Danes je blagajna odprta od 10:00 do 19:00 (odprto še 08:07, tel: 01 239 22 17).

Šparta Sparta

Ulrich Seidl / Avstrija, Nemčija, Francija / 2022 / 99 min / nemščina, romunščina

Ulrich Seidl (Paradiž, Safari) v svojem izjemno kontroverznem zaključnem delu diptiha o naši nezmožnosti pobega pred lastno preteklostjo spremlja Ewalda, moškega srednjih let, brata Richieja Brava iz Riminija, ki na odročnem romunskem podeželju z okoliškimi dečki zapuščeno šolo preuredi v trdnjavo. Toda vaščani kmalu postanejo sumničavi, Ewald pa se je prisiljen soočiti z resnico, ki jo je dolgo zanikal.

režija Ulrich Seidl, scenarij Ulrich Seidl, Veronika Franz, fotografija Wolfgang Thaler, Serafin Spitzer, montaža Mona Willi, zvok Klaus Kellermann, produkcija Ulrich Seidl, Philippe Bober, Michel Merkt, igrajo Georg Friedrich, Florentina Elena Pop, Hans-Michael Rehberg, Marius Ignat, Octavian-Nicolae Cocis, distribucija Demiurg

festivali, nagrade San Sebastián (svetovna premiera); Gijón; Hamburg; Viennale; Ji.hlava; Tokio; Liffe; Talin

IMDb

DVD filma je na voljo v naši Knjigarnici.

iz prve roke
»Značaj in zunanji videz bratov sta bila namenoma zasnovana zelo različno. Richie, boksar in šarmer stare šole, je vase zagledan pop pevec, ki nenehno hrepeni po pozornosti in priznanju. Njegov mlajši brat Ewald pa je introvertiran in zadržan moški, ki mu primanjkuje samozavesti. Sramežljiv je in nedostopen, nikoli ne išče stikov z drugimi in vse poskuša urediti sam. Bratoma je skupno le to, da sta odraščala v istem domu in da ju oblikujejo spomini na skupno mladost. A tudi tu se kmalu pojavijo razlike. Medtem ko Richie svojemu dementnemu očetu ne more odpustiti avtoritarne vzgoje in strogosti, ima Ewald do njega skorajda nežen odnos, ne nazadnje zato, ker čuti očetovo osamljenost in zapuščenost; občutka, ki verjetno tudi njemu samemu nista tuja. Kljub vsem razlikam pa sta zgodbi bratov v filmih Rimini in Šparta vseeno povezani. Čeprav se obupano trudita prevzeti nadzor nad svojim življenjem, obema spodleti in vsakega na svoj način dohiti preteklost. /…/ V svojih delih sem si vedno prizadeval raziskati protislovja med našimi mislimi in dejanji, ki so bistvo človeške narave. Zavedam se, da je moj umetniški pogled na svet in način, kako ga izražam v svojih filmih, v ostrem nasprotju s trenutnim duhom časa, ki zahteva poenostavljen in izključujoč ‘ali-ali’, čeprav ‘in-in’ veliko bolje opisuje človeško izkušnjo. Vsi moji filmi, ves moj umetniški opus je poziv k sočutju do ranjenih in padlih, odrinjenih in izobčenih: namesto da bi jih (moralno) obsojal, zahtevam, da jih obravnavamo kot kompleksna in protislovna človeška bitja.«
– Ulrich Seidl

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Črni čaj Black Tea

Abderrahmane Sissako

nedelja, 23. 06. 2024 / 11:00 / Dvorana

Veliki poet afriškega filma Abderrahmane Sissako (Čakajoč na srečo) se vrača z melanholično romanco, postavljeno v afriško četrt tretjega največjega kitajskega mesta.

Kinobalon / Dodatna projekcija

Robotove sanje Robot Dreams

Pablo Berger

nedelja, 23. 06. 2024 / 11:30 / Mala dvorana

Animirani film, ki brez besed naslika barvito in toplo pripoved o pomenu prijateljstva in njegovi krhkosti. Film je hkrati tudi ljubezensko pismo New Yorku. Nominiranec za oskarja in prejemnik številnih najpomembnejših nagrad za najboljši animirani film leta.

Zadnjič

Fant in čaplja Kimitachi wa do ikiru ka

Hayao Miyazaki

nedelja, 23. 06. 2024 / 14:15 / Dvorana

Veliki Hayao Miyazaki se vrača z globoko osebno, avtobiografsko navdahnjeno fantazijo o življenju, smrti in ustvarjanju. Film, poln dih jemajoče lepote, nagajivega humorja in nežne melanholije, je prejel letošnjega oskarja za najboljši animirani celovečerec.