Danes je blagajna odprta od 15:00 do 21:00 (odprto še 01:02, tel: 01 239 22 17).
Kinobalon na Kino Otoku 2012

Parada Parade

Jacques Tati / Francija, Švedska / 1974 / 85 min / podnapisi, francoščina / 5+

Program za otroke in mlade na 8. mednarodnem festivalu Kino OtokIzola, Kulturni dom, 30. 5. – 3. 6. Ljubljana, Kinodvor, junij

režija in scenarij Jacques Tati, fotografija Gunnar Fischer, Jean Badal , kamera René Chabal, Jen Fischer, Bengt Nordwall , zvok Jean Nény, montaža Sophie Tatischeff, Per Carlesson, Siv Lundgren, Jonny Mair, Aline Asséo, glasba Charles Dumont , igrajo Jacques Tati in cirkuški umetniki: Karl Kossmayer, Les Williams, Les Vétérans, Les Sipolo, Les Argentinos, Pierre Bramma, Michèle Brado, Pia Colombo, Hall, Norman in Ladd,, Bertilo, Johnny Lonn, Bertilo, Jan Swahn, Bertil Berglund, Monica Sunnerberg …, izvršni producent Karl Haskel, produkcija Gray Films, Sveriges Radio

festivali, nagrade (izbor) Cannes 1974, Festival du Cinéma Français 1975 (nagrajen), Moskovski filmski festival 1975 (nagrajen), Londonski filmski festival 1975 (nagrajen)

IMDb

zgodba
Jacques Tati v vlogi gospoda Loyala nas vodi skozi cirkuško dogajanje, ki ga sestavljajo razne hudomušne točke in nastopi. Parada je spektakel, ki briše meje med nastopajočimi in občinstvom; enaka pozornost kot tistim na odru je namenjena gledalcem in klovnovske norčije prekinja igra otrok. Je poklon varieteju, v katerem je kot pantomimik začel kariero v zgodnjih 30-ih letih tudi Jacques Tati.

»Kar boste videli, ni film; je spektakel, ki si je zastavil nalogo, da poruši zid med platnom in občinstvom. Dandanašnji veliko uporabljajo termin »participacija«. O njej se veliko govori, a je ni veliko videti. (…) Medtem ko so gledalci običajno naprošeni, da so ves čas tiho, je to eden tistih redkih filmov, v katerih je režiser vesel, da se ljudje pogovarjajo. Dovoljeno vam je, da ploskate, tako kot občinstvo v cirkusu. Dovoljeno vam je, da žvižgate. Dovoljeno vam je tudi, da vstanete in odidete, če vam predstava ni všeč.«
– Jacques Tati

pedagoško gradivo

o avtorju
Jacques Tati je bil rojen l. 1908 kot Jacques Tatischeff v mestecu LePecq, nedaleč od Pariza. V mladih letih je bil navdušen športnik, očarala sta ga variete in pantomima, s čimer se je nekaj časa celo preživljal, nato pa ga je povsem prevzel in začaral film. Ustvaril je številne kratke in celovečerne filme ter v mnogih tudi nastopil. Z likom gospoda Hulota se je v filmsko zgodovino zapisal kot eden najbolj nepozabnih komičnih likov.

filmografija
1932 Oscar champion de tennis, kratki
1934 On demande une brute, kratki
1935 Gai dimanche, kratki
1936 Soigne ton gauche, kratki
1938 Retour à la terre, kratki
1947 L’école des facteurs, kratki
1949 Praznik/Jour de fête, celovečerni
1953 Počitnice gospoda Hulota/Les vacances de Monsieur Hulot, celovečerni
1958 Moj stric/Mon oncle, celovečerni
1967 Playtime, celovečerni
1971 Prometna zmeda/Trafic, celovečerni
1974 Parade/Parada, celovečerni

Dodatna gradiva
  • Parada

    Gradivo za učitelje in starše


Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Film pod zvezdami / Odpovedano

Sadeži pozabe Mila

Christos Nikou

ponedeljek, 26. 07. 2021 / 21:30 / Ljubljanski grad

Režiser, ki so ga kritiki ob beneški premieri razglasili za novi up grškega novega vala, prinaša komično, nadrealistično in čudno aktualno zgodbo o identiteti, spominu in izgubi, postavljeno v svet, ki ga je zajela skrivnostna pandemija. Zmagovalec zadnjega Liffa.

Asistentka The Assistant

Kitty Green

torek, 27. 07. 2021 / 21:30 / Ljubljanski grad

Film, ki nas za devetdeset minut postavi v kožo mlade asistentke mogočnega filmskega producenta, ni zgodba o Harveyju Weinsteinu, pač pa zadržan in minimalističen portret sistema, ki tiho podpira nasilje nad ženskami.

Film pod zvezdami / Predpremiera

Hrupna soseda Sentimental

Cesc Gay

sreda, 28. 07. 2021 / 21:30 / Ljubljanski grad

Julio in Ana sta skupaj že več kot petnajst let. Drug drugega se komaj še dotakneta in prepiri so postali del njunega vsakdanjika. Ko se v hišo vselita nekoliko mlajša Salva in Laura, ju zakonca sprejmeta z odprtimi rokami, a neprestano stokanje in vzdihovanje, ki prihaja iz njunega stanovanja, Julia spravlja ob živce. Nekega dne ju Ana povabi na večerjo …