Danes je blagajna odprta od 14:20 do 20:20 (za danes zaprto).

Prizor na obali Ano natsu, ichiban shizukana umi

Takeshi Kitano / Japonska / 1991 / 101 min / japonščina

,

režija in scenarij Takeshi Kitano, fotografija Katsumi Yanagishima, montaža Takeshi Kitano, glasba Jô Hisaishi, zvok Senji Horiuchi, produkcija Office Kitano, producenta Masayuki Mori, Takio Yoshida, igrajo Claude Maki, Hiroko Oshima, Sabu Kawahara, Nenzu Fujiwara, Suzumu Terajima

IMDb

Gluhonemi smetar Shigeru na enem svojih dnevnih obhodov odkrije polomljeno srfarsko desko. Odnese jo domov, popravi in se z njo odpravi na obalo. Njegovo gluhonemo dekle in gruča deskarjev opazujejo, kako Shigeru z deske vsakokrat pade v vodo. Vendar ne obupa in je tako vztrajen, da sčasoma začne celo tekmovati …

Nenavadna, melanholična komedija, katere izvirni naslov se v celoti glasi Tistega poletja, ko je bilo morje najbolj mirno, je prvi film, ki je nastal v Kitanovi lastni produkciji Office Kitano, in obenem prvi, s katerim je Kitano odločno odstopil od svojega takrat že preverjenega žanrskega obrazca gangsterskih filmov, s katerim je zaslovel. Kitano je za film prejel nagrado za najboljšo režijo na 13. filmskem festivalu v Yokohami, njegov hišni skladatelj Jô Hisaishi pa je bil nagrajen z odličjem Japonske filmske akademije za najboljšo glasbo.

Takeshi Kitano se rodi v Tokiu leta 1947 in v svet zabaviščne industrije vstopi leta 1972 pod psevdonimom »Beat« Takeshi; imenom, ki ga kot igralec uporablja še danes. Kot polovica dueta komedijantov Two Beats se ob koncu sedemdesetih Kitano na Japonskem uveljavi kot ena vodilnih figur tako imenovane manzai (stand-up) komedije. S svojim značilnim načinom govora in nezgrešljivim obrazom v osemdesetih zaslovi kot eden najbolj priljubljenih komikov. Z odrov se kmalu preseli na televizijske ekrane, od tam pa na filmska platna, kjer iz igralca dozori v režiserja, njegov lik pa doživi radikalno preobrazbo iz čudaškega komedijanta v čudaškega nasilneža. Izjemen uspeh filma Ognjemet (Hana-Bi) iz leta 1997 utrdi Kitanov sloves na mednarodnem filmskem prizorišču. Ognjemet je med drugim nagrajen z zlatim levom za najboljši film na festivalu v Benetkah in izbran za najboljši neevropski film po izboru Evropske filmske akademije. Prvič v šestih letih pri snemanju Lutk, desetega filma, ki ga podpiše kot scenarist in režiser, Takeshi Kitano ostane skrit za kamero. Od svojega režijskega prvenca iz leta 1989 dalje Kitano namreč piše, režira, montira in nastopi skoraj v vsakem svojem filmu, ki si v neverjetnem tempu skoraj enega letno sledijo brez občutnih nihanj v kakovosti, izvirnosti in vedno ostrejši umetniški rahločutnosti. Leta 2003 za film Zatoichi Kitano v Benetkah prejme srebrnega leva za najboljšo režijo in nagrado občinstva za najboljši film.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Daaaaaalí! Daaaaaalí!

Quentin Dupieux

torek, 23. 04. 2024 / 15:30 / Dvorana

Francoski mojster absurda Quentin Dupieux (Mandibule) se poklanja svojemu idolu v igrivi in nepredvidljivi »ne-biografiji«, ki pokaže, da je bila Dalíjeva največja umetnina njegova osebnost.

Radikal Radical

Christopher Zalla

torek, 23. 04. 2024 / 17:20 / Dvorana

»Na svetu je toliko ljudi, ki nikoli ne dobijo priložnosti. To je zgodba o tem, kaj se zgodi, ko jo dobijo.« Film, posnet po resnični zgodbi o nekonvencionalnem mehiškem učitelju, je prejel nagrado občinstva na festivalu Sundance.

Duhovnica Duhovnica

Maja Prettner

torek, 23. 04. 2024 / 19:00 / Mala dvorana

Film spremlja svobodomiselno evangeličansko duhovnico Jano, ki se sooča z življenjsko dilemo, ali naj zapusti duhovniški poklic.