Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:00 (odpre se čez 2 minuti).
Animateka 2018

Samouni Road La strada dei Samouni

Stefano Savona / Italija, Francija / 2018 / 129 min / arabščina

Film prek spominov teh mladih preživelih izriše poglobljen, večplasten portret družine in njene zgodovine v luči tragičnega dogodka, ki jo je nepovrnljivo spremenil.

režija in fotografija Stefano Savona, scenarij Stefano Savona, Léa Mysius, Penelope Bortoluzzi, umetniški direktor animacije Simone Massi, animacija Alessia Travaglini, Magda Guidi, Luca Di Sciullo, Virginia Mori, Mara Cerri, zvok: Jean Mallet, glasba Giulia Tagliavia, montaža Luc Forveille, producenti Penelope Bortoluzzi, Marco Alessi, Cécile Lestrade, produkcija Dugong Films, Pico Films, Alter Ego, ARTE France Cinéma, Rai Cinema, distribucija Doc & Film International

festivali, nagrade Uradni izbor, program Štirinajst dni režiserjev, Cannes, 2018. Nagrada zlato oko, Filmski festival v Cannesu, 2018. Nominacija za nagrado documentaire extraordinaire, Mednarodni filmski festival v Bergnu, 2018. Nominacija za nagrado za najboljši film s področja človekovih pravic, Mednarodni festival dokumentarnega in kratkega filma Dokufest, 2018.

Na podeželskem robu Gaze se majhna skupnost kmetovalcev, razširjena družina Samouni, pripravlja na poročno slavje. To bo prvo praznovanje po koncu zadnje vojne. Amal, Fuad, njuni bratje in sorodniki so ostali brez staršev, domov in oljčnih nasadov. Soseska, v kateri živijo, se obnavlja. Medtem ko zasajajo nova drevesa in orjejo polja, pa se spopadajo še z najtežjo nalogo: sestavljanjem in dojemanjem preteklosti. Film prek spominov teh mladih preživelih izriše poglobljen, večplasten portret družine in njene zgodovine v luči tragičnega dogodka, ki jo je nepovrnljivo spremenil.

Stefano Savona je po intimni kroniki vojne v Gazi leta 2008, kot jo je zabeležil v dokumentarnem filmu Cast Lead, hotel družini Samouni posvetiti še en film. Od samega začetka je vedel, da mora tokrat ustvariti nekaj drugačnega. Sprva je razmišljal o igranem filmu, potem pa se je pojavila ideja o animiranem. Omahoval je, dokler ni odkril dela Simoneja Massija.

»Animirane sekvence rekonstruirajo spomine protagonistov. Ničesar si nismo izmislili, vsi animirani deli filma temeljijo na zgodbah in pričevanjih članov družine Samouni, vključno s sanjskimi prizori. V animiranih sekvencah sem hotel ubrati enak pristop kot v preostalem filmu: oživiti sosesko, ki je resnično obstajala, skupaj s karizmatičnimi člani družine, ki je umrla v pokolu. Zato je bilo zame absolutno nujno, da film natančno, skoraj »arheološko« rekonstruira hiše, mošejo, nasade – izgubljeni raj, kot so mi ga opisali protagonisti. Pomembno je bilo tudi, da so ti resnični liki v animiranih različicah prepoznavni in realistični.«
– Stefano Savona

Noč evropskega filma

V sredo, 5. decembra bo v Kinodvoru potekala prva Noč evropskega filma. Ob 19. uri bo v okviru festivala Animateka na ogled film Samouni Road. Vstop je prost!

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Igor in Rosa Rosa

Katja Colja

nedelja, 15. 09. 2019 / 11:00 / Dvorana

Celovečerni prvenec režiserke Katje Colja z Borisom Cavazzo in Lunetto Savino v glavnih vlogah je intimna drama o dolgoletni ljubezni, ki je postavljena na preizkušnjo. Je tudi zgodba o mejah in njihovem preseganju: o mejah med državami, ljudmi, generacijami, med dušo in telesom, med razumom in čustvi.

Moj dedi je padel z Marsa Moj dida je pao s Marsa

Dražen Žarković, Marina Andree Škop

nedelja, 15. 09. 2019 / 11:15 / Mala dvorana

Neobičajna avantura deklice in robota, v kateri morata rešiti dekličino vesoljsko družino.

Jaz sem William Jeg er William

Jonas Elmer

nedelja, 15. 09. 2019 / 15:00 / Dvorana

William je veder deček, ki najde svojo pot. Film z veliko mero vedrine, humorja in razumevanjem otroške perspektive.