Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:30 (odprto še 10:50, tel: 01 239 22 17).

Strogo zaupno Secrecy

Peter Galison in Robb Moss / ZDA / 2008 / 85 min / angleščina

Kdaj označba strogo zaupnega dokumenta lahko škoduje tako demokraciji, državi v vojni kot posamezniku? Zakaj velike države, od nekdanje Sovjetske zveze in še posebej ZDA, tako obsedeno označujejo dokumente kot tajne, še posebej ker je bilo večkrat dokazano, da pretirana tajnost lahko škoduje? Bi Američani lahko preprečili japonski napad na Pearl Harbor leta 1941? Ali teroristični napad na svetovni trgovinski center 11. septembra 2001? Če CIA in FBI ne bi tako skrivala svojih podatkov, bi z logičnim povezovanjem različnih državnih agencij in virov morda preprečili tragedijo. Ima predsednik ZDA pravico, da mimo kongresa in senata ter sprejetih zakonov in predpisov odreja mučenje in nelegalno prisluškovanje? In kakšno vlogo imajo v tej zgodbi mediji, vedno v lovu za novicami? Dokumentarec nasproti postavi nekdanje Ciine operativce in vodje centrov inteligence ter novinarje, borce za človekove pravice, odvetnike navadnih ljudi, ki tožijo ZDA, ker da so brez pravnih sredstev odrejale pripore, mučile, zavajale.

»Na prvi pogled se zdi, da ni manj vizualne teme, kot je tajnost. Po definiciji gre za temo, ki je prepovedana, ni na vpogled, z viri, ki zaradi zavezanosti ali nagnjenja k molčečnosti ne bodo ničesar izdali. Vendar pa nas tajnost opredeljuje, določa naš odnos do politike, naša namišljena življenja, naše razumevanje zasebnosti. Prepričana sva, da je to osrednja tema današnjega časa, dotika se vseh nas, zato sva jo sicer vzela za izhodišče filma, a sva bila obenem v popolni negotovosti, kako jo bova oživila.« (Peter Galison, Robb Moss)

Peter Galison – filmografija
Ultimate Weapon: The H-bomb Dilemma (2007); Strogo zaupno/Secrecy (2008)
Robb Moss – filmografija
The Same River Twice (2003); Strogo zaupno/Secrecy (2008)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Polž na potepu na kitovem repu The Snail and the Whale

Max Lang, Daniel Snaddon

sobota, 27. 11. 2021 / 10:00 / Dvorana

Čarobno potovanje majcenega polža in velikanskega kita po širnem sinjem morju. Avtorji filmov Zverjasec in Palčič nam prinašajo novo animirano pravljico, posneto po istoimenski slikanici Julie Donaldson in Axla Schefflerja.

Kinobalon / Novo na sporedu

Pozabljeni božič Snekker Andersen & Julenissen: Den Vesle Bygda som Glomte at det var jul

Andrea Eckerbom

sobota, 27. 11. 2021 / 15:30 / Dvorana

Božična zimska pravljica, v kateri radovedna, neustavljiva deklica Eliza spoznava čarobnost davno pozabljenega božiča. Film po znani norveški božični zgodbi Alfa Prøysena.

Samo do 28. novembra!

Morena Murina

Antoneta Alamat Kusijanović

sobota, 27. 11. 2021 / 17:45 / Dvorana

Zgodba o dekletu, ki se v navidezni idili s soncem obsijane jadranske obale spopada z mračnimi silami patriarhata. Film mlade hrvaške režiserke, pod katerega se kot direktorica fotografije podpisuje Hélène Louvart (Nikoli redko včasih vedno, Srečen kot Lazzaro), kot izvršni producent pa Martin Scorsese, je prejel prestižno nagrado zlata kamera za najboljši prvenec v Cannesu.