Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:10 (za danes zaprto).

Številka 55 Broj 55

Kristijan Milić / Hrvaška / 2014 / 90 min / hrvaščina

Veliki zmagovalec letošnjega puljskega filmskega festivala, nagrajen s kar osmimi zlatimi arenami, je pristen in obenem čustveno nabit prikaz resničnega dogajanja med hrvaško osamosvojitveno vojno.

režija Kristijan Milić, scenarij Ivan Pavličić, fotografija Mirko Pivčević, glasba Andrija Milić, montaža Veljko Segarić, igrajo Goran Bogdan (Tomo), Alan Katić (Miro), Marko Cindrić (Crni), Dražen Mikulić (Božo), Marinko Prga (Pero), Darko Milas (Djero), Jan Kerekeš (Kruno), Slaven Španović (Marko)

festivali, nagrade Pula 2014 (velika zlata arena, najboljši režiserr, najboljši scenarij, najboljša montaža)

IMDb

Jeseni leta 1991 se skupina hrvaških vojakov v improviziranem oklepniku odpravi na patruljo. Kmalu padejo v zasedo, vozilo je uničeno, vojaki pa se morajo zateči v bližnjo hišo. Obkoljeni vojaki se 24 ur upirajo srbskim enotam, obenem pa se jih njihovi soborci trudijo rešiti iz zasede …

»Želeli smo, da bi film deloval nekoliko dokumentarno, saj smo ga zasnovali po resničnih dogodkih iz leta 1991, kljub temu pa smo se hoteli izogniti vtisu televizijske reportaže. Pivčević (direktor fotografije) je s pomočjo luči želel ustvariti sliko z navidezno napako, ki pa bi bila kljub temu videti zelo dobro. Prav zato ni nič preveč poudarjeno ali izrazito v bližnjem posnetku, veliko stvari se dogaja nekako mimogrede, pomembna se nam je zdela spontanost, ki je običajna v takih vojnih razmerah.« (Kristijan Milić)

Kristijan Milić
Rojen leta 1969 v Zagrebu. Na Akademiji dramskih umetnosti v Zagrebu je študiral filmsko in televizijsko režijo. Sprva je režiral številne kratke filme. Leta 2007 je posnel svoj celovečerni prvenec Živi i mrtvi in zanj prejel kar osem zlatih aren na puljskem filmskem festivalu, pozneje pa je bil film nagrajen še s sedmimi mednarodnimi nagradami.

filmografija (izbor)
2002 Sigurna kuća (Safe House) (kratki)
2007 Zamka (Trap) (kratki)
2007 Živi i mrtvi (The Living and the Dead)
2010 Šampion (Champion) (kratki)
2013 Soba 3 (Room 3) (kratki)
2014 Broj 55 (Number 55/Številka 55)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Vsi mi tujci All of Us Strangers

Andrew Haigh

nedelja, 25. 02. 2024 / 11:00 / Dvorana

Film Andrewa Haigha (45 let) je nostalgična, sanjava zgodba o izgubi, osamljenosti in moči ljubezni.

Nina in ježeva skrivnost Nina et le secret du hérisson

Jean-Loup Felicioli, Alain Gagnol

nedelja, 25. 02. 2024 / 11:30 / Mala dvorana

Barvita in napeta animirana detektivka, v kateri iznajdljiva otroka skrivaj rešujeta težave, ki jih je povzročil svet odraslih. Svoje mesto v svetu najdeta, ko pomagata drugim.

Šola čarobnih živali 2 Die Schule der magischen Tiere 2

Sven Unterwaldt Jr.

nedelja, 25. 02. 2024 / 14:00 / Dvorana

Prisrčna pustolovščina, postavljena v nenavadno šolo, kjer so otroci deležni čarobnega sveta živali.