Danes je blagajna odprta od 15:30 do 21:00 (odprto še 03:39, tel: 01 239 22 17).

Podočnik Kynodontas

Giorgos Lanthimos / Grčija / 2009 / 94 min / grščina

Utopična družinska drama o treh najstnikih, ki jih starši vzgajajo v izoliranem okolju in jih na vse načine skušajo obvarovati pred vplivi zunanjega sveta.

režija Yorgos Lanthimos, scenarij Yorgos Lanthimos, Efthymis Filippou, fotografija Thimios Bakatatakis, zvok Leandros Ntounis, montaža Yorgos Mavropsaridis, igrajo Anna Kalaitzidou (Christina), Aggeliki Papoulia (starejša hči), Hristos Passalis (sin), Christos Stergioglou (oče), Mary Tsoni (mlajša hči), Michele Valley (mama), producent Yorgos Tsourgiannis, produkcija Boo productions

festivali, nagrade Cannes 2009 (nagrada sklopa Poseben pogled), Sarajevo 2009 (najboljša igralka, posebna nagrada žirije)

IMDb Uradna stran

Oče, mati in njuni trije otroci živijo na obrobju mesta. Njihovo hišo obdaja visoka ograja. Starša svoje otroke vzgajata daleč stran od vplivov zunanjega sveta. Otroci tako verjamejo, da so letala, ki preletavajo hišo, igrače, in da so zombiji posebna vrsta cvetlic. Edina tuja oseba, ki sme vstopiti v njihovo hišo, je Kristina, ki je zaposlena v očetovi tovarni. Nekega dne Kristina eni izmed hčera podari svetleč trak za lase, seveda pa zahteva nekaj v zameno …

»Zamisel za Podočnika je nastala iz teoretiziranja o prihodnosti družine. Kako se bo razvijala v prihodnje (če se sploh bo), in kaj bi se zgodilo, če bi ta družbeni organizem v obliki, kot jo poznamo, izumrl? Kaj bi nekdo storil, da bi jo za vsako ceno ohranil, in kaj bi to pomenilo za vpletene osebe? Kako pohabljena lahko postaneta telo in um po dolgotrajni zaprtosti in oblikovanju?« (Yorgos Lanthimos)


Yorgos Lanthimos
Rojen leta 1973 v Atenah. Filmsko in televizijsko režijo je študiral na Šoli za film Stavrakos v Atenah. Od leta 1995 režira celovečerce, gledališke predstave in televizijske oglase. Bil je tudi eden izmed soustvarjalcev uvodne in sklepne slovesnosti na olimpijskih igrah v Grčiji leta 2004. Film Podočnik je njegov drugi celovečerni film.

filmografija
2001 Uranisco Disco (kratki)
2005 Kinetta
2009 Kynodontas (Podočnik)

Necktie

Dvoboj dveh šolark v kratkem filmu, ki ga je grški ekscentrik Yorgos Lanthimos (Jastog, Najljubša) posnel ob 70. obletnici filmskega festivala v Benetkah.

Filmski dvojček: Alpe + Ubijanje svetega jelena

V nedeljo, 3. decembra vas vabimo na poseben filmski dvojček Yorgosa Lanthimosa, najvidnejšega predstavnika novega vala grškega filma.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Se vidiva v petek, Robinson À vendredi, Robinson

Mitra Farahani

ponedeljek, 04. 12. 2023 / 18:45 / Dvorana

Jean-Luc Godard in Ebrahim Golestan, dva ključna predstavnika filmske zgodovine, pripadata isti generaciji, vendar se v svojih dolgih življenjih nista nikoli srečala. S pobudo za srečanje je Godardu pred nekaj leti pisala iranska filmska ustvarjalka, umetnica in producentka Mitra Farahani.

Čuden način življenja Strange Way of Life

Pedro Almodóvar

ponedeljek, 04. 12. 2023 / 21:00 / Dvorana

Pedro Almodóvar v svoji najnovejši kratkometražni »kaprici« ponudi odgovor na vprašanje iz Gore Brokeback: »Kaj pa naj bi dva moška počela skupaj na ranču?«

Srečno naključje Coup de chance

Woody Allen

torek, 05. 12. 2023 / 16:30 / Dvorana

Woody Allen se poklanja Parizu in francoski kinematografiji v svojem prvem francosko govorečem filmu, živahni in iskrivi kriminalki o ljubezni, naključju in zločinu.