Danes je blagajna odprta od 17:15 do 21:30 (za danes zaprto).

Rosemaryjin otrok Rosemary's Baby

Roman Polanski / ZDA / 1968 / 137 min / angleščina

Zlovešča, tesnobna in z naraščajočo napetostjo prežeta nočna mora Rosemaryjin otrok velja za eno najbolj kanoničnih srhljivk v filmski zgodovini. Hollywoodski prvenec Romana Polanskega, posnet po istoimenski uspešnici Ire Levina, je režiserju prinesel nominacijo za oskarja za najboljši scenarij, igralki Ruth Gordon pa kipec za najboljšo stransko vlogo. Otvoritveni film 11. Noči grozljivk. Ob 17. uri!

igrajo Mia Farrow, John Cassavetes, Ruth Gordon, Sidney Blackmer

IMDb

Fotografije

Rosemary in Guy sta mlad newyorški par, ki pričakuje prvega otroka. Kot mnoge bodoče matere tudi Rosemary mučijo skrbi in občutek zmedenosti. Toda počasi jih izpodriva strahoten sum, da pretirano prijazen ostareli par iz sosednjega stanovanja z Guyem kuje peklensko zaroto proti njej in nerojenemu otroku.

Zlovešča, tesnobna in z naraščajočo napetostjo prežeta nočna mora Rosemaryjin otrok velja za eno najbolj kanoničnih srhljivk v filmski zgodovini. Hollywoodski prvenec Romana Polanskega, posnet po istoimenski uspešnici Ire Levina, je režiserju prinesel nominacijo za oskarja za najboljši scenarij, igralki Ruth Gordon pa kipec za najboljšo stransko vlogo.

»Rosemaryjin otrok Romana Polanskega je zamišljen in mrakoben film, prežet z občutkom nepredstavljive nevarnosti. Kako nenavadno je, da ga hkrati skoraj ves čas preveva nekakšen srhljiv humor. To je film, ki te zmrazi, ki ti naježi kožo, ki je poln stvari, kakršnih se bojiš v temi. Res je sijajen.«
– Roger Ebert, Chicago Sun-Times

»Rosemaryjin otrok je bržkone moj najljubši film. Če si lahko naredite to uslugo in si predstavljate, da ne veste, kaj se bo zgodilo, se film odvije naravnost slastno. In njegove podobe so tako ikonične. /…/ Prvič sem ga videl pri enajstih letih. Mati mi je razložila, da je razlog za njegovo veličino v tem, da gre morda za edini film, ki resnično ujame občutke nosečnosti – negotovost, strah, paranojo, kako je, ko ti vsi govorijo, ‘ah, to so samo hormoni’. Občutek, da te vsi tolažijo. To je film o spolih; o moških, ki se odločajo o ženskih telesih za njihovim hrbtom.«
– Jordan Peele, režiser filma Zbeži!

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Črni čaj Black Tea

Abderrahmane Sissako

četrtek, 20. 06. 2024 / 18:30 / Dvorana

Veliki poet afriškega filma Abderrahmane Sissako (Čakajoč na srečo) se vrača z melanholično romanco, postavljeno v afriško četrt tretjega največjega kitajskega mesta.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

četrtek, 20. 06. 2024 / 19:00 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Kinodvorišče / Novo na sporedu

Motoristi The Bikeriders

Jeff Nichols

četrtek, 20. 06. 2024 / 21:30 / Kinodvorišče

Film Jeffa Nicholsa (Zaklonišče, Mud, Loving), navdihnjen s fotografsko študijo chicaških motoristov Dannyja Lyona iz leta 1968, je portret testosteronske, mačistične, z bencinom zapacane in v usnje odete subkulture ameriškega Srednjega zahoda, hkrati pa univerzalna zgodba o iskanju identitete in pripadnosti.