Danes je blagajna odprta od 17:15 do 20:30 (odpre se čez 05:12).

Projekcije filma

ponedeljek, 04. 09. 2023 / 19:00 / Dvorana

Dvakrat Ozu / Kinodvor 100!

Asset 1

Potovanje v Tokio Tokyo monogatari

Yasujirô Ozu / Japonska / 1953 / 136 min / podnapisi, japonščina / 16+

Projekcije filma

ponedeljek, 04. 09. 2023 / 19:00 / Dvorana

Dvakrat Ozu / Kinodvor 100!

Asset 1
Temeljno Ozujevo delo, ki ga je proslavilo po vsem svetu ter obveljalo za zgleden primer njegove unikatne kinematografije in za eno najpomembnejših stvaritev zgodovine sedme umetnosti. Spomenik trenutku katerega koli sedanjika.

Shukichi in Tomi, starejša zakonca iz mesteca Onomichi, pripotujeta v Tokio na obisk k svojima otrokoma, sinu Koichiju, ki ima v predmestju majhno kliniko, ter hčeri Shige, ki vodi lepotilni salon. Koichi je prezaposlen, da bi gostoma naklonil minuto, zato se premakneta k hčeri, ki pa ne skriva, da sta ji starša bolj kot kaj drugega v nadlego. Odpravita se v toplice, a se zaradi hrupa v prenočišu vrneta že naslednji dan. Tomi nato obišče Noriko, vdovo njunega najmlajšega, preminulega sina. Noriko, ki ni v neposrednem sorodu z družino Hiroyama, oba sprejme z naklonjenostjo in toplino.

Balada o Narayami - prva od štirih japonskih klasik v Kinodvoru

Z Balado o Narayami Shoheia Imamure smo na dan pričetka filmskega festivala v Cannesu, kjer je film pred 40 leti prejel zlato palmo, pričeli cikel štirih japonskih klasik – poleg dveh Imamurinih filmov še dveh filmov Yasujira Ozuja – ki bodo na ogled do konca poletja.

Dvakrat Imamura, dvakrat Ozu

Od maja do septembra si boste lahko v Kinodvoru ogledali štiri japonske klasike. V maju bosta na sporedu Balada o Narayami in Globoka hrepenenja bogov, dvema filmoma Shoheia Imamure pa bosta konec poletja sledila še dva filma Yasujira Ozuja – Okus riža z zelenim čajem in Potovanje v Tokio. Projekt sta podprla Japonska fundacija iz Tokia (The Japan Foundation) in Veleposlaništvo Japonske v Ljubljani. Projekcije smo pripravili v okviru praznovanj stoletnice kina na Kolodvorski, dvajsete obletnice art kina in petnajste obletnice mestnega kina.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Tiho dekle An Cailín Ciúin

Colm Bairéad

četrtek, 01. 06. 2023 / 18:15 / Dvorana

Tiho presunljiva, rahločutna pripoved o odraščanju, ki skozi oči mlade protagonistke raziskuje vprašanja družine, osamljenosti in žalovanja. Film, posnet v redko slišanem irskem jeziku, je navdušil tako gledalce kot kritike ter prejel številna priznanja, vključno z veliko nagrado v sekciji Generacija Kplus v Berlinu in nominacijo za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec.

Izginjanje Verschwinden/Izginjanje

Andrina Mračnikar

četrtek, 01. 06. 2023 / 19:15 / Mala dvorana

Filmska ustvarjalka Andrina Mračnikar se poda v svojo južnokoroško domovino, da bi raziskala, zakaj slovenski jezik in slovenska kultura čedalje bolj izginjata iz vsakdanjega življenja. Dokumentarec, ki spretno prepleta osebno in politično, je prejel nagrado občinstva na graškem festivalu Diagonale.

Zadnjič

Mona Lisa in krvava luna Mona Lisa and the Blood Moon

Ana Lily Amirpour

četrtek, 01. 06. 2023 / 20:30 / Dvorana

Film ameriške režiserke iranskih korenin Ane Lily Amirpour (Ponoči hodi sama) je zgodba o outsiderki, ki v kaosu sodobnega sveta išče svoj prostor pod (polno) luno. Mona Lisa in krvava luna je z neonom in estetiko B-filma prežeta pravljica za odrasle, prisrčna sci-fi komedija in bizaren fantazijski triler.