Danes je blagajna odprta od 15:00 do 20:45 (odpre se čez 13:53).
Kinobalon na Kino Otoku 2012

Parada Parade

Jacques Tati / Francija, Švedska / 1974 / 85 min / podnapisi, francoščina / 5+

Program za otroke in mlade na 8. mednarodnem festivalu Kino OtokIzola, Kulturni dom, 30. 5. – 3. 6. Ljubljana, Kinodvor, junij

režija in scenarij Jacques Tati, fotografija Gunnar Fischer, Jean Badal , kamera René Chabal, Jen Fischer, Bengt Nordwall , zvok Jean Nény, montaža Sophie Tatischeff, Per Carlesson, Siv Lundgren, Jonny Mair, Aline Asséo, glasba Charles Dumont , igrajo Jacques Tati in cirkuški umetniki: Karl Kossmayer, Les Williams, Les Vétérans, Les Sipolo, Les Argentinos, Pierre Bramma, Michèle Brado, Pia Colombo, Hall, Norman in Ladd,, Bertilo, Johnny Lonn, Bertilo, Jan Swahn, Bertil Berglund, Monica Sunnerberg …, izvršni producent Karl Haskel, produkcija Gray Films, Sveriges Radio

festivali, nagrade (izbor) Cannes 1974, Festival du Cinéma Français 1975 (nagrajen), Moskovski filmski festival 1975 (nagrajen), Londonski filmski festival 1975 (nagrajen)

IMDb

zgodba
Jacques Tati v vlogi gospoda Loyala nas vodi skozi cirkuško dogajanje, ki ga sestavljajo razne hudomušne točke in nastopi. Parada je spektakel, ki briše meje med nastopajočimi in občinstvom; enaka pozornost kot tistim na odru je namenjena gledalcem in klovnovske norčije prekinja igra otrok. Je poklon varieteju, v katerem je kot pantomimik začel kariero v zgodnjih 30-ih letih tudi Jacques Tati.

»Kar boste videli, ni film; je spektakel, ki si je zastavil nalogo, da poruši zid med platnom in občinstvom. Dandanašnji veliko uporabljajo termin »participacija«. O njej se veliko govori, a je ni veliko videti. (…) Medtem ko so gledalci običajno naprošeni, da so ves čas tiho, je to eden tistih redkih filmov, v katerih je režiser vesel, da se ljudje pogovarjajo. Dovoljeno vam je, da ploskate, tako kot občinstvo v cirkusu. Dovoljeno vam je, da žvižgate. Dovoljeno vam je tudi, da vstanete in odidete, če vam predstava ni všeč.«
– Jacques Tati

pedagoško gradivo

o avtorju
Jacques Tati je bil rojen l. 1908 kot Jacques Tatischeff v mestecu LePecq, nedaleč od Pariza. V mladih letih je bil navdušen športnik, očarala sta ga variete in pantomima, s čimer se je nekaj časa celo preživljal, nato pa ga je povsem prevzel in začaral film. Ustvaril je številne kratke in celovečerne filme ter v mnogih tudi nastopil. Z likom gospoda Hulota se je v filmsko zgodovino zapisal kot eden najbolj nepozabnih komičnih likov.

filmografija
1932 Oscar champion de tennis, kratki
1934 On demande une brute, kratki
1935 Gai dimanche, kratki
1936 Soigne ton gauche, kratki
1938 Retour à la terre, kratki
1947 L’école des facteurs, kratki
1949 Praznik/Jour de fête, celovečerni
1953 Počitnice gospoda Hulota/Les vacances de Monsieur Hulot, celovečerni
1958 Moj stric/Mon oncle, celovečerni
1967 Playtime, celovečerni
1971 Prometna zmeda/Trafic, celovečerni
1974 Parade/Parada, celovečerni

Dodatna gradiva
  • Parada

    (Gradivo za učitelje in starše)


Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

1917 1917

Sam Mendes

petek, 24. 01. 2020 / 16:00 / Dvorana

Britanska vojaka med prvo svetovno vojno se v tekmi s časom podata globoko na sovražnikovo ozemlje: predati morata sporočilo o lažnem umiku nemške vojske, ki bo preprečilo masaker več sto britanskih mož. Film Sama Mendesa, posnet v enem samem kadru, je eden favoritov za letošnje nagrade oskar s kar desetimi nominacijami.

Stieg Larsson: mož, ki se je igral z ognjem Mannen som lekte med elden

Henrik Georgsson

petek, 24. 01. 2020 / 17:30 / Mala dvorana

Dokumentarni portret švedskega pisatelja in novinarja Stiega Larssona, avtorja Milenijske trilogije, posvečen njegovi življenjski obsesiji: razkrivanju skrajnih desničarskih gibanj in njihovih strategij, kako priti na oblast.

Moj najboljši profil Celle que vous croyez

Safy Nebbou

petek, 24. 01. 2020 / 18:30 / Dvorana

Zgodba o ljubezni, hrepenenju in osamljenosti v dobi družabnih medijev. Juliette Binoche v vlogi ženske, ujete med fantazijo in resničnost.