Danes je blagajna odprta od 14:00 do 21:00 (za danes zaprto).

Spoznajmo “risanke” 2016/17 Program slovenskih kratkih animiranih filmov

razno / Slovenija / 44 min / brez dialogov, slovenščina / 4+

V Sloveniji nastajajo kakovostni animirani filmi. Privlačni niso le za otroke, ampak tudi za mlade, ki lahko v pogovoru z ustvarjalci iz prve roke izvedo, kako film nastaja. Izbor filmov in dolžino programa prilagodimo starosti gledalcev.

 


Primeri animiranih filmov:

Križ 15+
Larisa Kotnik, 2016, 27 min, Miiijav animirani filmi

Ize in Coki, tesarska vajenca po poklicu, oštarijska filozofa po naravi; mati in sin, odnos, ki ga slikovito povzemajo avtorjeve besede »mati priklenjena na voziček, sin priklenjen na mater« – dve sprva nepovezani, avtonomni zgodbi, ki ju čudežni dogodek preplete v živahno komedijo zmešnjav. Leseni kip, ki ga vajenca po mojstrovih navodilih pribijeta na križ, magično oživi. Oživeli junak začne z malimi domiselnimi intervencijami usmerjati in vplivati na potek dogodkov.

 

Slovo 10+
Leon Vidmar, 2016, 6 min, ZVVIKS

Lovro si, utrujen in žalosten, kopalno kad napolni z vodo. Zagleda se v kapljico vode, ki počasi polzi iz pipe. Ko pljuskne v vodo, ga spomni na dan, ko je z dedkom prvič lovil ribe. V mislih se preseli k ribniku, zvoki in predmeti v kopalnici ga spomnijo na drobne detajle tistega dne: kako je nataknil črva na trnek, kako ga je dedek s trnkom ulovil za brado, kako sta se vozila na ribolov z avtom z luknjo v podvozju, kako je prvič ulovil ribo in jo videl umreti. Spomin in realnost se zlijeta v eno.

 

Potovanje na ladji Beagle: Pasavec 7+
Maja Šubic, Jernej Lunder, 2016, 4 min, Invida

Pasavec je prvi del kratke animirane serije Potovanje na ladji Beagle. Serija govori o manj znanih živalih, ki jih je Charles Darwin srečal na potovanju z raziskovalno ladjo HMS Beagle, jih natančno proučeval in popisal v svojem dnevniku. V dokumentarnem animiranem filmu Pasavec glavni junak predstavi svojo pot po Južni Ameriki, kjer išče svoje brate.

 

Peter Peter 7+
Katarina Nikolov, 2015, 11 min, Tramal Films

Peter je prijazen sedemletni fant. V šoli ima težave z nasilnimi sošolci, ki mu vsak dan kakšno zagodejo. Zaupa se mami, ki mu predlaga, da rešitev poiščeta v knjigi o ljudskem junaku, njegovem soimenjaku Petru Klepcu, ki so ga pestile podobne tegobe. Zgodba Petra ponese nazaj v čas, ko so še živele čarobne vile, ki so v zameno za prijaznost in dobroto junakom uresničile srčne želje. Peter ve, da dobrih vil v resnici ni, vendar ob zgodbi dobi navdih, kako SE POSTAVITI ZASE in brez nasilja opraviti z zbadljivci na svoj način. Mu bo uspelo?

 

Princ Ki-Ki-Do: Balon 4+
Grega Mastnak, 2015, 5 min, Ozor

Jutro nad gozdom, Princ Ki-Ki-Do spokojno pije svoj jutranji čaj. V gozd prileti balon in iz njega izstopi lovec. Na obronek jase postavi pasti za divje živali. V njih so sladke vabe, ki se jim živali ne morejo upreti. Planejo na sladice in vse se ujamejo v kletke! Lovec zadovoljen priveže kletke z gozdnimi prebivalci na košaro in balon se spet dvigne v zrak. Obupane živali kličejo na pomoč. Sliši jih princ Ki-Ki-Do in nemudoma odloži časopis. Začne se prava zračna bitka…

 

Princ Ki-Ki-Do: Skodelica čaja 4+
Grega Mastnak, 2015, 13 min, Ozor

Težko je življenje superheroja. Princ Ki-Ki-Do mora opraviti kar tri intervencije, preden si lahko privošči svoj jutranji čaj. Zaplete v gozdu je tokrat povzročila lahkomiselna in radoživa pujsa Rozi. Princ Ki-Ki-Do najprej preobjedeni pujsi Rozi nudi nujno medicinsko pomoč in ji predpiše telovadbo, potem ji zgradi trampolin, da ne moti drugih prebivalcev gozda, in na koncu ublaži njen ponovni pristanek na Zemlji. Princ Ki-Ki-Do si tako svojo jutranjo skodelico čaja pripravi šele ob sončnem zahodu.

 

Še vedno so na voljo tudi kratki filmi preteklih sezon in starejši filmi, npr: Koyaa (Kolja Saksida, več epizod, ZVIKKS), Cipercoper (Žmitek, Dolenc, 2014, Invida), Cekin (Dušan Povh, 1962, SFC), Hribci (Marjan Manček, več epizod, SFC).

Dodatna gradiva

avtorica Martina Peštaj


Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Martin Eden Martin Eden

Pietro Marcello

ponedeljek, 20. 09. 2021 / 21:00 / Dvorana

Avtobiografski roman Jacka Londona o mornarju, ki se s pisateljevanjem povzpne po družbeni lestvici, postane v rokah italijanskega režiserja Pietra Marcella strastno filmsko popotovanje skozi nemirno dvajseto stoletje. Nagrada za najboljšega igralca v Benetkah in nagrada Art kino mreže Slovenije na zadnjem Ljubljanskem filmskem festivalu.

Lucio Dalla in njegova pesem Italije Per Lucio

Pietro Marcello

torek, 21. 09. 2021 / 17:00 / Dvorana

Pietro Marcello (Martin Eden) se vrača k dokumentarnemu filmu z zgodbo o italijanskem kantavtorju Luciu Dalli. Skozi sproščeni pogovor dveh glasbenikovih prijateljev in s pomočjo svobodne uporabe množice arhivskih posnetkov režiser sestavi večplasten portret Italije v drugi polovici prejšnjega stoletja.

Zakaj skačem The Reason I Jump

Jerry Rothwell

torek, 21. 09. 2021 / 20:00 / Mala dvorana

Film, posnet po knjižni uspešnici negovorečega avtističnega dečka, je senzorično filmsko popotovanje po neznanem svetu. Dokumentarec, ki nam odpre oči in zruši naše predstave o avtizmu.