Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:00 (odpre se čez 02:23).
Animateka 2019

Tekmovalni program I (2019) Tekmovalni program I (2019)

razno / razno / 75 min

Sweetie Pie
Claudia Röthlin, Yves Gutjahr (Tiny Giant Animation)
Švica, 2018, 2’15”

Sweetie Pie je prvi pes v zgodovini, ki se poteguje za olimpijsko zlato v smučarskih skokih. Bo kos temu pritisku?

Orpheus
Priit Tender (Eesti Joonisfilm)
Estonija, 2019, 12’45”

Orfej s svojo glasbo očara vse in vsakogar, celo živali in rastline. Njegova pesem ima celo táko moč, da reši njegovo ljubljeno Evridiko iz podzemlja – a pod enim pogojem: dokler Orfej ne prestopi praga dežele živih, se ne sme obrniti, da bi videl, ali mu ljubljena zares sledi.

Story
Jolanta Bańkowska (Munk Studio – Polish Filmmakers Association/Letko)
Poljska, 2019, 4’45”

V dobi vseprisotne tehnologije, kjer se virtualno staplja z realnim, dekle opazuje svet skozi platformo družbenega omrežja.

Prihaja povodenj / The Flood is Coming
Gabriel Böhmer (Rational Vagabund)
Švica, VB, 2018, 9’03”

Gozdni samotar se pripravlja na povodenj, vendar ga pri tem moti glasni sosed – ki je pravzaprav njegovo levo oko. Sledi meditacija na temo tesnobe, spojena s potencialnimi posledicami obsedenosti. Film se ukvarja z naraščajočo zaskrbljenostjo nad stanjem okolja in z našim mestom v njem.

Dež / Deszcz / Rain
Piotr Milczarek (Fumi Studio)
Poljska, 2019, 5′

Dež je preprost animirani film o kolektivni zavesti. Njegovo sporočilo: kadar ne prevzemamo odgovornosti za svoja dejanja, začnemo lahkomiselno slediti množici, to pa lahko privede do tragedije. Prikazuje boj posameznika proti kolektivni hipnozi ter posledice za posameznika in množico.

Mačka je vedno ženska / Mačka je uvijek ženska / A Cat Is Always Female
Martina Meštrović, Tanja Vujasinović (Kreativni sindikat)
Hrvaška, 2019, 15’43”

Ustvarjalci filma se skozi prizmo feminizma poklonijo svoji profesorici Mariji Ujević Galetović, eni najpomembnejših hrvaških kipark. Marijino življenjsko zgodbo in nazore predstavijo s prepletom videoposnetkov in animacije njenih ženstvenih skulptur.

Motivi / Motivi / Themes
Danijel Žeželj (Zagreb Film)
Hrvaška, 2019, 6’30”

Animirano popotovanje po motivih iz sveta umetnosti, opremljeno z enciklopedičnimi definicijami. A kar je videti kot poučna predstavitev zahodnega figurativnega slikarstva, je pravzaprav vidno-slušna sekvenca o begu pred vojno in poskusu vstopa v Evropo. Potovanje skozi humanistično tradicijo evropskega slikarstva trči ob resnično tragedijo sodobnih migracij.

Toomas pod dolino divjih volkov / Toomas teispool metsikute huntide orgu / Toomas Beneath the Valley of the Wild Wolves
Chintis Lundgren (Chintis Lundgreni Animatsioonstuudio/Adriatic Animation/Miyu Productions)
Estonija, Hrvaška, Francija, 2019, 18′

Ko mlad, privlačen volk Toomas izgubi dobro plačano službo inženirja, mu ne preostane drugega, kot da začne služiti družinski kruh kot žigolo. Svoj novi poklic prikriva pred nosečo ženo Viivi, a tudi ona ima skrivnost: udeležuje se seminarja opolnomočenja žensk, ki vključuje moške sužnje. Ko Toomas dobi vlogo v seksploatacijskem filmu, se skrivalnice zelo zapletejo.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Parazit Gisaengchung

Bong Joon-ho

četrtek, 12. 12. 2019 / 14:30 / Dvorana

Film, ki ga režiser označuje za »komedijo brez klovnov, tragedijo brez negativcev«, je čudovito nepredvidljiva družinska tragikomedija o neizogibnem konfliktu med tistimi, ki imajo, in tistimi, ki nimajo. Dobitnik zlate palme na zadnjem festivalu v Cannesu in kritiški favorit leta.

Slavna medvedja zasedba Sicilije La fameuse invasion des ours en Sicile

Lorenzo Mattotti

četrtek, 12. 12. 2019 / 16:00 / Mala dvorana

Za tiste, ki imajo radi smeh, solze, legende in dogodivščine, Gedeone, pripovedovalec in glasbenik, princ komedije dell’arte ter deklica Almerina, pripovedujeta zgodbo …

Dodatna projekcija

Zgodbe iz kostanjevih gozdov Zgodbe iz kostanjevih gozdov

Gregor Božič

četrtek, 12. 12. 2019 / 17:00 / Dvorana

Sanjska parabola o »življenju in smrti v pozabljenih, zapuščenih krajih«. Celovečerni prvenec mladega slovenskega režiserja je z zadnjega Festivala slovenskega filma odnesel rekordnih enajst vesen, med njimi kipca za najboljši celovečerec in najboljšo režijo ter nagrado občinstva.