Danes je blagajna odprta od 15:30 do 19:00 (odpre se čez 12:14).

Sladke sanje Sweet Dreams

Ena Sendijarević / Nizozemska, Indonezija, Reunion, Švedska / 2023 / 102 min / indonezijščina, nizozemščina

Barvita, vizualno razkošna, neusmiljeno satirična kostumska drama iz obdobja zadnjih izdihljajev nizozemskega kolonializma.

igrajo Renée Soutendijk (Agathe), Hayati Azis (Siti), Lisa Zweerman (Josefien), Florian Myjer (Cornelis), Muhammad Khan (Reza), Hans Dagelet (Jan), Rio den Haas (Karel), Verdi Solaiman (Hong)

festivali, nagrade Locarno 2023 (najboljša igralka)

Nekje v vzhodni Indiji okrog leta 1900. Nizozemski lastnik plantaže sladkornega trsa Jan umre. Za seboj pusti razvajeno ženo Agathe in indonezijsko služkinjo Siti, s katero ima nezakonskega sina Karla. Agathin sin Cornelius in njegova spolno nepotešena žena, noseča Josefien, si na vse pretege prizadevata, da bi Karlu odvzela premoženje, ki mu ga je zapustil Jan. Režiserka skozi stilizirano, oblikovno razigrano pripoved upodobi z agresijo pretkan svet in njegove utišane zgodbe.

»Podnebje je močno učinkovalo name, saj je bilo gibanje zaradi vročine upočasnjeno, povsod pa so bile žuželke. Navdušujoče je bilo resnično občutiti, kako to učinkuje na telo. To ozračje sem želela prevesti v filmski jezik … Želela sem, da so zvoki narave navzoči, vedno v ozadju, da so obrazi oseb ves čas pôtni. … Pravzaprav sem imela ranico, ki se zaradi podnebja ni hotela zaceliti: postajala je vedno večja – bilo je odvratno. Psihološko je name močno vplival vpogled v vzajemno učinkovanje okolja in človeških teles, še posebej ker sem bila v okolju prišlekinja, kot moji liki.« (Ena Sendijarević)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Srečno naključje Coup de chance

Woody Allen

torek, 05. 12. 2023 / 16:30 / Dvorana

Woody Allen se poklanja Parizu in francoski kinematografiji v svojem prvem francosko govorečem filmu, živahni in iskrivi kriminalki o ljubezni, naključju in zločinu.

Noč evropskega filma

Rdeče nebo Roter Himmel

Christian Petzold

torek, 05. 12. 2023 / 19:00 / Dvorana

Zgodba o poletju, po katerem nič več ne bo tako, kot je bilo. Neprizanesljiva, čustveno večplastna komedija nravi je Christianu Petzoldu (Phoenix, Undine) prinesla srebrnega medveda na zadnjem Berlinalu.

Dodatna projekcija

Pretekla življenja Past Lives

Celine Song

sreda, 06. 12. 2023 / 17:00 / Dvorana

Film, ki ga je navdihnilo režiserkino resnično življenje, svojo pripoved lahkotno, nežno in prefinjeno spleta do nepričakovano silovitega čustvenega vrhunca. Veliko odkritje Sundancea in Berlinala ter eden najboljših filmov leta po mnenju številnih kritikov!