Danes je blagajna odprta od 15:30 do 21:30 (za danes zaprto).

Stvarjenje smisla La creazione di significato

Simone Rapisarda Casanova / Italija / 2014 / 94 min

Nekonvencionalen dokumentarec, ki s svojo odprto formo – v njem lahko vidimo tako antropološko študijo italijanske povojne družbe kot tudi borgesovski labirint – gledalca odkrito »izziva« in ga vabi k sodelovanju.

režija Simone Rapisarda Casanova, scenarij Simone Rapisarda Casanova, fotografija Simone Rapisarda Casanova, montaža Simone Rapisarda Casanova, igrajo Pacifico Pieruccioni, Alexander Auf der Heyde, Benjamin Auf der Heyde, Siria Battelli, Bartolomeo Puccetti, Cinzia Bertuccelli, Maria Paola Casanova, produkcija Simone Rapisarda Casanova

festivali, nagrade Locarno 2014 (nagrada sklopa Cineasti sodobnosti za najboljšega mladega režiserja), Viennale 2014, Vancouver 2014, Torino 2014, Rotterdam 2015, Toronto – Hotdocs 2015, Doclisboa 2015

IMDb

Proti koncu druge svetovne vojne so v toskanskih Apuanskih Alpah nemške okupacijske sile pred umikom pobile na stotine nedolžnih civilistov. In prav tu, med preživelimi člani odporniškega gibanja, med katerimi še danes živi spomin na takratne dogodke, se je rodil Pacifico in tu je ostal tudi vse življenje. Preživlja se kot pastir, njegov edini stik z zunanjim svetom pa je radio, po katerem posluša novice o svetu, ki mu je vse bolj tuj. A čeprav živi odmaknjeno in skromno, zadnja svetovna gospodarska kriza prizadene tudi njega in ga prisili v prodajo zemlje, ki mu pripada. Med morebitnimi kupci je tudi Nemec, ki živi v bližnji Pisi …

Nekonvencionalen dokumentarec, ki s svojo odprto formo – v njem lahko vidimo tako antropološko študijo italijanske povojne družbe kot tudi borgesovski labirint – gledalca odkrito »izziva« in ga vabi k sodelovanju.

»Moj film pripoveduje preprosto zgodbo, ki se je porodila v procesu zbiranja drugih zgodb in je hkrati njihov odmev. Gledalce vabim, naj med ogledom ustvarijo lasten pripovedni lok ter tako družno z liki in z avtorjem dela sodelujejo v bežnem stvarjenju smisla/pomena. Naslov filma nas namreč opominja na to, da ta, vse­preveč­človeški dispozitiv, ki mu pravimo ‘smisel’, lahko vznikne šele takrat, ko se preteklost, sedanjost in prihodnost prepletejo v eno.« (Simone Rapisarda Casanova)

Simone Rapisarda Casanova
Rojen v Italiji, na Siciliji, a že vrsto let živi in dela v Kanadi. Izobrazil se je za inženirja informatike, a je pozneje na Univerzi York v Torontu pridobil še diplomo iz filmske produkcije. S celovečernim prvencem El árbol de las fresas se je uveljavil v mednarodnem prostoru, z drugim celovečercem Stvarjenje smisla pa je na festivalu v Locarnu osvojil nagrado za najboljšega mladega režiserja.

filmografija (izbor)
2002 Ti con zero (kratki dok.)
2003 Through the Gate (kratki dok.)
2007 Sweet Home (kratki dok.)
2010 Domani, il vento (kratki dok.)
2010 Ladybug (kratki dok.)
2011 El árbol de las fresas (The Strawberry Tree) (dok.)
2013 In the Room of Forgotten Words (short)
2014 La creazione di significato (The Creation of Meaning/Stvarjenje smisla) (dok.)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Prehod La Traversée

Florence Miailhe

torek, 30. 11. 2021 / 21:30 / Dvorana

Oplenjena vas, družina na begu ter sestra in brat, ki se na poti izgubita: Kyona in Adriel bežita pred preganjalci in skušata doseči državo, kjer bi se počutila sprejeta. Na popotovanju, med katerim odraseta v mladostnika, morata prečkati vso celino, obsedeno z lovljenjem migrantov, ter prestati marsikaj resničnega in nadrealnega, da naposled, končno svobodna, odkrijeta nov svet.

Josep Josep

Aurel

sreda, 01. 12. 2021 / 10:00 / Dvorana

Prejemnik evropske nagrade za najboljši animirani film 2020. 

Svetovni jagodni izbor II (2021) Svetovni jagodni izbor II (2021)

različni avtorji

sreda, 01. 12. 2021 / 17:30 / Dvorana