Danes je blagajna odprta od 16:00 do 20:30 (odpre se čez 06:47).
od 13. avgusta 2020

Pod belimi pečinami Hope Gap

William Nicholson / Velika Britanija / 2019 / 100 min / angleščina

Globoko oseben film, v katerem režiser secira zakon lastnih staršev, je čustveno silovita, a tudi nežna in humorja polna zgodba o obžalovanju, napačnih odločitvah ter o tem, da nikoli ni prepozno za nov začetek.

igrajo Annette Bening, Bill Nighy, Josh O’Connor, distribucija FIVIA – Vojnik

IMDb

Fotografije

Grace in Edward sta poročena devetindvajset let. Ko ju v majhnem obmorskem mestu, kjer je odraščal, nekoč obišče sin Jamie, mu oče pove, da namerava ženo zapustiti – in to še istega dne … Globoko oseben film, v katerem režiser secira zakon lastnih staršev, je čustveno silovita, a tudi nežna in humorja polna zgodba o obžalovanju, napačnih odločitvah ter o tem, da nikoli ni prepozno za nov začetek.

»Film govori o razmerjih, o bremenih, ki jih prinašajo razmerja, še posebej tista, ki jih starši odlagajo na ramena svojih otrok. /…/ Ko sem pisal scenarij, sem mislil, da gre za zgodbo o razpadu zakona, vendar sem si med snemanjem premislil. Ob vsakem ogledu mi postaja bolj jasno, da je to pravzaprav Jamiejev film, zgodba o sinu. /…/ Običajno mislimo, da ločitev staršev pretrese le majhne otroke, odrasli pa jo zlahka prenesejo. Ni tako. Ločitev staršev v odrasli dobi te pripravi do tega, da začneš znova razmišljati o temeljih svojega otroštva.«
– William Nicholson

kritike
»To je težka vloga, prežeta z besom in samopomilovanjem. Annette Bening, sijajna igralka v vrhunski formi, pogumno sprejme izziv in poišče ranjeno srce ženske, ki ne more ali pa noče odnehati. Film Pod belimi pečinami je v enaki meri nepozaben in bes vzbujajoč, pogosto v nasprotju s samim seboj in zahtevami občinstva. Toda s tem, ko se režiser sprijazni s svojimi starši in njihovim vplivom na njegovo življenje, tudi po smrti, spregovori o nečem univerzalnem: o komediji in tragediji človeškega stanja.«
– Peter Travers, Rolling Stone

»Bog, ki očitno nima nič proti ločitvi, je videl, česar sama ni videla – da z Edwardom nista bila ustvarjena drug za drugega in da je bil vlak, na katerega sta “naključno” vstopila pred davnimi leti in se “srečno” spoznala, le kozmična zmota, le nesmiselno naključje, v katerem sta videla preveč. S trpljenjem – s tem, da sta se nenehno mučila, da sta se prepirala, da sta si šla na živce ipd. – ji je pokazal, da nekaj ni v redu, da torej med njima zeva prepadna praznina. To je le nakazal, namignil – poetično. Ni ji hotel vsega povedati naravnost in brez olepšav – tako banalen pa spet ni. To, da je oni drugi ženski ime Angela, pa kaže, da tudi ni brez smisla za humor.« ZA
– Marcel Štefančič, jr., Mladina

četrtek, 25. 03. 2021

Filmska srečanja: posnetek pogovora ob filmu Pod belimi pečinami

Gostja marčevskega srečanja na spletu je bila Breda Jelen Sobočan, priznana slovenska psihiatrinja.

četrtek, 11. 03. 2021

Filmsko srečanje v marcu: Pod belimi pečinami

Filmska srečanja začasno še domujejo na spletu. Spletnemu ogledu filma bo v sredo, 24. marca, ob 11. uri sledil pogovor v živo z Ireno Matko Lukan in gostjo Bredo Jelen Sobočan.

petek, 17. 07. 2020

Začel se je Film pod zvezdami 2020

Včeraj smo na Grajskem dvorišču na otvoritvenem večeru s Peugeotom s projekcijo dokumentarca Jadralke (Maiden) pričeli letošnji Film pod zvezdami. Gledalce sta pozdravila Metka Dariš, direktorica Kinodvora, in Marko Brunskole z Ljubljanskega gradu, in kljub oblakom, ki so se zbirali na nebu, za trenutek ugledali zvezde ter se potopili v navdihujočo zgodbo o Tracy Edwards, ki je s »staro konzervo, polno babnic«, postala skiperka prve jadrnice z izključno žensko posadko na najbolj ekstremni regati sveta.

petek, 10. 07. 2020

Gremo pod zvezde na Ljubljanski grad

Film pod zvezdami, ki ga že deseto leto pripravljamo v soorganizaciji z Ljubljanskim gradom, bo med 16. julijem in 8. avgustom postregel z najbolj odmevnimi filmi pretekle kinematografske sezone, program pa smo, kot vsako leto, prepletli tudi s svežimi predpremiernimi naslovi in posebnimi projekcijami. Vstopnice v prodaji od 11. julija.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Odprtje družinskega programa Slon 2022 Odprtje družinskega programa Slon 2022

različni avtorji

ponedeljek, 28. 11. 2022 / 17:00 / Dvorana

Odprtje festivala Animateka 2022 Odprtje festivala Animateka 2022

različni avtorji

ponedeljek, 28. 11. 2022 / 20:30 / Dvorana

Odprtje festivala obeležujemo s filmskim programom po izboru festivalske žirije.

Svetovni jagodni izbor I (2022) Svetovni jagodni izbor I (2022)

različni avtorji

torek, 29. 11. 2022 / 17:00 / Dvorana

Program najboljših kratkih animiranih filmov z vsega sveta, ki prinaša temeljit pregled trenutnega dogajanja in trendov na področju avtorske animacije, vključno s številnimi filmi, nagrajenimi na pomembnih mednarodnih festivalih.