppenheimerju, ki ga pogosto označujejo za očeta atomske bombe. Nolanov scenarij je nastal po knjigi American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer, za katero sta Kai Bird in Martin J. Sherwin prejela Pulitzerjevo nagrado. Eden najtežje pričakovanih filmov tega poletja!