Danes je blagajna odprta od 10:00 do 19:00 (za danes zaprto).
Za zamudnike: v nedeljo, 30. januarja 2011 ob 19:00.

Socialno omrežje The Social Network

David Fincher / ZDA / 2010 / 121 min / angleščina

Napeta mešanica med sodno dramo, neavtorizirano biografijo, tehnološkim trilerjem, zgodbo o prijateljstvu in študentsko romanco razkriva ozadje nastanka enega najbolj odmevnih in finančno donosnih internetnih fenomenov novega tisočletja: Facebooka.

režija David Fincher, scenarij Aaron Sorkin (po knjigi Bena Mezricha), fotografija Jeff Cronenweth, montaža Kirk Baxter, Angus Wall, glasba Trent Reznor, Atticus Ross, produkcija Dana Brunetti, Ceán Chaffin, Michael De Luca, Scott Rudin, igrajo Jesse Eisenberg, Rooney Mara, Andrew Garfield, Justin Timberlake, Armie Hammer, Josh Pence, distribucija v Sloveniji Continental film

IMDb Uradna stran

zgodba
Socialno zavrt študent se nekega večera sporeče s svojim dekletom, ki zoprnega, egocentričnega obsedenca z računalniki takoj tudi pusti. Mladenič iz maščevanja punco najprej popljuva na svojem spletnem dnevniku, nato pa še isto noč okajen ustvari spletno stran, ki namiguje, da so vse študentke vlačuge, in obiskovalce vabi, naj ocenjujejo njihov videz. Nepričakovana priljubljenost spletne strani porodi idejo o nečem večjem, mnogo večjem. Poleg neuslišane ljubezni fanta kmalu začnejo pestiti povsem nove težave, povezane z etiko poslovanja, načeli prijateljstva in delitvijo milijonov dolarjev.

Napeta mešanica med sodno dramo, neavtorizirano biografijo, tehnološkim trilerjem, zgodbo o prijateljstvu in študentsko romanco razkriva ozadje nastanka enega najbolj odmevnih in finančno donosnih internetnih fenomenov novega tisočletja: Facebooka.

iz prve roke
»Fascinirali so me ljudje, zgodba, prizorišče dogajanja, naposled pa še ideja poslovne etike in morale stare šole (kakršno zastopa Harvard) v informacijski dobi. Pri snemanju me je vodilo prepričanje, da moraš imeti dober občutek za ljudi, o katerih pripoveduješ, in za svet, ki jih obdaja. Filma ne bi posnel, če bi ne čutil velikega spoštovanja, tudi občudovanja do resničnih ljudi, o katerih govori moj film.« David Fincher

kritike
»Fincherjevo Socialno omrežje – film o malem fantu, ki postane »naključni milijarder«, film o spletni dobi, film o digitalni generaciji, film o novi družabnosti, novi identiteti in paralelni intimnosti, film o razrednem boju v novi ekonomiji, film o mulcih, ki drug drugega tožijo za milijardne zneske, film o moči popkulture, film o spektakularnosti trenutka, film o koncu zasebnosti (‘Zasebno življenje je relikt preteklosti’) – je strukturirano kot Fincherjev Zodiak, le da Facebook ni serijski morilec, ampak serijski prijatelj, čigar prstne odtise skuša ‘detektirati’ sodišče, toda Fincher ne pušča nobenega dvoma, da je Zuckerberg Facebook ustvaril zato, da bi svoji punci povedal, da bi zanjo premaknil svet – in da bi lahko postal njen prijatelj. ZELO ZA«
Marcel Štefančič, jr, Mladina

»Je Holivud končno dobil v roke perfekten popularen produkt, v katerega promocijo ni treba pretirano vlagati, ki že na začetku zagotavlja orjaško odjemalsko bazo in ki je tako aktualen, da se akademska srenja nanj še ni utegnila konkretno odzvati? Se pol milijarde zasvojencev z najpopularnejšim spletnim srečevališčem lahko moti? Je ta masa sposobna zavzeti distanco do svojega guruja, harvardskega študenta, ki je v rosnih dvajsetih postal najmlajši dolarski milijarder, v procesu poteptal nekaj prijateljskih zvez, obrnil nekaj strateških partnerjev ter vse zasluge za uspeh in edinstvenost svetovne socialne mreže bolj ali manj pripisal sebi?«
Simon Popek, Delo

Dodatna gradiva

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Zadnjič

Suhe trave Kuru Otlar Üstüne

Nuri Bilge Ceylan

ponedeljek, 24. 06. 2024 / 17:10 / Dvorana

V filmu turškega mojstra Nurija Bilgeja Ceylana (Zimsko spanje) veličastna, prostrana narava postane kulisa za romaneskni potop v globine človeške duše. Nagrada za najboljšo igralko v Cannesu.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

ponedeljek, 24. 06. 2024 / 19:00 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Motoristi The Bikeriders

Jeff Nichols

ponedeljek, 24. 06. 2024 / 21:30 / Kinodvorišče

Film Jeffa Nicholsa (Zaklonišče, Mud, Loving), navdihnjen s fotografsko študijo chicaških motoristov Dannyja Lyona iz leta 1968, je portret testosteronske, mačistične, z bencinom zapacane in v usnje odete subkulture ameriškega Srednjega zahoda, hkrati pa univerzalna zgodba o iskanju identitete in pripadnosti.