Danes je blagajna odprta od 14:00 do 21:00 (odprto še 03:43, tel: 01 239 22 17).

Stiks Styx

Wolfgang Fischer / Nemčija, Avstrija / 2018 / 94 min / angleščina, nemščina

Alegorična eksistencialna drama o boju za preživetje sredi oceana otipljivo predstavi kruto izkušnjo begunca, ki ni več gospodar svoje usode.

režija Wolfgang Fischer, scenarij Wolfgang Fischer, Ika Künzel, fotografija Benedict Neuenfels, montaža Monika Willi, igrajo Susanne Wolff (Rike), Gedion Oduor Wekesa (Kingsley), Alexander Beyer (Paul), Inga Birkenfeld (Marie), Anika Menger (reševalka)

festivali, nagrade Berlinale 2018 (nagrada Label Europa Cinemas), Carigrad 2018, Jeruzalem2018, Hongkong2018

Rike je stara štirideset let in povsem predana zdravniškemu poklicu. Dopust želi izkoristiti za dolgo načrtovano jadranje od Gibraltarja do Ascensiona, majhnega otoka v Atlantiku. Ko že vse kaže, da bo njena želja po brezskrbni samoti sredi morskih prostranstev potešena, ji nevihta prinese nov izziv. V daljavi opazi potapljajočo se ladjo in njen čut za sočloveka jo žene, da priskoči na pomoč. Toda reševalna misija več stotih prestrašenih beguncev, ki se jim v očeh zrcali groza pred utopitvijo, se izkaže za nič kaj več kot pobožno željo.

»S soscenaristko sva se odločila, da ne bova prikazala para, ki pluje po morju, ampak samostojno jadralko. Bolje je bilo pokazati eno samo osebo zunaj na oceanu, popolnoma samo žensko v tem starodavnem svetu, in ne para, ki se lahko pogovori, si pomaga. Želela sva, da ta oseba potuje od severa proti jugu, z drugimi pa se sreča sredi oceana. Ta kontrast se izriše. Tu je pomorščakinja, vešča je, pri sebi ima vse varnostne sisteme, na drugi strani pa so ti ljudje, ki na krovu nimajo ničesar, so brez sredstev komuniciranja, nikogar ni, ki bi jim pomagal. To nasprotje je bilo osnova filma.« (Wolfgang Fischer)

Wolfgang Fischer
Rojen leta 1970 na Dunaju, kjer je študiral psihologijo in slikarstvo, nato film in video na umetniški akademiji v Düsseldorfu, pozneje pa je obiskoval še Akademijo za medije v Kölnu. Leta 2005 je prejel štipendijo münchenske scenaristične delavnice, na kateri je razvil svoj režijski prvenec Was Du nicht siehst.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Bojevnica Kona fer í stríð

Benedikt Erlingsson

sreda, 23. 01. 2019 / 17:00 / Dvorana

Islandski režiser se po ekscentričnem prvencu Zgodbe o konjih in ljudeh vrača z Bojevnico, polno akcije, humorja in glasbe, ki jo sam opisuje kot »feel-good film o podnebnih spremembah«. Zmagovalec zadnjega LIFFa.

Maria Callas Maria by Callas

Tom Volf

sreda, 23. 01. 2019 / 17:45 / Mala dvorana

Zgodba o izjemni življenjski poti ene največjih opernih div dvajsetega stoletja, povedana izključno z njenimi besedami.

Starec in pištola The Old Man & the Gun

David Lowery

sreda, 23. 01. 2019 / 19:00 / Dvorana

Robert Redford si za svojo zadnjo vlogo nadene suknjič šarmantnega bančnega roparja Forresta Tuckerja. Starec in pištola je »bolj ali manj resnična zgodba« o človeku, odločenem živeti po lastnih pravilih … in se pri tem zabavati.