Danes je blagajna odprta od 15:45 do 21:30 (odpre se čez 10:04).
od 30. junija 2017

Ponovni pogled na Modri žamet Blue Velvet Revisited

Peter Braatz / Nemčija, Slovenija / 2016 / 85 min / angleščina

Trideset let po nastanku Lynchevega Modrega žameta nam Peter Braatz ponudi intimen vpogled v zakulisje snemanja te kultne mojstrovine. Impresionistični, poetični dokumentarec, ki ga je Braatz označil za "meditacijo o filmu", je kot potovanje, na katerem skupaj z režiserjem odkrivamo dolgo zakopani zaklad.

režija Peter Braatz, scenarij Peter Braatz, fotografija Peter Braatz, montaža Peter Braatz, zvok Frank Behnke, Peter Braatz, Julij Zornik, glasba Cult With No Name, Tuxedomoon, John Foxx, produkcija Peter Braatz, Taris Film, koprodukcija Ida Weiss, Bela Film, nastopajo David Lynch, Isabella Rossellini, Kyle MacLachlan, Laura Dern, Dennis Hopper, Brad Dourif, Jack Nance, distribucija v Sloveniji Bela Film

festivali, nagrade London. Festival of Disruption. Lisbon & Estoril. LIFFe. Camerimage. Mar del Plata. Crossing Europe.

IMDb

Fotografije

zgodba
Pred dobrimi tridesetimi leti je mlad nemški režiser Peter Braatz Davidu Lynchu napisal pismo s prošnjo, da bi ga opazoval pri delu. »Dragi Peter, sem za. Prinesi veliko denarja, ker snemamo film z zelo nizkim proračunom,« je odgovoril Lynch. Braatz je nemudoma odpotoval v Ameriko in v naslednjih dveh mesecih na prizorišču snemanja Modrega žameta zbral ure in ure posnetkov iz zakulisja, opravil številne intervjuje ter posnel na stotine fotografij. Gradivo, ki je bilo očem javnosti doslej večinoma skrito, se v Ponovnem pogledu na Modri žamet sestavi v povsem novo zgodbo.

zanimivosti
Braatz je iz gradiva, nastalega leta 1985 na prizorišču snemanja Lynchevega filma v Wilmingtonu v Severni Karolini, leta 1987 zmontiral 57-minutni dokumentarec No Frank in Lumberton. Film je imel omejeno distribucijo, ogledali pa smo si ga lahko leta 2012 v okviru Lyncheve retrospektive v Slovenski kinoteki.

Izvirna glasba za film je delo zasedb Tuxedomoon in Cult With No Name ter glasbenika Johna Foxxa. Izšla je jeseni 2015 pri založbi Crammed Discs.

Grafična podoba filma je delo Jonathana Barnbrooka, stalnega oblikovalca Davida Bowieja, ki je bil za ovitek Bowiejevega albuma Blackstar letos nagrajen z grammyjem.

iz prve roke
»Film Ponovni pogled na Modri žamet je skok v neki čas in prostor, esej, ponovno odkritje. To je zgodba z osebnega stališča nemškega filmarja, ki se je po naključju znašel na snemanju mejnika v kinematografiji dvajsetega stoletja.

Ali pa morda le ni bilo naključje? Je film čakal na nastanek toliko let, da se je skoraj za vedno izgubil?

Odgovoriti je bilo treba na številna vprašanja ter razjasniti mnogo misli in čustev. Zakopal sem se v štiri ure posnetkov s super-8 kamero, dve uri posnetkov na 16-milimetrskem filmu iz Münchna leta 1987, več ur video gradiva iz nemške promocije Modrega žameta, več kot tisoč fotografij, predmetov, skic in spominov, ter ugotovil, da je še veliko neodkritega, izbira ogromna, možnosti za povezovanje pa neskončne.

Veliko je bilo še treba povedati, slišati, videti in občutiti. Ponovni pogled na Modri žamet je moje izkopavanje skritega zaklada, ki sem se ga moral le še enkrat dotakniti, da je lahko vzcvetel in zasijal.«
– Peter Braatz

portret avtorja
Peter Braatz (1959, Solingen, Nemčija) je diplomiral na Akademiji za film in televizijo v Berlinu (DFFB), od leta 1988 pa deluje kot samostojni producent, režiser in montažer. Leto po tistem, ko je bil povabljen na snemanje Lynchevega filma Modri žamet, je kot režiser druge ekipe sodeloval pri filmu Nebo nad Berlinom (1987) Wima Wendersa. Njegova filmografija obsega več kot sedemintrideset naslovov, od katerih so bili številni prikazani na pomembnih mednarodnih festivalih. Več let je bil pevec in pisec besedil pri nemški punk skupini S.Y.P.H. Deluje tudi pod psevdonimom Harry Rag. Od zgodnjih devetdesetih živi in ustvarja v Sloveniji.

