Danes je blagajna odprta od 16:00 do 20:30 (odprto še 02:57, tel: 01 239 22 17).
3. Kinotrip

Silvana Silvana - Väck mig när ni vaknat

Mika Gustafson, Olivia Kastebring, Christina Tsiobanelis / Švedska / 2017 / 91 min / podnapisi, švedščina / 15+

Ljubezenska zgodba in glasbeni boj za enakost sodobne glasbene in feministične ikone, švedske reperke in umetnice Silvane Imam

montaža Charlotte Landelius, glasba Therese Helgesson, nastopajo Silvana Imam, Beatrice Eli, distribucija Demiurg

IMDb

Dokumentarni film sledi mladi umetnici Silvani Imam, ki s svojim rapom in uporniško držo prodira na švedsko glasbeno sceno. V besedilih pogumno in brez dlake na jeziku pretresa splošno sprejeta načela o položaju žensk, LGBT teme, rasizem in neenakost. Medtem ko Silvana navdihuje številne deklice, punce in ženske, se pred nami odvija njena intimna ljubezenska zgodba. A kot vsaka vzhajajoča zvezda se tudi ona sooča z nerazumevanjem, kritikami in pritiski slave. Ne nazadnje, »superjunakinj ni, so samo ljudje«.

iz prve roke
“Veter fašizma se širi preko Evrope in Švedske in ksenofobija postaja glavni vidik strankarske politike. Zločini iz sovraštva nad ljudmi, ki odstopajo od norm, postajajo del vsakodnevne izkušnje. Če želimo, da se to spremeni, je nujen aktiven upor. Sile, ki temu nasprotujejo, obstajajo. Še posebej v umetnosti. V filmu želimo pokazati Silvano kot primer take sile upora, v katerem ustvarjalnost ni odvisna od spolnosti, razreda, etnične pripadnosti ali spola, temveč jo vodijo utopije, sanje in ideje. Želimo si, da navdihne tiste, ki prepoznajo v Silvanini glasbi, boju in ljubezni do Beatrice.”
– Mika Gustafson, Olivia Kastebring, Christina Tsiobanelis

3. mednarodni filmski festival Kinotrip

Štirje dnevi, osem celovečernih filmov, en program kratkih in cel kup spremljevalnih dogodkov. Za različne filmske značaje ~ različni filmski žanri in zvrsti, vsi po izboru mladih. Od 28. do 31. marca!

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Pošvedrani klavir Pošvedrani klavir

Miha Vipotnik

torek, 31. 01. 2023 / 17:30 / Mala dvorana

Filmsko-glasbena povest, ki s pomočjo igranih in animiranih vložkov pripoveduje zgodbo o starem zapuščenem klavirju v studiu 1 Radia Slovenija. Izhodišča za zgodbe so resnična, podprta s pričevanji poznavalcev, vse ostalo pa je plod domišljije in ustvarjalnega zanosa avtorjev. Film je prejel vesno za izvirno glasbo ter nagrado Društva slovenskih filmskih publicistov in publicistk.

LGBT_SLO_1984 LGBT_SLO_1984

Boris Petkovič

torek, 31. 01. 2023 / 19:30 / Mala dvorana

Dokumentarni pogled na slovensko LGBT gibanje skozi prizmo aktivizma in kulture.

Vsa ta lepota in prelivanje krvi All the Beauty and the Bloodshed

Laura Poitras

torek, 31. 01. 2023 / 20:30 / Dvorana

Globoko osebni in hkrati izrazito politični dokumentarec Laure Poitras (Citizenfour) raziskuje neločljivo povezanost med aktivizmom ter življenjem in umetniškim delom Nan Goldin, ene najvidnejših svetovnih fotografinj. Zlati lev za najboljši film na lanskem festivalu v Benetkah.