Danes je blagajna odprta od 15:30 do 19:30 (odpre se čez 06:49).

Svet gre k vragu Mock Up on Mu

Craig Baldwin / ZDA / 2008 / 114 min / angleščina

Radikalen križanec raznovrstnih filmov – vohunskega, znanstvenofantastičnega, vesterna in celo grozljivke – splete celovečerno pripoved, ki (večinoma) temelji na resničnih zgodbah o kalifornijski povojni subkulturi raketnih pionirjev, alternativnih religij in beatništva.

režija Craig Baldwin, scenarij Craig Baldwin, fotografija Bill Daniel, igrajo Damon Packard (L. Ron Hubbard), Michelle Silva (Agent C – Marjorie Cameron), Kallman Spelletich (Jack Parsons), Stoney Burke (Lockheed Martin)

festivali, nagrade San Francisco, New York 2008, Buenos Aires, Rotterdam 2009

IMDb

V filmu Svet gre k vragu se odlomki različnih znanstvenih, informativnih in obskurnih hollywoodskih igranih filmov iz petdesetih, šestdesetih in sedemdesetih let prepletajo z na novo posnetim igranim gradivom ter ustvarijo igrivo in alegorično pripoved o nekaj resničnih osebah, predstavnikih povojnih subkultur ameriške zahodne obale: Jack Parsons je nori znanstvenik in izumitelj raketnega goriva, L. Ron Hubbard je pisec znanstvene fantastike in začetnik scientologije, Marjorie Cameron pa je beatnica in mati new agea. V večini resnične zgodbe se zlijejo v razmišljujočo farso o militarizaciji vesolja ter korporacijskem prevzemu duhovne izpolnitve in prostega časa.

»Pri delu sem podvržen enakim pogojem kakor gledalci. Množični mediji v sodobni družbi – to so ideje, ki naseljujejo našo domišljijo. Vse te podobe pridejo v poštev, ko gre za razmišljanje, subjektivnost, spomin, domišljijo. Podobe so, prav kakor besede – simboli, metafore, besedne igre –, enote vizualnega mišljenja. Moj film poskuša raziskati, kako deluje človeško mišljenje.«
(Craig Baldwin)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Dvanajstega ponoči La nuit du 12

Dominik Moll

ponedeljek, 29. 05. 2023 / 16:30 / Dvorana

Dvanajstega ponoči je svojevrsten detektivski triler, v katerem se zrcalijo razklana sodobna družba ter skrhani odnosi med moškimi in ženskami. Film je slavil na letošnji podelitvi cezarjev, kjer je osvojil kar šest kipcev, tudi za najboljši celovečerec.

Dvakrat Imamura / Kinodvor 100!

Globoka hrepenenja bogov Kamigami no fukaki yokubo

Shohei Imamura

ponedeljek, 29. 05. 2023 / 19:00 / Dvorana

Nedotaknjeni tropski otok še vedno obvladujejo starodavni plemenski običaji in poganski rituali čaščenja. Nekega dne tja prispe Kariya, inženir iz Tokia, da bi izvrtal vodnjak za tovarno sladkorja. Med delom spozna Futorijeve, ekscentrično družino, ki se je večina domačinov izogiba. Zapeljuje ga mlajša hči Uma, lokalna šamanka, ki je v incestnem razmerju z bratom Nekichijem. Slednji priklenjen na skalo koplje sveto jamo, da bi pomiril bogove …

Izginjanje Verschwinden/Izginjanje

Andrina Mračnikar

ponedeljek, 29. 05. 2023 / 19:30 / Mala dvorana

Filmska ustvarjalka Andrina Mračnikar se poda v svojo južnokoroško domovino, da bi raziskala, zakaj slovenski jezik in slovenska kultura čedalje bolj izginjata iz vsakdanjega življenja. Dokumentarec, ki spretno prepleta osebno in politično, je prejel nagrado občinstva na graškem festivalu Diagonale.