kritike
»Izmuzljivo, a očarljivo lo-fi ljubezensko pismo skrivnostni kultni klasiki. /…/ čarobna vizualna pesem, ki nas popelje naravnost v srce Lyncheve najbolj vplivne mojstrovine, a pri tem ne razkrije njenih nedoumljivih skrivnosti. /…/ Čeprav ne odkrije veliko novega o Lynchevem prelomnem filmu, gre za očarljivo čudaško časovno kapsulo osemdesetih let in razorožujoče prisrčno zgodbo iz ozadja mračne kultne klasike. Film Ponovni pogled na Modri žamet je tudi tiho hipnotična čutna izkušnja z edinstvenim ritmom in podobo, zaradi česar deluje kot samostojna umetnina in ne zgolj kot zrcalna slika svojega subjekta. Pravi zaklad pa predstavlja Braatzev bogati arhiv črno-belih fotografij /…/.«
– Stephen Dalton, The Hollywood Reporter

»To je hipnotična časovna kapsula za vsakogar, ki bi legendarnega režiserja rad opazoval pri delu v mladih letih. S svojim eksperimentalnim, sanjavim in halucinogenim načinom montiranja fotografij in super-8 posnetkov na skrivnostno glasbeno podlago Braatz ujame duh Modrega žameta
– Karin Badt, The Huffington Post

»Ta intuitivni dokumentarec, ki se odvija brez pripovedi ali zaznavnega narativnega loka, ne poskuša povedati zgodbe o nastanku Modrega žameta, pa tudi odgovorov na neštete skrivnosti v labirintnem zapletu ne ponudi. Namesto tega nas kot kakšne dolgo pozabljene sanje odpelje na skrivnostno popotovanje, s katerega se vrnemo z več vprašanji kot odgovori. In kaj je bolj lynchevsko od tega?«
– Michael Blyth, Filmski festival BFI v Londonu

»Lynch, ki je bil vedno karizmatična osebnost /…/, tudi tu pokaže obilico humorja in dobrodušnosti – kar je vedno v zabavnem nasprotju z mrakobnostjo, proti kateri se nagiba njegova ustvarjalna plat. V filmu je tudi nekaj zgovornih trenutkov, ki bodo nagradili pozorne gledalce. /…/ Ponovni pogled na Modri žamet je z odlično glasbo ter pronicljivimi in redkimi posnetki prava nirvana za Lyncheve oboževalce, pa tudi tistim z vsaj bežnim zanimanjem za filmsko ustvarjalnost se bo prilegel ogled tega očarljivega dragulja.«
– Sam Gray, The Upcoming

»Evokativen, zasanjan, temačen in dinamičen soundtrack prispeva novo poglavje k skrivnostno povezanim kulturnim in glasbenim prvinam, ki obkrožajo kult Modrega žameta
– Lara C Cory, The Wire

»Obvezen ogled.«
– Raoul Peck

Dva paketa ob dokumentarcu o Helmutu Newtonu

Predvajanje filma Helmut Newton: lepe in poredne na spletnem Kinodvoru spremljata paketa filmov “Lepe in poredne”: Grace Jones, Charlotte Rampling in Catherine Deneuve in Umetnik na delu. Na ogled do 9. junija.

Razstava: Ponovni pogled na Modri žamet

Ob razstavi David Lynch: Ogenj na odru, ki je bila v Mednarodnem grafičnem likovnem centru na ogled do 29. julija 2018, smo tudi v naši galeriji ponovno ponudili na ogled fotografije s snemanja filma Modri žamet, ki jih je posnel Peter Braatz.

ponedeljek, 12. 03. 2018

Ponovni pogled na Modri žamet

V tokratnem nedeljskem terminu Za zamudnike se podajamo v zakulisje snemanja kultne mojstrovine Davida Lyncha Modri žamet. Dokumentarec ali “meditacijo o filmu” Petra Braatza ponovno predvajamo ob priložnosti odprtja razstave David Lynch: Ogenj na odru v Mednarodnem grafičnem likovnem centru.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Dancing Queen Dancing Queen

Aurora Gossé

nedelja, 14. 07. 2024 / 16:45 / Dvorana

Mina se noro zaljubi v slavnega plesalca in začne plesati. Ganljiv družinski plesni film o sledenju lastnim sanjam, o izvirnosti namesto popolnosti.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

nedelja, 14. 07. 2024 / 17:45 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Železni krempelj The Iron Claw

Sean Durkin

nedelja, 14. 07. 2024 / 19:00 / Dvorana

Tragična resnična zgodba o bratih Von Erich, ki so se v zgodnjih osemdesetih letih pod vodstvom gospodovalnega očeta zapisali med legende profesionalne rokoborbe.