Psi Câini

Bogdan Mirica / Romunija / 2016 / 104 min / romunščina

Bogdan Mirica je novo obetajoče ime romunskega filma, njegov prvenec pa izvirna mešanica ameriškega kriminalnega trilerja in romunskega novega vala.

režija Bogdan Mirica, scenarij Bogdan Mirica, fotografija Andrei Butica, glasba Codrin Lazar, Sorin Romanescu, Sebastian Zsemlye, montaža Roxana Szel, igrajo Dragos Bucur, Gheorghe Visu, Vlad Ivanov, Costel Cascaval, Constantin Cojocaru, Raluca Aprodu, Catalin Paraschiv, Emilian Oprea, Valeri Yordanov, Ela Ionescu, Corneliu Cozmei, Caroline Bera, Miriam Marincea, Dumitru Stegarescu, producenta Elie Meirovitz, Marcela Ursu

festivali, nagrade Cannes 2016 (nagrada FIPRESCI), Sarajevo 2016 (najboljši igralec, posebna omemba žirije), Transilvanija 2016 (najboljši film)

IMDb

Roman pride iz mesta v oddaljeno vas v Romuniji, da bi prodal zemljo, ki jo je podedoval po dedu. Po prihodu je priča zaporedju čudnih dogodkov, ki ga postopoma pripeljejo do spoznanja, da je bil ded pravzaprav lokalni kriminalni vodja. Če hoče prodati ozemlje, se mora soočiti z dedovimi pajdaši na čelu z družabnim in karizmatičnim Samirjem, ki zemljišča – in tihotapskega posla, ki poteka na njem – ne izpusti kar tako iz rok. Medtem se lokalni policaj Hogas ukvarja z najdbo odrezanega stopala, a v resnici poskuša priti na sled Samirju, svoji nedosegljivi trofeji …

»Film govori o človeški naravi. Seveda – to počnejo številni drugi. Vendar je pri likih filma Psi nekaj posebnega – zavedajo se, da je njihova narava globoko pokvarjena, vendar si preprosto ne morejo pomagati. Včasih v življenju se zavedaš, da si izbral napačno pot in vseeno vztrajaš na njej. To se zgodi mojim likom. /…/ Ne borijo se samo med seboj. Pravzaprav večinoma bijejo notranje boje.« (Bogdan Mirica)

Bogdan Mirica
Rojen 1978. Do leta 2005 je delal kot založnik, pisec oglasov in pisatelj, a ga je film tako močno zanimal, da je začel študirati scenaristiko na Univerzi Westminster v Londonu. Leta 2011 je posnel svoj prvi kratki film Bora Bora, s katerim je osvojil prve mednarodne nagrade. S celovečernim prvencem Psi se je uvrstil v sklop Posebni pogled na filmskem festivalu v Cannesu.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno